Mehmet Y. ULUTAŞ
İstanbul’un Karasinek İmtihanı
Güzelim İstanbul tam bir karasinek yatağı haline gelmiş. Gittiğim en klas restoranlarda bile etrafımda vızıldayan, yediklerime konan, iri ve çok sayıda karasinekle muhatap oldum bu yaz. Yediklerimden zevk almak yerine sinek kovalamak zorunda kalmış olmak canımı çok sıktı doğal olarak. Umarım bu köşe yazımı yetkili kişiler de okur ve bir çözüm bulmak için çaba sarfederler.
Gelin beraberce karasinekler nedir, nasıl ürerler ve nasıl yok edilebilirler anlamaya çalışalım.
Karasinekler, siyah ve koyu renklere sahip, meyve sineklerine nazaran daha büyük boyutlarda olan Muscidae böcek ailesinin bir türüdür. Karasinekler yaz aylarında üreme alanlarının yakınındaki pek çok bölgeyi istila ederler. Karasineklerin temel besin kaynağı çeşitli canlılar ve çöplük alanlarda bulunan hayvan leşleridir. Bu nedenle çöp toplama merkezlerinde, çöp konteynerlerinin bulunduğu yerlerde ve et üretimi gerçekleşen bölgelerde bolca karasinek görülür.
İstanbul’da dolaşırken etrafına biraz dikkatli e bakan birisinin kapakları açık, ağzına kadar tıka basa dolu, etrafında kaçak çöp toplayıcıları ve kediler tarafından yerlere saçılmış çöp poşetleri olan, pis kokular yayan ve iğrenç bir görüntü veren çöp konteynerlerini görmemesi mümkün değil!
Vatandaşlarımızın merhametinden midir nedir sahipsiz kediler ve köpekler için kaldırım kenarlarına ve olur olmaz yerlere bırakılan etler de var. Özellikle et kesen ve işleyen kasap ve marketlerin artıklarını doğru dürüst poşetlemeden çöpe atmaları da bir başka iş ahlaksızlığı. Bazı vatandaşımızın da ağızlarını bağlamadan apartmanların üst katlarından aşağıya attıkları çöp poşetleri de işin cabası! İşte size karasineklerin beslenmesi ve üremesi için yaratılmış mükemmel ortamlar!
Ya karasineklerin imhasından birinci derecede sorumlu belediyeler! Sorduğum birçok İstanbul esnafı çöplerin vaktinde toplanmadığını ve gerekli ilaçlamaların yapılmadığını söylüyor. Ben de onlara şaka ile karışık “biraz daha sabredin kış gelince zaten kendiliğinden çözülür karasinek meselesi” diyorum.
İstanbul’daki karasinek probleminin köküne inmek ve yok etmek için uygulanabilecek çeşitli çözüm yolları var. Bunlar şöyle sıralanabilir.
- İlaçlama: Uçkun ve larva halindeki karasinekler için farklı ilaçlama yöntemi uygulanır. Karasinekler bulundukları bölgeye larvalarını bıraktığı için sorunu kökten çözmek amacıyla “Larvasit” adı verilen ilaçlama yöntemi kullanılarak karasineklerin üremeleri engellenebilir. Uçkun hale gelmiş olgun ve zarar verici yapıdaki karasinekler için “Sıcak sisleme” ve “Boyama” adı verilen etkin ilaçlama yöntemleri kullanılabilir.
- Çöpleri Poşetleme: Her türlü çöp yırtılmayacak ve sızdırmayacak poşetlere yerleştirilmeli ve ağızları sağlam şekilde bağlanmalıdır. Vatandaşlar bu konuda TV ve sosyal medya aracılığıyla eğitilmelidir. Denetlemeler yapılarak uymayanlara ceza kesilmelidir.
- Çöp Konteynerleri: Konteynerlerin dolma süresi gözlemlenmeli ve daha sık çöp toplama yapılmalıdır. Çöp konteynerleri ait olduğu eve, binaya veya işyerlerine zimmetlenmeli, ağızlarının devamlı kapalı tutulması ve iyi poşetlenmemiş çöplerin atılmaması konusunda mesul tutulmalıdır. Sıkça kontroller yapılarak uymayanlara ceza kesilmelidir. Çöp konteynerlerini karıştıran ve kendileri için para eden çöpleri toplarken diğerlerini sağa sola saçan kaçak çöp toplayıcıları kesinlikle yasaklanmalı! Hala yapanlara caydırıcı cezalar tatbik edilmeli.
İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Hem de bizlere rağmen! Kendimize gelelim ve memleketimizi temiz tutalım. Vatandaş da belediyeler de kendine düşeni yapmalı. Artık yeter!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.