Demliyazılar
Sayın Başbakan’a Mektup
Sayın Başbakanım, Kültür toplumlar için çok büyük bir önem arz etmektedir. Direkt toplumu ilgilendirdiğinden dolayı sıradan bir şey değildir.
Onun içindir ki, Kültür ve Turizm Bakanlığı da Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı vs. gibi tüm bakanların içerisinde büyük öneme haizdir.
Konunun önemi daha iyi anlaşılması için bulduğum bazı ansiklopedilerin ve sözlüklerin kültür maddesini teker teker araştırdım.
Kültür hakkında şunlar yazılmakta;
Kültür, belirli bir toplumda ya da toplulukta yetişen insanların, öğrendikleri beceri, dil, inanç, davranış ve alışkanlıklardır. Her insan topluluğunun kendine özgü bir kültürü vardır. Bu anlamda kültür, bir insanın, yaşadığı toplumdan aldığı tüm beceri ve alışkanlıkları kapsar. Bir milletin, bir halkın ya da toplumun yaşam biçimi olarak da özetleyebileceğimiz kültür, kuşaktan kuşağa aktarılır. (Temel Britannica Ansiklopedisi)
Kültür, bir toplumda geçerli olan ve öteden beri süregelen her türlü duygu, düşünce, yaşam ve sanat anlayış biçimlerinin tümüdür. Batılı anlayışa göre kültür, doğaya karşıt olan değerlerdir. İnsan kültürle hayvanlıktan uzaklaşır ve onun sayesinde gerekli araçları yaratarak doğaya egemen olur. Bir ulusta mevcut bilgiler, dinsel inançlar, sanat, ahlak, hukuk, adet, gelenekler ve kişinin toplum üyesi olarak edindiği daha başka yetenek ve alışkanlıklar kültür kavramı içine girer. Bu bakımdan en ilkel toplumların bile kültürü vardır. Toplumların sürekliliğini sağlayan da kültürdür. (Görsel Genel Kültür Ansiklopedisi)
Kültür, etnik bir guruba, ulusa, uygarlığa niteliklerini veren bir başka gurupta, bir başka ulusta olmayan maddi ve manevi olguların tümüdür. (Büyük Larousse)
Kültür; tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin. (Türkçe Sözlük- TDK 1981)
Kültür, Bir toplumun oluşturduğu uygarlığın, kafa, sanat çalışmalarına dayanan sosyal, dinsel v.b. türlü yönlerin tamamıdır. (Temel Türkçe Sözlük- İnklap Yayınevi 1988)
Kültür, bir milletin manevi varlığını ve düşünce birliğini meydana getiren fikir ve sanat mahsullerinin, an’anelerinin bütünüdür. (Büyük Türkçe Sözlük- Hayat Yayınları)
Ayrıca Ziya Gökalp de kültür için; Yalnız bir milletin din, ahlak, akıl, estetik, dil, ekonomi ve teknikle ilgili yaşayışlarının uyumlu bir bütünüdür demektedir.
Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı üzere, kültürün oluşmasında dil, inanç, davranış, alışkanlıklar, her türlü duygu, düşünce, yaşam, sanat, anlayış biçimleri, tinsel (ruhsal, manevi) özellik, ahlak, hukuk, adet, gelenek, yetenek, dini, fikir gibi kavramlar vardır.
Bu kavramları oluşturan toplum kendi kültürünü ortaya çıkartmış oluyor.
Sayın Başbakanım,
Resmiyette bizim bakanımız olan ama fiiliyatta (icraatta) nedense bir türlü bizim bakanımız olamayan Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı toplum dışı icraatlar tüm toplumun tepkisine neden olmaktadır.
Bunu siz de çok iyi biliyorsunuzdur.
Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere Nazım Hikmet’e iade-i itibar verilmesi acaba Türk toplumunu yaralamamış mıdır?
Nazım Hikmet, toplumumuza tamamen ters olmasına rağmen kendi elleriyle karısını eski kocasına takdim ettiğini söz konusu yazımızda da okuyabilirsiniz.
Böyle bir kişiye neden Sayın Ertuğrul Günay iade-i itibari verilmesi için önayak olmuştur?
Son yaptığı icraatta da Kutsal Emanetler’in bulunduğu Topkapı Sarayı’nda bir şarap firmasının sponsorluğunda konser düzenlenmesi oldu.
Bunları protesto eden haklı guruba da ilkel yaratık deme cüretinde de bulundu.
Sayın Başbakanım, şunu iyi bilin ki, ben burada kimsenin borazanlığını yapmıyorum.
Yapmam da.
Ama haksızlığı da göz yumamam.
Soruyorum; acaba bu konser verilirken Sayın Kültür ve Turizm Bakanı halkın hangi kültürü göz önünde bulundurmuştur?
Eğer Batı kültürü ile yapılacaksa gitsinler Batı’nın herhangi bir mabedinde yapsınlar.
Bizim mabedleri şarap gibi necis bir şeyle kirletmesinler.
Çünkü şarap bizim kültürün herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
İnançlarımızda da şarabı bulamazsınız.
İnançlarımızda şarap necis olarak kabul edilmiştir ve şarabın değdiği yerin temizlenmesi gerekmektedir.
Çağdaşlık adına kültürümüzü ayaklar altına almak acaba büyük bir ilkellik mi?
Bizler (tüm Türk halkı) bu kültür içinde yoğrulmuş şerefli insanlarız.
Değerlerine sahip çıkan insanlar ilkel yaratıklar değillerdir.
Ancak ilkel yaratıklar kendi kültürüne ters düşen, halkıyla mücadele olan zavallı insanlardır.
Ayrıca Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, bu zamana kadar halka inip de kendi kültürümüzle ilgili ne gibi icraatlarda bulunmuştur?
Eğer onur duyacağımız çalışmaları varsa, bize göstersin.
Bize göstereceği icraat yoksa bari Müslüman mahallesinde salyangoz satmasın.
Onun için Sayın Başbakanım,
Biz, bizi anlayan, kültürümüze sahip çıkan, değerlerimize saygı gösteren, vatandaşına ilkel yaratık diyecek kadar çirkinleşmeyen, ahlaklı ve medeni bir Kültür ve Turizm Bakanı istiyoruz.
Eğer, Bakanlar Kurulunuz’un hayat damarlarından biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı halk tarafından kesilirse inanın çok zor duruma düşersiniz.
Bu konuda hassas olacağınızı düşünerek, lütfen bu konuya eğilmenizi önemle arz ve talep ederim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.