Sevda TÜRKÜSEV
Mehmet Ali Erbil’in Karanlığı mı?
Mehmet Ali Erbil’in Karanlığı mı?
Geçen hafta Çarkıfelek proğramını sunarken “Mum söndü mü oynuyoruz” diyerek bir gaf yapınca alınan tepkilerden dolayı hemen ertesi gün program yayından kaldırıldı. Mehmet Ali Erbil, her ne kadar özür dilese de böyle bir gaf, göz ardı edilemezdi ve proğram yayından kaldırıldı.
Aslında konu Erbil’in yaptığı gaftan ziyade toplumumuzun her konuda şaka yapma alışkanlığını fazlasıyla benimsemiş olmasıdır. Sadece Alevilerin üzerinden değil, her türlü inanç ve değerler üzerinden dalga geçmeye eğimli hale gelmiş bir toplum olmak korkutucu…
Daha geçen yıllarda CHP’li Önder Sav Hacca gitmek isteyen bir vatandaşımızın üzerinden Müslüman toplumunun değerleriyle alay etmedi mi?
Erbil’in yaptığı gaf, bir alay ise Sav’ın yaptığı da alaydır…
Böyle o kadar çok örnek vermek mümkün ki….
Toplum olarak değer ve inançlarımızın önemini bir kez daha düşünmemiz gerekiyor. Şaka yapmak adına, değer ve inançları veya yakıştırılmış durumları dilimizden çıkarmamamız gerektiğini bilmeliyiz.
Erbil’in yaptığı bu şakayı emin olun toplum içinde yapanlarımız var, aynı şekilde din, kitap, başörtüsü ile de dalga geçenler var.
Netice de hepsi yanlış…
Çarkıfelek yayından kaldırıldı da ne olacak?
Hiçbir şey olmayacak!
Bir süre sonra millet bunu unutacak, Erbil yeniden ekranlarda olacak ve milyon dolarları kazanacak.
Eylemler sonuçları değiştirmediği sürece yapılan eylemin pek bir anlamı kalmıyor.
Bakın Altın Portakal Film festivalinde Sırp yönetmene karşı yapılan protesto nasıl işe yaradı. Sırp yönetmen nasıl arkasına bakmadan ülkesine geri döndü…
Boşnakların sadece Müslüman ve Boşnak oldukları için öldürülmesini “doğa olayı” olarak tanımlayan bir insanın sanatçı kişiliği bizi bağlamazdı ve öyle de oldu…
İşte bu gün Erbil’in yaptığı gafa tepki vermek ne kadar önemliyse, ilerleyen günlerde bu gafın unutulmadığını göstermek ortaya koymak daha da önemlidir. Ayrıca söylemiş olduğumuz gibi, bu tip gaflar toplumsal bir yaradır toplumsal alışkanlıklardır. Fakat tabi ki televizyonlarda tanınmış insanların çok daha fazla dikkatli olması gerekir. Ama biliç dışımız kontrolümüz altında olmadığı için işte böyle hiç ummadığımız bir yerde kelimeler istemeden de olsa dilimizden dökülüverirler.
Buradan çıkaracağımız ders; Erbil gibi sadece toplum önündeki insanların dikkatli olmasının yanında, toplum olarak böyle seviyesiz şakaları yapmamayı alışkanlık haline getirmenin önemini benimsemek olmalıdır.
Bu gün Çarkıfelek proğramı karanlığa bürünmüş olsa da, yarınlarımızın karanlıklara teslim olmaması için değer ve inançların önemini kavrayarak konuşmalarımıza dikkat etmemizin önemini kavramalıyız.
Bu gün Mehmet Ali’nin karanlığı, yarın toplumun karanlığı olma tehlikesi kapımızdayken artık uyanmanın vakti çoktan geldi de geçti demek yanlış olmayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.