Tahirhan GÜL
YUNANİSTAN'IN AB İLE İMTİHANI
Yunanistan’da işler cidden çok kötü durumda. Ekonomi felaketin eşiğinde. Gerçi bunun olacağı yıllar öncesinden belliydi. Aşağıda son yıllardaki Yunanistan’ın gayri safi yurt içi hasıla değerlerini yıllara göre olan oranlarını verdik. Bu krizin geleceğini görmemek için kör olmak lazımdı herhalde. Oranlar şöyle:
2008: 356 milyar dolar
2009: 330 milyar dolar
2010: 300 milyar dolar
2011: 289 milyar dolar
2012: 249 milyar dolar
2013: 242 milyar dolar
2014: 238 milyar dolar
2015: 207 milyar dolar
Küçük bir bilgi Türkiye’nin 2014 gayri safi yurt içi hasıla rakamı 813 milyar dolar civarı.
Bununla birlikte yine Yunanistan’da işsizlik Avrupa’nın zirvesindedir. Yüzde 26’larda olan Yunanistan İspanyadan 3 puan önde. Bu rakamlar Türkiye’de yüzde 10’lar civarında. Aslında ekonomik sorunlar sadece Yunanistan’da değil diğer Avrupa ülkelerinde de var. Yunanistan bu krizin su üstüne çıkan başlangıç ülkesi olarak görülmelidir. Avrupa Birliği aslında büyük bir hayal kırklığıdır. Katılımcı ülkeleri çıkmaza sokmuştur. Her ne kadar siyasi bir birlik olarak bu yola çıkılsa da asıl yoğunlaşma gerek para birliği gerek ortak merkez bankasıyla ekonomik birliktelik tarafına kaymıştır. Oysa Avrupa birbirinden farklı ekonomik yaşam tarzına sahip ülkelerden oluşmuştur. Akdeniz’e kıyısı olan küçük ve orta ölçekli Avrupa ülkeleri genelde turizme dayanan ekonomiyle, eğlenceye düşkün az çalışıp hayatını yaşayan insanlardan oluşurken, Avrupa’nın büyük ülkeleri Fransa ve Almanya’da daha çok sanayiye dayanan bir ekonomi ve onun gerektirdiği disiplinli çalışmayı benimsemiş bir yapı var. Kriz olmayan dönemlerde sorun pek görülmezken şimdilerde herkes birbirini suçlamaktadır. Avrupa Birliğinin liderleri olarak görülen Fransa ve Almanya halkları özellikle Yunanistan İtalya İspanya gibi ülkeleri tembellikle suçlarken, suçlanan ülkelerde Fransa ve Almanya gibi büyük güçleri kendilerini sömürmekle suçlamaktadır. Bu hadise bana Mevlana’nın bir küçük hikâyeciğini hatırlattı.
Mevlana ve bir öğrencisi dostluğun ve arkadaşlığın konu edildiği bir sohbetten çıkmışlar, yolda birlikte yürüyorlardı. Biraz ileride yolun kenarında iki köpeğin koyun koyuna sokulup birlikte uyuduğunu gördüler. Öğrencisi, biraz önceki söyleşinin de etkisi altında kalarak bu görüntü karşısında çok duygulandı duygusunu Mevlana ile paylaşmak istedi: "Efendim şu manzaraya bakın" dedi. "Ne denli yüce bir ders alınacak dostluk örneği, değil mi?" Mevlana, öğrencisinin bu heyecanı karşısında hafifçe gülümsedi "Evlat, sen onların arasına bir kemik atıver de, bak o zaman gör dostluklarını" dedi. Avrupa Birliğinde şimdi artık herkesin rahatça yaşayacağı ekonomi yerini daha dar bir ekonomiye bıraktı ve paylaşım sorunu başladı. İlerde daha büyük kavgaları da birlikte getirecektir. Avrupa’nın en kurnazı İngiltere bunu gördüğünden her zaman Avrupa Birliği hayalini rölantiye aldı. Para birliğine girmedi ve son yıllarda birlikten çıkmayı ciddi şekilde tartışıyor. Zenginlik ülkeler için üretmek ve ürettiğini satmaktır. Avrupa’da üretim son 20 yılda ciddi şekilde doğuya yani Çin Hindistan Endonezya vs. gibi ülkelere kaydı. Üretimin kayması beraberinde vergi gelirlerinde azalma, sosyal güvenlik çarkının zayıflaması, piyasaya para akışının azalmasını dolayısıyla ekonomide canlılığın kaybolmasına sebep oldu. Ve krizler kaçınılmaz. Dolayısıyla ileriki yıllarda Avrupa içi krizler ve kavgaları daha çok göreceğiz.
Not: GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) = Tarım + Sanayi + İnşaat + Ticaret + Ulaştırma, Haberleşme + Mali Kuruluşlar + Konut + Hizmetler Toplamı (Kamu ve Özel) + İthalat Vergisi
Selam ve duayla
İletişim:tahirhangul@hotmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.