
Meltem KAVAK
Leyletü'l-Kadr Gecemiz Mübarek Olsun
Biz Anadolu insanı Leyletü’l- Kadr deriz, bin aydan daha hayırlı olan bu geceyi yakalamak adına tüm hadis ve rivayetler dikkate alınır. Kutsal kitabımız olan Kuran- ı Kerim bu ay inmiştir.
Bakara Suresi 185. Ayette “Orucun farz kılındığı ramazan ayı, insanlara hidâyet rehberi olup onlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayırıcı en açık delilleri ihtiva eden Kur'an'ın indirildiği aydır. İşte bu sebeple içinizden ramazan ayına erişen orucunu tutsun.”
O sayılı günler, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.
Diyanet İşleri Meali
Kadir Suresi:- İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
- Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.-
- Leyletul kadri hayrun min elfi şehr. –
- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr.
- Selamün hiye hatta matle'ılfecr
Anlamı: - Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.
Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (S.a.v.): "Kadir gecesini Ramazan ayının son on günündeki tekli (yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi yedi. yirmi dokuzuncu) gecelerde arayınız" buyurdu. Bunun içindir ki biz Müslümanlar bu günleri daha iyi değerlendirmek isteriz. Tekli sayılar İslam aleminde neden yaygındır diye sizde düşünmüşsünüzdür benim gibi…
Abdest alırken, üçer defa ağıza, üç defa burna su çekilmesi, Kâbe’nin etrafında yedi defa tavaf edilmesi. Safa ile Merve arasında yedi defa say yapılması, Allah’ın isminin doksan dokuz olması gibi. Kadir Gecesini de bu tekli sayılarda aramamız gerektiği bildirilmiştir.
Hz. Enes (Radıyallahu) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi." [Buhârî, Îdeyn 4; Tirmizî, Salât 390, (543)]
İslam’da Allah (C.C.) tekdir teki sever inancı olduğu söylenir.
Bu kıymetli gün için Din İşleri Yüksel Kurulu şöyle diyor:
“Kadir Gecesi Kur’ân’da belirtildiğine göre, içerisinde bu gecenin bulunmadığı bin aydan daha hayırlıdır. Kur’ân, Ramazan ayında (el-Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (el-Kadr, 97/1). Kadir Gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivâyetler vardır.
Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a (r.a.); İbn Mes’ud’un (r.a.), ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse Kadir Gecesine tesadüf edebilir’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Kadir Gecesi; Resûlullah’ın (s.a.v.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır.’” (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179 [762]).
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivâyette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27 [4808]) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Kadir Gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179-180 [762]) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 3 [2017] Müslim, Sıyâm, 207 [1165]) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivâyetler de vardır (Buhârî, Fazlu leyleti’l-kadr, 2 [2015-2016]; Müslim, Sıyâm, 205-206 [1165]). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek tavsiye edilir.”
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in Hz. Âişe annemize öğrettiği “Allah’ım! Sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet.”
Allah Resulü (s.a.v) bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: “İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affedilir.”
Karanlık kör kuyular etrafında dolanan ey nefsim!
Serzenişim sanadır.
Beyhude dolanan biçare gönlüm, hangi zemheri zamanda kalmıştır
Dualarım sanadır, acılan ellerim sana.
Rabbim, içinde bulunduğumuz sıkıntılı zor zamanlardan bizleri kolaylıkla çıkarmayı nasip eyle
Bizden önceki peygamberlere verdiğin mucizeleri Filistinli kardeşlerimiz adına da istiyoruz.
Hz. İbrahimi ateşten koruyan, Hz. Yakup’un görmeyen gözlerini Hz. Yusuf’un gömleğini vesile eden, Hz. Musa’ya denizi ikiye böldüren, Hz. Süleyman’ın kuşlarla, karıncalarla konuşmasını, Hz. İsa’nın ölüleri diriltmesine vesile kılan sensin.
Sana sığınıyor senden yardım diliyoruz. Savaşın ortasında çaresizce yardım bekleyen kardeşlerimize yardım eyle.
Müslüman kardeşlerimizi ve kahraman ordumuzu girdikleri tüm cenklerde mansur ve muzaffer eyle
Hastanede şifa bekleyen, senden başka kimsesi olmayan hastalara Şafi ismi şerifin hürmetine şifa eyle.
Korktuklarımızdan emin, umduklarımızdan nâil eyle.
Dost gibi görünen, koyun postuna bürünen tilkilerden bizleri ırak eyle.
Sana açılan elleri, gönülden edilen duaları boş çevirme.
Evlatlarımızı salih evlatlardan eyle.
Zalimleri yok eyle… Yetimin, öksüzün gün görmeyen gözlerini güldür.
Bizleri kötülüklerden uzak eyle.
Mahşerin alametinden bizi ve sevdiklerimizi koru
Hakkımızda hayırlı olanı gönlümüze razı
Gönlümüze hayırlı olanı hakkımızda hayırlı eyle
Rabbim, gecelerimizi günışığı ile hayra çevir.
Sıkıntısı olana gönül ferahlığı eyle
Kimseyi gecenin karanlığı ve ümitsizlik dergâhı ile terbiye etme
Yaptığımız ve yapacağımız günahlardan bizleri bağışla.
(Amin.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.