Pınar KİBAR
HİZMET
Hizmet kelime manasıyla geniş kapsamlı bir kelimedir. Hizmet her yaşa ve cinse göre değişir:
1. İnsanın yaptığı hizmet.
2. İnsan olmayan varlıkların yaptığı hizmet.
3. Bize göre aklı olmayan varlıkların yaptığı hizmet.
Aslında sıraladığımız bu kategorideki hizmetlerin tek „Bir“ olana hizmet ettiği gerçeğidir. Saydığımız bu kategoriler içinde insanların hizmetini anlatmaya ve anlamaya çalışacağız.
İnsanlar arasında ki hizmet de üç kategoriye ayrılır:
1. Yaşlıların yaptığı hizmet.
2. Gençlerin yaptığı hizmet.
3. Çocukların yaptığı hizmet.
Bizler, gençler kategorisine girdiğimiz için, sizlerle bu bölümü incelemeye çalışacağız. Gençler olarak ilk hizmet ettiğimiz ve edeceğimiz Allâh (c.c) ve Rasûlü (s.a.v) olmalıdır. Allah (c.c) katında hizmetin en değerlisi O'nun için secde etmektir. Rasûlü içinse sünnet-i seniyyesini yaşamaktır. Anne- babaya ve topluma hizmet, biz gençlerin kutsal görevidir. Hizmeti en güzel şekilde yerine getirebilmek için, hizmetin kaidelerini nefsimizde, yani icraate dökerek önce kendimiz yaşamalıyız. Meselâ bir genç Allâh ve Rasûlünü bin kez seviyorum dese, ama bu sevgisini günlük yaşamında hal diliyle ortaya koymazsa, bu hizmet olmaz.
Bunun tam tersi genç, Allâh (c.c) ve Rasûlünü (s.a.v) beden diliyle pek sık zikretmese de, toplumda haram ve helale azami dikkat ederek, Peygamberin yaptıklarını yapmaya çalışır, kaçındıklarından kaçarsa bu, onun için en güzel hizmet olur. Bir Kûtsi hâdisde diyor ki: ,, Allâh (c.c) ibadet eden yaşlıyı sever ama ibadet eden gençi daha çok sever. Bu hâdise göre gençin yapacağı hizmetler, Allâh (c.c) katında çok makbul ve kıymetli olduğu anlaşılıyor. Biz gençler olarak Almanya gibi bir ülkede hizmet edebilmenin şartlarını, zaman ve zeminini çok iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Bunun tek bir şartı var oda kendimizi geliştirmemiz. Bunun yoluda okumaktan geçiyor.
Allâh herkese bir veya birden fazla kabiliyet vermiş. İlk görev, kabiliyetinin ne olduğunu bulup veya hangi alanda daha iyi hizmet edeceğine inanıyorsa, o yöne yoğunlaşmasıdır. Bıkmadan usanmadan hangi şartlarda olursa olsun ümitsizliğe kapılmadan, öğrenmekten ve öğretmekten, kısacası ilim tahsilinden asla vazgeçmemeliyiz.
Çünkü hizmette imkansızlık ve ümitsizliğe yer yoktur. Dünya ve ahirette yapılan hizmetlerin karşılığı şüphesiz fazlasıyla vardır.
Vesselam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.