Seçkin İSLAMOĞLU
Bu Maçı Kim Kazanacak?, Dolandırıcılara Dikkat!
SÖZÜN ÖZÜ (KISA KISA) - 5
Bu Maçı Kim Kazanacak?
Bu haftasonu önemli bir maç var ve herkes merak ediyor: Kim kazanacak, bizim takımımız mı galip gelecek karşı takım mı? Futbolda ise üç ihtimal var: Yenmek, yenilmek ve yenişememek (beraberlik). Önemli olansa sizin hayat sınavını kazanıp kazanamayacağınızdır. Şeytan ile olan maçınızda onu yenip yenemeyeceğinizdir. Takım tutarken karşı tarafa -bir müslümana hiç yakışmayan bir şekilde- hakaret veya küfür edip etmemenizdir. Maçı kim kazanırsa kazansın, siz hayat imtihanınızı kazanmaya bakın, yoksa kümeye (cehenneme) düşersiniz. “Benim günahlarım fazla, çoktan kümeye düştüm!” demeyin; tövbe kapısı ölene dek açık ve her an bir fırsattır tevbe edip yeniden başlamak için. Unutmayın, atamız Hz. Adem ve Hz. Havva, şeytan ile olan ilk maçlarını kaybetseler de rövanşı aldılar, tevbe ettiler ve şeytanı yendiler. Size yakışan da başdüşmanınız şeytana yenilmek değil onu yenmektir. Unutmayın hayatın rövanşı yoktur, ölümün de rövanşı yoktur; kimse ölümü yenememiştir. Yani belli ve kaçınılmaz olan akıbetinize hazırlıklı olun. Öte yandan nefsinizle, heveslerinizle, tutkularınızla olan maçlarınızı da kazanmayı bilin.
Müslüman mısın Dolandırıcı mısın, Selam mı Veriyorsun Yem mi Atıyorsun?
Bir hadis-i şerif: “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona hıyanet etmez ve yalan söylemez.” (Tirmizi) Şimdi, Türkiye’nin %90’ı müslüman fakat Türkiye’de dolandırıcılık suçu, bu ahlaksız davranış da bol yani aramızda bir sürü dolandırıcı dolaşıyor. Herif söz veriyor tutmuyor, çek-senet veriyor karşılığı çıkmıyor, mal veriyor kusur taşıyor; sorsan “Elhamdülillah müslümanım!” diyor. (Aynı yakışıksız tavırları yabancı ülkelerde İslam’ın temsilcisi olan ve güzel temsil yerine kötü temsil eden birçok müslüman da sergiliyor maalesef.) Müslümansın da neden müslümanca yaşamıyorsun? Hile, yalan, dolan vb İslam’da haram; sen bu haramları rahatlıkla işliyorsun, Allah’ın kullarını bile bile kandırıp onlara zarar veriyorsun, üstelik bunu selam verip, söz verip, yemin edip yapıyorsun. Tüm bunların karşılığında da cenneti mi umuyorsun? Birçok ihtiyaç sahibi olmayan dilenci gibi, muhatabını aldatarak hayatını kazanmaya çalışıyorsun (ki vicdanen hiç huzurlu değilsin, çünkü herkes kendi suçunu bilir). Değmez, üç günlük dünya menfaati için sonsuz ahiret hayatınızı karartmayın, yüce Allah’ın “kötü ticaret” dediği işi yapmayın, dünyanız için ahiretinizi satmayın; ticarette aslolan kazanmaktır kaybetmek değil, akıllılık yaptığınızı sanıp akılsızlık etmeyin; siz aslında kendinizi kandırıyorsunuz, siz aslında kendinize kaybettiriyorsunuz. Hadi şimdi tevbe edin ve vazgeçin; yapılabilecek iş çok, ve korkmayın, rızkını yemeden hiç kimse ölmez.
Bazı Dolandırıcılık Çeşitleri:
Sahte para dolandırıcılığı, kontör dolandırıcılığı, mal dolandırıcılığı (kusurlu ürün veya hizmet), isim/nüfuz dolandırıcılığı (resmi memur taklidi), karşılıksız çek-senet dolandırıcılığı, kredi kartı dolandırıcılığı (bilgilerinizin ele geçirilip kullanılması), çalınmış MSN hesabı dolandırıcılığı (arkadaş veya tanıdık taklidi), email dolandırıcılığı (epostadan mali bilgilerin istenmesi), iş vaadi dolandırıcılığı, sözde yardımcı olma dolandırıcılığı (kuyruklarda vs), cin-büyü-muska-fal iddialı dolandırıcılık, internette arama dolandırıcılığı (içeriksiz siteler)... Bu genel örnekler dışında yalan, iftira, sözünde durmamak gibi gayri İslami ve gayri ahlaki davranışlar da bir tür dolandırıcılıktır…
Bazı Önlemler:
Nakit para alırken güvenlik tedbirlerine ve miktarına dikkat edin, çek-senet alırken şekil şartlarının tam olduğundan emin olun. Kartlarınızı kullanırken şifrenizi başkalarına göstermeyin; genel olarak bu tür şifrelerinizi başkalarıyla paylaşmayın. İnternetten gelebilecek saldırılara karşı sisteminizde mutlaka bir antivirüs ve spyware (truvaatı) programı yüklü olsun (otomatik güncellemeleri de açık tutun). Biriyle muhatap olduğunuzda içinizde en ufak bir şüphe oluşursa temkinli olun, hemen evet demeyin veya hemen kabul etmeyin. Bir ürün veya hizmet teslim edeceğinizde sağlam anlaşma yapın, elinizde belge bulundurun. İlk kez iş yaptığınız kişileri veya kurumları araştırın. Kısacası, mümkün olduğunca tedbirinizi alın ki sonradan pişman olmayın… Evet, herkes dolandırıcılara karşı uyanık olmalı. Aslında Emniyet’in dolandırıcılık suçundan mahkum olanların listesini internetten yayınlaması faydalı olacaktır; en azından bu kimselerin başkalarını tekrar aldatmasının önüne geçilebilir…
Bakın atalarımız bu konuda neler demiş (atasözlerimizden seçmeler): “Adam olsun kitap olsun; kabına aldanma, içine bak.”, “Akıllı iki kere aldanmaz.”, “Aldatan aldanır.”, “Aldatayım diyen aldanır.”, “Aldatmak alçaklık, aldanmak ahmaklıktır.”, “Bir aldanan bir aldanır, iki aldanan her zaman aldanır.”, “Bir kere aldanışta kabahat aldatanın, iki kere aldanışta kabahat aldananın.”, “Görünüşe aldanma.”, “Herkesi kendi gibi sanan aldanır.”, “Tatlı dil çok adam aldatır.”
Bir Âyet
« Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline!
Onlar insanlardan (bir şey) ölçüp aldıkları zaman, tam ölçerler.
Fakat, kendileri onlara bir şey ölçüp, yahut tartıp verdikleri zaman eksik ölçüp tartarlar.
Onlar, büyük bir gün; insanların, âlemlerin Rabbinin huzurunda duracakları gün için diriltileceklerini sanmıyorlar mı? » (Mutaffifîn, 83/1-6)
Bir Hâdis
“Aldatan bizden değildir.”
(Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî, İbnu Mâce, Buhârî)
Seçkin'ce
"Huzurlu kişi, şükrettiği için de şükredebilendir."
www.dunyaislamgunu.org - www.worldislamday.org
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.