Demliyazılar
Topal Osman, Ali Şükrü Bey ve Tek Adam -II-
Kimdir bu Topal Osman Ağa? Nasıl oldu da Ergenekon Terör Örgütünü ona kadar dayandırdılar.
İsterseniz Giresun’un yetiştirmiş olduğu böyle bir şahsiyetin hayat hikâyesine bakalım. Öncelikle Giresun Valiliği’nin resmi sitesindeki Topal Osman Ağa ile ilgili bir bölümü size aktaralım;
Osman Ağa, Giresun'un Hacıhüseyin Mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım olup ailesi ticaret ile uğraşmakta idi. 1912 yılında balkan savaşı başladığına Osman Ağa ticaret işi ile uğraşmakta idi, babası askerlik bedelini ödemesine rağmen O gönüllü birlik oluşturarak savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Bu savaşlarda sağ dizinden yaralanarak Gazi ünvanını aldı. Giresun’a döndükten sonra 1.Dünya savaşına katılmış, Batum ve Harşit çayında Ruslara karşı savaşarak, Rusların Harşit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolu’nun işgalini önlemiş.
Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı olmuş, Uzun yıllar beraber yaşayan Ermeni ve Rum işgalci çetelerinin belini gönüllüler kurarak kırmış. Bu Rum ve Ermeni işgalci çeteler, Osmanlı hükümetine Osman Ağa'yı şikâyet ederek hakkında tutuklama kararı çıkarttırmışlar, Bunun üzerine Osman Ağa, Şebinkarahisar bölgesine yerleşmiş.
8 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun'a gelir. Heyet 11 Mayıs 1919 tarihinde Taşkışla'ya beyaz renkli Yunan Kızılhaç Bayrağını asar, 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayrağını asarlar. Bu olaylar üzerine Osman Ağa, harekete geçerek arkadaşları ile birlikte işgalcilerin bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar.
Osmanlı hükümeti tarafından affedilen Osman Ağa; İzmir ilinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, 17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun'da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.
29 Mayıs 1919 tarihinde Havza'da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluşmuş. Bu buluşmadan sonra Atatürk'ten aldığı emirler doğrultusunda hareket etmiş, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiği için daha rahat hareket etmeye başlamış.
Erzurum Kongresine Dr. Ali Naci Duyduk ve İbrahim Hamdi Bey'i temsilci olarak göndermiş. Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak, Eylül 1920'de Giresun gençlerinden oluşan Giresun Gönüllüler Taburu'nu kurmuştur.
Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almış. 12 Kasım 1920'de Osman Ağa, Mustafa Kemal Atatürk ile tekrar buluşmuş, Atatürk’ün korunması içi önce yanındaki on kişiyi, Daha sonrada Giresun’dan topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiş. Bu şekilde Atatürk’ün ilk muhafız birliği Giresunlulardan kurulmuş.
Giresun'da Gedikkaya isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli şuurunun oluşmasını sağlamaya çalışmış. Bu çalışmaları art niyetli kişiler tarafından engellenmeye çalışılmış.
Giresun Müdafa-i Milliye Başkanıve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920'de Ankara’ya gitmiş, gerekli emirleri aldıktan sonra Giresun’a dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlatmış.
Mart 1921'deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.
Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa, komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar. Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir.
Başka kaynaklarda Topal Osman Ağa’nın ailesinin Çepni Türklerinden olduğu bahsedilmektedir. Osmanlı tahrir defterlerinde Giresun “Oğuz-Üçokların Çepni Türkleriyle meskûn Giresun” olarak geçerdi.
Prof. Dr. Faruk SümerOğuzlar/Türkmenler isimli eserinde Çepnilerin, Hacı Bektaşi Veli'nin müridlerinden olduklarını ve Anadolu'nun değişik yerlerinde yaşadıklarını, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Rize, Bayburtolmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak yaşayan Çepnilerin ise çoğunlukla Sünni olduğunu, ancak zamanında Alevi olan gruplarında Sünnileştiğini yazar.Karadeniz Bölgesindeki Sünnileşmişken Rumeli, Ege ve Akdeniz Çepnilerinin çoğu Alevi’dir.
Çepni kelimesinin anlamı atak, düşmanla savaşan mert, yiğit, asi, cesur olup bu özellikler Topal Osman Ağa’da fazlasıyla mevcuttur.
Giresunlu yazar Seyfullah Çiçek, Topal Osman Ağa’nın kişiliği hakkında “Topal Osman Ağa” adlı kitabında şunları yazmıştır;
“Vücutça sağlamdı. Her hangi bir eksiği yoktu. "Topal" lâkabını, gönüllü olarak gitmiş olduğu Balkan Harbi'nde sağ dizinden yaralanması nedeniyle almıştır. Bakışları sert ve kararlıdır. Gayrimüslim olsun, Türk olsun, kendi halindeki insanlara karşı her zaman hoşgörülü, güler yüzlü, yardımsever bir kişiydi. Katıksız bir Türk milliyetçisi olduğundan, vatan hainlerine, haksızlık yapanlara, suç işleyenlere karşı ise acımasızdı ve affı yoktu. Lider özelliğine sahipti. Kafasına koyduğu şeyleri mutlaka yerine getirirdi. Kararları kesindi ve emirleri mutlaka yerine getirilmeli idi. Yerinde duramayan, tez canlı bir insandı. Kızdığında öfkesi çok büyük olurdu. Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'ne canını feda edecek kadar bağlı idi. Atatürk de ona her zaman sevgi ve saygı göstermiş, "Ağa Hazretleri" diye hitap etmiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.