xxx78
Sandıktan 'Evet' mi çıkar, 'Hayır' mı?
Anayasa değişikliği paketiyle ilgili halkoylamasına daha bir ay var. Genel seçim de dokuz ay içerisinde yapılacak. Liderlerin tercihi yüzünden genel seçim havasında geçen halkoylaması kampanyaları sebebiyle herkes siyasetle yakından ilgili. Bu ayın ilk haftasını kapsayan YAŞ toplantısı da dikkatleri siyaset üzerine çekti.
Ortam temel bazı sorulara cevap arayıp siyasi bir bilanço çıkarmak için çok uygun: Halkoylaması sonucu ne olabilir? Bugün seçim olsa hangi parti önde çıkar? CHP'deki lider değişiminin meydana getirdiği heyecan devam ediyor mu? YAŞ toplantısında sergilenen tavra insanlar nasıl bakıyor?
Bu soruların cevabı MetroPoll şirketinin dün sonuçlandırılan anketinden alınabiliyor. Otuz ilin il, ilçe ve köylerinden toplam 1516 kişiyle 5-11 Ağustos tarihleri arasında telefonla gerçekleştirilen son araştırmayı, MetroPoll'ün mayıs ayı araştırmasıyla karşılaştırabilecek durumdayız.
Herhalde en fazla halkoylamasında sandığa yansıyacak oyu merak ediyorsunuz. Araştırma, kararsız olan, sandığa gitmeyeceğini veya geçersiz oy kullanacağını belirtenlerin yüzde 15 civarında olduğunu gösteriyor. 'Hayır' demeye hazırlananların oranı yüzde 33.6; 'Evet' diyecekler ise yüzde 49.6... Mayıs ayından beri 'Evet' oylarında 5.5 puanlık artış, 'Hayır' oylarında ise yüzde 4 puanlık bir azalma söz konusu...
Muhalefet partileri açısından alarm zilleri çaldıracak bulgusu şu anketin: Partililer kendilerine telkin edilen biçimde davranmakta zorlanıyorlar; partisinin tavrına ters istikamette oy kullanacakların sayısı hiç de az değil. 29 Mart (2009) seçiminde MHP'ye oy vermiş seçmenin yüzde 27.5'i, BDP'ye oy vermişlerin yaklaşık yüzde 30'u halkoylasında 'Evet' demeye hazırlanıyor. Kendisini 'Ülkücü' olarak tanımlayanlarda bu oran yüzde 38.7'yi, 'Kürt milliyetçisi' olarak tanımlayanlarda ise yüzde 64'ü buluyor. CHP'li seçmen ise daha keskin tavırlı; sadece yüzde 10'u 'Evet' oyu kullanmak niyetinde.
Türkiye'de siyasetin nabzının atışı istikrarlı değil. CHP'deki lider değişimi mayıs ayı anketine partinin oylarının ilk kez yüzde 30 çıtasının üzerine çıkması sonucunu doğurmuştu. Aradan geçen kısa sürede CHP oyları eski durumuna çekilmiş.
"Bugün seçim olsa..." ile başlayan soruya deneklerin yüzde 16.3'ü hiçbir partinin hanesine yazılamayacak bir cevap vererek 'kararsızım', 'cevap yok' veya 'protesto edeceğim' demiş... Geri kalan oyların yüzde olarak dağılımı şöyle: Ak Parti 43.1, CHP 24.5, MHP 9.4, BDP 3.5, SP 1.7, DP 0.5, Diğer 1.1...
Alarm zilleri MHP için her yerden duyulabilecek kadar şiddetli: 29 Mart (2009) seçiminden buyana geçen sürede oylarında 6.5 puan civarında bir azalma var çünkü; CHP oylarında iki ay önce görülen artış dursa da 29 Mart'tan geride değil; AKP ise oylarını bir önceki seçimden buyana yaklaşık 5 puan artırmış görünüyor.
"Seçmen davranışında fark edilen değişiklikte bu ayın ilk haftasında yapılan YAŞ toplantısında yaşananların bir etkisi var mı?" sorusuna araştırmanın bulgularına bakılarak "Var" cevabı verilebiliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın YAŞ'taki tutumunu halkın yarıya yakını (yüzde 48.3) destekliyor; desteklemeyenlerin oranı yüzde 32.8'de kalıyor.
Kemal Kılıçdaroğlu YAŞ devam ederken "Hükümet askerin teamülüne karışmasın" demişti; o tavrın doğru olup olmadığını da sormuş deneklere MetroPoll. Yüzde 36.4 tavrı doğru bulduğunu söylerken yüzde 51.5 "Doğru bulmuyorum" demiş...