Recep KOÇAK
Arabistan’dan Türkiye’deki Suriyelilere Yardım
2000 yılında Etiyopya’da kuraklığa bağlı bir kıtlık felaketi yaşanmış, söz konusu ülkede bir dönem günde ortalama 750 kişi açlıktan ölmüştü.
O yıl Deniz Feneri Derneği Etiyopya’ya yardım kampanyası başlattığında görüldü ki, Türkiye’den yurtdışına yardım götürülmesi öngörülmemiş, bu hususta ciddi bir yasal altyapı boşluğu mevcuttu. Başbakan Bülent Ecevit imzalı bir genelgede yurtdışına çıkarılacak yardımların Kızılay aracılığıyla götürülebileceği zorunlu istikamet olarak gösteriliyordu.
Türkiye’de 2004’ten sonra yardım kuruluşlarının yurtdışında yapacakları faaliyetleri kolaylaştıran ve rahatlatan ciddi yasal düzenlemeler yapıldı ve STK’larımız şahlandı.
Son 10 yıldır, Türkiye’nin insani yardım kuruluşları bayrağımızı mazlum coğrafyalarda dalgalandırıyor, yardım gönüllülerinin her biri ülkemizin barış ve merhamet elçileri olarak küresel ölçekte Türkiye sempatisinin artmasına katkı sağlıyorlar.
Geçtiğimiz Cuma günü Eyüp’te güzel bir basın açıklamasına şahitlik yaptım.
Suudi Arabistan'ın en büyük yardım kuruluşu International Islamic Relief Organisation (IIROSA), başta İstanbul olmak üzere Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Hatay, Adana, Kahramanmaraş, Konya ve Ankara'da kamplar dışında bulunan Suriyeli ailelere yardım kampanyası başlattı.
IIROSA Türkiye Temsilciliği, kampanyayı, Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu.
Toplantıda konuşan IIROSA Genel Sekreteri İhsan Salih Tayyip, şu anda Türkiye'de kamplarda yaşayanlarla birlikte yaklaşık 1 milyon 350 bin Suriyeli bulunduğunu söyledi. Bu sayının 100 bine yakınının İstanbul'da yaşadığını belirten Tayyip, bu çalışmaları ile özellikle kampların dışında yaşayan ve yaşam zorlukları çeken Suriyelilere yardımların ulaştırılacağını ifade etti.
Türkiye'deki Suriyelilere kışa girmeden yaklaşık 40 bin battaniye ve 15 bin gıda paketi yardımında bulunacaklarını bildiren Tayyip, sözlerini söyle sürdürdü:
"IIROSA 37 sene önce kurulan uluslararası bir yardım kuruluşudur. Bizler, dünyanın dört bir yanındaki yardıma muhtaç kişilere din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın acılarını bir nebze dindirmek için bazı yardımlarda bulunuyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz için başlattığımız kampanyada ne ilk ne de son kampanya olacak. Türkiye'deki kamplar dışında bulunan Suriyeli ailelere 15 bin gıda paketi, 40 bin battaniye dağıtımına başladık. Dağıtımı yapılacak her gıda paketi 27 kilogram kuru gıda içerip, toplamı 405 tondur. 15 bin gıda paketinin 5 bini İstanbul'da dağıtılacak. Yardımlarımıza her yerde ara vermeksizin devam edeceğiz. Dünyanın birçok yerinde ofis ve temsilciliklerimiz var. Bu kampanya Suudi Arabistan Kralı'nın talimatıyla gerçekleştirilmiştir. Sizlere kralın ve halkımızın selamlarını getirdim. Türk halkına da bize böyle bir imkân sağladıkları için şükranlarımı sunuyorum."
İstanbul İl Dernekler Müdürü Eyüp Ergür ise Türkiye'nin yanı başında birkaç yıldır süren insanlık zulmüne yardım için gelen IIROSA Genel Sekreteri İhsan Salih Tayyip ve katılımcılara teşekkür etti.
Türkiye'deki Suriyelilere yardımın insanlık görevi olduğunu vurgulayan Ergür, "Atalarımızın güzel bir sözü vardır; 'Mutluluklar paylaştıkça artar, acılar paylaştıkça azalır.' Bizler de savaş nedeniyle zor zamanlar geçiren Suriyeli kardeşlerimizin acılarını paylaşmak için buradayız. Karınca kararınca yapılan her yardım insanlık için büyük bir adımdır. Biz kadere inanmış bir toplumuz. Kederin de mutluluğunda Allah’tan geldiğine iman ettik. Bugünlerin geçeceğine, Suriyeli kardeşlerimizin ıstıraplarının azalacağına inanıyoruz. Bir insanlık ve kardeşlik vazifesi olarak üzerimize aldığımız sorumluluğun yerine getirilmesinde bize destek verdikleri için Suudi Arabistanlı dostlarımıza ve kampanyada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Benim çok sevdiğim ve örnek aldığım Selahaddin Eyyubi Kudüs’ü fethetmek üzere hazırlıklarını yapar ve şöyle der; ‘Ben ordumu hazırlamakla mükellefim, galibiyette mağlubiyette Allah’tandır. Belki Suriyeli kardeşlerimizin bütün dertlerine çare bulamayacağız ama burada Suudi Arabistanlı kardeşlerimizle elimizden geleni yapacağız. Bizim Elazığ’da bir söz vardır, ‘Sıkıntılı günün ömrü azdır’. Bu günler de geçecek." diye konuştu.
Toplantının ardından İstanbul İl Dernekler Müdürü Eyüp Ergür, yardım kampanyası nedeniyle IIROSA Genel Sekreteri İhsan Salih Tayyip'e plaket verdi. Tanıtım toplantısı için salonda bulunan İstanbul'daki bir grup Suriyeli aileye ise gıda ve battaniye yardımı yapıldı.
Törene IIROSA Balkan Bölge Sorumlusu İsmet Kazım, IIROSA Acil Yardımlar Müdürü Salih Ziybani ile İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani İşler Birimi Türkiye Temsilcisi Dr. İbrahim Altan ve dernek yöneticileri katıldı.
Yurtdışına yardım götürmenin bin bir zorluğu göze almak anlamına geldiği 2000’li yılların başından, bir kardeş ülkenin en büyük yardım kuruluşunun temsilcilik açarak misafirlerimize karşı sorumluluğumuz konusunda bize destek verdiği günlere kavuştuk. Kardeşliğimizin daha da pekişeceği ve daha huzurlu bir dünya için işbirliği örneklerinin arttığı bir dönemi de görürüz inşaallah.
recep.kocakk@gmail.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lütfi Bey, Sizinle aynı fikirdeyim. Söz konusu kuruluştan ve Suudi Arabistan'dan daha fazlasını umuyor, bekliyoruz. Bu sessiz sedasız gelişi duyurmamın sebebi de, onları hem teşvik etmek hem de sorumluluklarını hatırlatmak içindir.
Yanıtla (0) (0)Recep bey Suudi kuruluşun yardımı hiç yoktan iyi yalnız; "...15 bin gıda paketi, 40 bin battaniye dağıtımına başladık. Dağıtımı yapılacak her gıda paketi 27 kilogram kuru gıda içerip, toplamı 405 tondur. 15 bin gıda paketinin 5 bini İstanbul'da dağıtılacak..." Suud gibi çok zengin bir ülkenin yardım kuruluşuna göre çok az değil mi? 1,5 MİLYON MÜLTECİYE 405 TON YARDIM??!!Keşke darbeci sisiye yaptıkları yardımın onda birini bari yapsalardı. Selamlar.
Yanıtla (0) (0)