Salim YILMAZ
İMZA GÜNLERİ İZLENİMLERİM
28 Ekim- 6 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve SNS Fuarcılık organizasyonu ile İzmir’de 27.kitap fuarı düzenlendi.
Fuar kapsamında düzenlenen ve yazarlarla okurları buluşturmayı amaçlayan söyleşi ve imza günleri de büyük ilgi görürken, stantların önünde uzun kuyruklar oluştu. Birbirinden değerli çok sayıda yazar da fuarda düzenlenen imza günleri ve söyleşilerle okurlarıyla buluştu. Fuarın ilk haftasının sonunda 300’ün üzerinde yazar, imza etkinlikleri ile kitapseverlerle bir araya gelirken farklı konularda söyleşiler de gerçekleştirildi.
İzmirliler, gün boyu yayınevlerinin stantlarını gezdiler, yeni çıkan kitapları incelediler, kendilerine ve yakınlarına, ilgilerine göre kitap aldılar. Kitap fuarını gezen çocukların ve gençlerin genellikle okul dersleri için yardımcı kaynaklara, sınavlar için kitaplara ve ilgi alanlarına göre çizgi roman ve diğer kitap türlerine ilgi gösterdikleri dikkatlerden kaçmadı. Kitap fuarı ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunun çocuklarıyla fuara gelen ailelerden oluşması geleceğimiz adına sevindirici bir durum olarak değerlendirildi.
Bu yıl düzenlenen İzmir kitap fuarı benim için de ayrıca önem arz etmekteydi. Yazarlık hayatımda ilk kez bir kitap fuarında “GRİ GÖKYÜZÜ AVRUPA GEZİ NOTLARI” kitabımla okuyucularımla buluştum. Kitabımı basan yayınevi kitap fuarına katılmadığı için kitap fuarına Balkan Yazarlar Derneği standında katıldım. Dernek yetkilileri stantlarının bir köşesini bana tahsis ettiler ve burada kitapseverlerle bir araya geldim. Balkan Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Serbest Bey’e göstermiş olduğu ali cenaplık içini teşekkür ederim.
29 Ekim Cumartesi erkenden kitap fuarına geldim ve stanttaki yerimi aldım. İçimde tarifi imkânsız bir heyecan vardı. Çünkü yazar olarak bir kitap fuarında insanların karşısındaydım. Daha önce MEB’e bağlı okullarda, üniversitelerde okurlarla buluşup söyleşiler yaptım ama kitap fuarında bir stantta okurlarla ilk defa buluşuyordum.
Neleri yaşayabilirsin ki bir kitap standında diye merak edenler için yazıyorum. Okurlar tanınmış yazarların kitaplarını hemen alıyorlar ve imzalatmak için yazarın yanına geliyorlar, yazar da kitaplarını imzalıyor. Kitap kurtları bilirler, yazardan imzalı kitabın yeri diğer kitaplardan farklıdır, manevi değerleri vardır. Yazar olarak ne kadar tanınırsanız imzalı kitabınızı alacak okur sayısı o kadar daha fazla oluyor. Benim gibi yazarlığın ilk yıllarında olan ve ilk defa fuara katılanların işi zor. Standın arkasında sandalyede oturarak meraklı okurları bekliyorsunuz. Ben de aynısını yaptım, kitabımı almak için gelen okurlarımı ayakta karşılayarak onlara kitabım hakkında bilgi verdim.
Okurlarda şu husus dikkatimi çekti: Satın alınacak kitabın kapağı ve isminin dikkat çekmesi gerekiyor. Eğer kitabın kapağını ve ismini beğenirse fiyatını soruyor. Duruma göre alıyor. Babam esnaf olduğu için küçük yaştan itibaren ben de müşteri ilişkileri konusunda az da olsa tecrübe sahibiyim. Bu tecrübemi de değerlendirerek diğer yazarlardan farklı davrandım ve önce “Seyahati sever misiniz?” diye sorarak okurlarla muhabbete başladım. Kitabın içeriği hakkında bilgi verdim. Yakın zamanda seyahat ettiğim on üç Avrupa ülkesinin tarihi, kültürü, yemekleri, ziyaret edilecek mekânları, orada karşılaştığım ilginç olayları anlattığım ve renkli fotoğraflarla süslediğim kitabımı özetledim. Anlattıklarım karşısında insanların çoğu kitabımı almaya karar verdiler. Karşılaştığım bazı ilköğretim ve lise öğrencisi genç okurlar “Kitabınız çok güzelmiş ama alacak paramız yok.” dediler. Onlara kitabımı imzalayarak hediye ettim. Yeter ki geleceğimiz olan gençler okusunlar, kitabı ve okumayı sevsinler.
Kitap fuarında etrafa göz gezdirirken insanları da gözlemledim. İnsan hoş sada bırakmak adına yaşamalı bu dünyayı diye geçirdim içimden. Fuarda kitap satmanın ötesinde öğrenmeye, okumaya meraklı insanlarla tanışmak, kaynaşmak ve hoş zaman geçirmenin de önemli olduğunu fark ediyor insan. Farklı düşünce ve karakterlerin yer aldığı ortamlar dolup taşmalı.
Bir ortamda ne kadar okumaya meraklı insan varsa o ortamda o kadar özgürlük vardır. Sevgili anne babalar çocuklarınıza ve kendinize okuma alışkanlığı kazandırın. Bir toplumun kültürel zenginliği kitap okuma ve araştırmayla kendini belli eder.
Kitap fuarında, okuyucuların yanında farklı şehirlerden gelen yazarlarla da tanışma fırsatım oldu. Daha önce adını ve kitaplarını duyduğum yazarlarla yüz yüze görüşmek benim gibi yeni yazarlar açısından önemliydi. Kitaplarımızı karşılıklı imzalayarak birbirimize hediye ettik. Yazarlar daha önce katıldıkları kitap fuarları ile İzmir kitap fuarını karşılaştırdılar. İlgiden memnun olduklarını söylediler. Ancak son zamanlarda insanların kitap yerine yeme içmeye, giyim kuşama ve seyahat etmeye daha fazla ilgi gösterdiklerini söylediler.
Benim adıma İzmir kitap fuarı, oraya yazar olarak katılmak ve orada okuyucularla buluşmak açısından olumlu geçti. Fuara gelen insanları sosyolog ve yazar gözüyle inceledim. Kitaplarımı imzaladım. Yeni insanlarla tanıştım. Yayınevleri arasında yardımlaşmaya şahit oldum. Yazar dostların sayısını arttırdım.
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak imza günleri de değişti. Kitap fuarlarının dışında yazarlar kitabının tanıtımı ve satışıyla ilgili çeşitli çözüm yolları üretiyor. Yeni çıkan kitaplar sosyal medya mesajıyla yazarından imzalı olarak posta yoluyla okuyucuyla buluşuyor. Sosyal çevrem geniş olduğu için dostlarıma “GRİ GÖKYÜZÜ AVRUPA GEZİ NOTLARI” kitabımı nasıl temin edebilirim sorusuna şöyle bir cevap buldum.
Bana gelen mesajla, isimleri yazılı dostlarıma evimde ayrı ayrı kitaplarımı imzalayarak PTT Kargo yoluyla belirtilen adrese gönderdim. Dostlarım da paylaştığım IBAN numarasına parayı göndererek ödemeyi gerçekleştirdi. Bu yöntemle epeyce okuyucu hem kitabımı elde etti hem de yazara -yani bana- mali olarak katkıda bulundu. Böylece yeni kitapların yayınlanması konusunda yardımcı oldular. Kitabıma ilgi duyan ve satın alan dostlara teşekkür ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.