Fatma Ç. KABADAYI
SINDIRGI 2. KİTAP GÜNLERİNİN ARDINDAN…
Balıkesir Sındırgı ilçesinde 7-11 Mayıs arası Akpınar Yaşam Merkezi’nde düzenlenen 2. Sındırgı Kitap Fuarı & Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği bugün itibari ile sona erdi.
Balıkesir Valimiz Sayın Ersin YAZICI ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Yakup YILDIZ'ın da açılışına katıldığı fuar toplam bir hafta sürerek yediden yetmişe herkese ulaşmayı başardı.
Peki, ardında ne bıraktı?
Çok fazla güzellik, kültür, dostluklar, takdirler…
Ana temasını “oku, geleceğini ilmek ilmek doku” olarak belirleyen fuar için neler söylemeliyim?
Bir yazar olarak şunu söyleyebilirim ki belki de Balıkesir’in en şanslı öğrencileri Sındırgı’da. Hiç bir ilçede böylesine teferruatlı, iyi organize edilmiş, hem kitaba hem kültüre hem sosyal etkinliğe aynı hafta içinde dolu dolu yer verilerek yüzlerce kişiye ulaşılmış bir fuar görmedim.
Belediye Başkanı Sayın Ekrem YAVAŞ ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İbrahim IŞIK Hocamız, örnek bir çalışma yapmışlar. Elbette bu kalabalık bir işbirliği, yüksek bir maliyet, büyük bir sabır, azimle çalışkanlık ve tecrübe gerektiriyor.
Öncelikle bu çok emek isteyen faaliyet için Belediye Başkanı ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüze, en güzel şekilde ağırlanmamıza vesile olan sponsorlara şahsım ve yazar dostlarım adına teşekkür ediyorum.
Her gün farklı şehirlerden farklı kategoriklerde gelen yazarlar, hem okullarda yaptıkları söyleşilerle öğrencilerle tanışarak onlara ilham oluyor, okumanın hayattaki önemi hakkında görerek yaşayarak bilgi ediniyor ve bakış açısına yeni manzaralar yüklüyor. Çocukların yüzlerindeki mutluluğu ve hafızalarda kalanlar bütün bu tatlı yorgunlukları unutturan türden… Yazar açısından da ha keza öyle. Bir yazarı okurlarıyla buluşturmak yapılabilecek en güzel eylem. Okurunun gözünden kendini görmesine de vesile olurken yazmanın verdiği hazzı okurla aynı havayı solurken de alıyorsunuz. Bilim fuarında ise TÜBİTAK destekli 54 farklı atölye dışında el emeği göz nuru takı ve yöresel bebeklerden de nasibimizi aldık. Dokunmaya kıyamayacağınız güzellikte… Bilim fuarına emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi de gönülden kutluyorum.
Organizasyon zor iştir. Çok ayrıntılı düşünmek ve düşündüklerini zamanında uygulama becerisi gerektirir. Böyle büyük bir organizasyonda hem kitap fuarı, hem bilim şenliği, yazarları halk ve öğrenci ile buluşturan söyleşiler, konferans, yarışmalar, sergiler gibi çeşitli etkinlikler sayarken bile insanın başını mutluluktan döndürüyor değil mi?
Oradaki güler yüz, ilgi, misafirperver Sındırgı halkı takdire şayandı. Mütevazı kişilikleri ile yazarlarıyla hemhal olan Başkanımız ve müdürümüz, her faaliyeti tek tek takip ederken aynı zamanda konuklarını ağırlama hususunda mükemmeldiler. Hangi yazarın saat kaçta hangi okulda söyleşisi olduğu zaten belliydi de okul müdürü ve öğretmenleri tarafından böylesine güzel karşılanacağı, hafızalarda bu kadar yer edinecekleri belli değildi. Sındırgı’da bu etkinliğe emeği geçen tüm öğretmenlerimize de ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.
Güzel dostluklar sadece Sındırgı’da ikamet edenlerle değil aynı zamanda diğer yazar dostlarımızla da oldu. Katılan yazarların hepsini görme imkânımız olmasa da aynı günlere denk gelen yazar-şair dostlarımız ile ağırlandığımız mekânlarda hoş edebiyat sohbetlerine imza attık. Hangi yazarlar katıldı diye sorarsanız; Ömer Sevinçgül, Elvan Bahar Göktepe, Bayram Karaçor, Ahmet Kocacan, Ufuk Tufan, Ahmet Şimşirgil, Talha Uğurluel, Neşet Bozkurt, Kahraman Tazeoğlu, İrfan Gürkan Çelebi, Atike Kalkan, Ferudun Özdemir, Metin Savaş, Levent Şık, Toğan Kurter Eren, Uğur Babat İbrahim İmran ve daha ismini hatırlayıp zikredemediklerim… Her yazarın fotoğrafı hem afişlerde hem stant duvarlarında yer almış, ulaşılmadık hiç kimse bırakılmamış. Öyle ki Balıkesir Bigadiç’ten ve diğer ilçelerden gelen öğretmen ve misafirlerle de tanışma imkânı bulduk. Bigadiç’te söyleşiler olması da ayrı bir olumlu tarafı elbette.
Yayınevlerine gelince… Kitap Fuarı organizasyon sahipleri Kamuran ve Mustafa Bey her tür ve çeşit kitap Sındırga’ya ulaşsın diye çok kıymetli yayınevlerini ağırladı. Erdem Yayınları, Acaip Yayınlar, Nesil Yayın, Can Yayın, Fecr yayınları, Beyan ve Siyer Yayınları bunlardan bazıları… Çarşamba günü öğretmenevinde düzenlenen kitap okuma etkinliğinin açılışında bulunmaktan da onur duydum. Kurtuluş ilkokulu öğrencileri ile birlikte yeşillikler içindeki bahçede ağaçlara özenle asılan kitapları alıp okumanın coşkusunu hep birlikte yaşadık.
(Sındırgı'ya ait bu bebek ve daha binlerce çeşidi 15 Mayıs'tan itibaren Balıkesir Avlu'da olacak)
Konaklama yerimiz olan Emendere Eman Otel’den hiç bahsetmiyorum. Gidip kalmak lazım denilecek kadar hoş bir yer. Şifalı suyu ile ünlü olan doğayla iç içe, temiz havası ile her misafire ilham veren bütünsel güzellikte bir mekân…
Kültür Sanat etkinliklerine halıları ile ünlü olan Yağcıbedir lokanta ve Konağı sahibinin de sponsor olduğunu öğrendik. Leziz yemek çeşitleri, içecek ve ikramları ağızda tad gönülde yıllarca anısı kalacak türdendi.
… Hani bazı şeyler anlatılmaz yaşanır derler ya işte 2.Sındırgı Kitap Fuarı&Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği bunlardan biriydi. Vedalaşırken duygusal anlar yaşadığımı itiraf etmeliyim. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz İbrahim IŞIK’ın elinden aldığımız ahşap yakma sanatı ile bu haftanın anısına verilen plaketimiz hem gönlümüzün hem evimizin en güzel yerinde yerini aldı.
Bu güzel etkinlik için başta Sındırgı İlçe Milli Eğitim müdürümüz Kıymetli Hocam İbrahim IŞIK olmak üzere, Belediye Başkanı Sayın Ekrem YAVAŞ’a, Balıkesir Kültür Müdürlüğünden Numan ÖZEL’e destek veren kuruluşlara, emeği geçen eğitimci dostlara, öğrencilere, sonsuz teşekkür ediyor ve böylesine kapsamlı etkinliklerin tüm il ve ilçelere örnek olmasını gönülden diliyorum.
Ne sormuştuk?
Peki, ardında ne bıraktı?
Çok fazla güzellik, kültür, dostluklar, takdirler… Geleceği aydınlanmış çocuklar…
Teşekkürler Sındırgı…
(Fotograflar Sındırgı İlçe MEM, Sındırgı Belediyesi sitelerinden temin edilmiştir.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.