Hüseyin DERVİŞOĞLU
NİYAZİ GÜL DÖRTNALA
Yerli komedinin kendine özgü karakteri Ata Demirer yaptığı işlerle takdiri hak ediyor sanırım. Meslek gruplarının tamamında (maalesef) işin lideri konumunda birkaç kişi vardır. O kişilerle aynı kuşaktan diğerlerinin aradan sıyrılması pek mümkün değildir. Mizah dünyamızın da iki amirali Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan olunca diğerlerinin yaptığı işlerin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda Türk sineması bakalım güçlü başka bir komedyen bulabilecek mi?
Eyvah Eyvah serisi ile Trakya ağzı ile konuşan Çanakkaleli müzisyeni canlandıran ve azımsanmayacak bir izleyici kitlesine ulaşmayı başaran Demirer, Niyazi Gül Dörtnala’da yine kendi sahne ve televizyon şovunda yer verdiği ve sevilen bir tipleme olarak izlenen veteriner Niyazi Gül karakterini ete kemiğe büründürmeyi tercih etmiş.
Televizyonda efendi duruşu ve karakteristik gülüşüyle beğenilen Niyazi Gül, filmin başında çocukluk sahneleriyle ve filmin ilk yarısında gerçekleştirilen olay örgüsüyle seyirciye iyi tanıtılmış. Aradan geçen 15 senede Niyazi Gül, artık bir profesör ve hatta ders verdiği fakültede ana bilim dalı başkanı. Bu arada dedesinden kalan mucizevî bir formül üzerinde çalışıyor.
Çekimler için yine Ege’yi tercih etmiş Demirer. Filmin başrol oyuncularının arasına, hayvanlar yerleştirmeyi ihmal etmeyen senaristler, bu hali ile filmin vermek istediği mesajı da kolaylıkla seyirciye iletmeyi başarmış. Demirer’in bir röportajında belirttiği gibi, çekim esnasındaki bütün kaprisler de bu başrol oyuncularından gelmiş. Acıkınca film çekimi durmuş, yemeğe geçilmiş. Rol vermek istemediklerinde hayvanlar hava alsınlar diye set dışında geziye çıkartılmış. Ama bu başrol oyuncularının değme oyunculara taş çıkartan bir performans ortaya koyduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Oyunculuklara değinirsek, Ata Demirer’i anlatmaya gerek yok sanırım. Zaten bilinen ve kendisinin oluşturduğu Niyazi Gül’ü yaşının da verdiği olgunlukla güzel birleştirmiş. Herhalde, veterinerlik fakültelerinde böyle babacan hocalara daha fazla ihtiyaç vardır.
Rıza Kabakoz rolünde Levent Ülgen’in her zaman ki gibi oynadığı rolün hakkını verdiğini ve unutulmaz bir karakter ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.
Demet Akbağ için ne söylemek gerekir bilemiyorum. Sultan Şahmerdan’ı başka bir kadın oyuncumuz oynasa yazık olurdu doğrusu. Gerçek hayatta olamayacak kadar abartılı karakter olan Sultan Şahmerdan’ı resmen gözümüzün içine sokmuş. Bir insan hayat verdiği karaktere bu kadar mı damgasını vurur? Pes doğrusu. Demet Akbağ gibi bir kadın oyuncumuz olduğu için ne kadar gurur duysak yeridir.
Filmde sırıtan tek oyuncu Şebnem Bozoklu’nun kenar mahalle dilberini oynadığı Hediye olmuş maalesef. Çünkü Bozoklu’nun, kasti olarak abarttığı betimlemeler bir müddet sonra seyirciyi rahatsız edecek boyuta ulaşmış.
Filmi bütün olarak değerlendirdiğimizde, Hakan Algül’den daha iyi bir yönetmenlik beklerdim doğrusu. Sahneler arası geçişler biraz zayıf kalmış. BKM’nin aceleye getirdiği diğer işlere benzemiş. (Bkz. Güldür Güldür şovu)
Sonuç olarak Niyazi Gül Dörtnala, Ata Demirer komedisini özleyenlerin kaçırmaması gereken ama Eyvah Eyvah serisi kadar gülmeyi bekleyen seyircinin hayal kırıklığı ile salondan ayrılacağı bir film olmuş.
Künye
Senaryo: Ata Demirer, Vedat Özdemiroğlu, Öğünç Ersöz, Cihan Ceylan
Hikâye: Ata Demirer
Yapım: BKM
Uluslararası Dağıtım/Satış: UIP Türkiye
Türk Dağıtımcı: UIP Türkiye
Yapımcı: Necati Akpınar, Zafer Çıka
Görüntü Yönetmeni: Gökhan Atılmış
Sanat Yönetmeni: Vahit Yazıcı
Kurgu: Aziz İmamoğlu
Cast Direktörü: Mine Güler
Müzik: Cem Yıldız
Oyuncular: Ata Demirer (Niyazi Gül), Demet Akbağ (Sultan), Şebnem Bozoklu (Hediye), Ayşenil Şamlıoğlu (Naciye), Levent Ülgen (Rıza), Kevork Malikyan (Süleyman), Ferit Kaya (Mahmut), Kıvanç Baran Arslan (Metin) Tolga Coşkun (Ferruh)
Yardımcı Yönetmen: Özge Toprak Bahıt
Yönetmen: Hakan Algül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.