xxx11
Şekerde tehlikeli oyunlar!
Biliyorsunuz bir süredir şeker konusunda tehlikeli oyunlar oynanıyor! Ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için olağanüstü bir gayret (!) sarf ediliyor!
Allah'tan şeker konusunda oldukça hassas çevreler var ve durduk yerde bir özelleştirmenin önü kesilebiliyor!
Yaklaşık 500 bin çiftçinin ekmek kapısı halindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi halinde ne tür sıkıntılar yaşanacağını gazetemizde yer alan yazı dizisinden öğreniyoruz! Hatırlayacağınız üzere 25 şeker fabrikası 6 portföy halinde satışa çıkarılmıştı! Yine hatırlayacağınız gibi özelleştirme çalışmalarının başlangıcında yargıya yapılan müracaat ile şeker fabrikalarının satışı bir süreliğine durdurulmuştu!
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yargı tarafından "Fabrikalardaki üretimin sürdürülmesi için yeterli tedbirlerin alınmaması" gerekçesi ile yürütmesi durdurulmuştu! Şimdi ortaya çıkan korku ve endişe ise referandum sonrasında iktidarın şeker fabrikalarının özelleştirilmesini bir şekilde ele almasından kaynaklanıyor! Yeniden aynı sıkıntılar yaşanır mı korkusu ağır basıyor!
Bu korkuların giderilmesi için neler yapılabilir sorusuna cevap arandığında Şeker-İş sendikasının önerileri dikkat çekiyor! Şeker-İş önce Şeker Kanunu'nda değişiklik öneriyor! Sektörü koruyacak bir fon kurulması isteniyor! Bu fonla üretici ve çiftçinin desteklenmesi talep ediliyor! İhracatın teşvik edilmesi öneriliyor! Şeker-İş, şeker fabrikalarının elden geçirilmesini teknolojik yenilenmenin biran önce yapılmasını istiyor! Yarı yarıya düşen kapasite kullanımının arttırılmasını şart koşuyor! Sektörün pancar üreticisi, şeker işçisi ve devletin yer alacağı bir yapılanmaya kavuşturulması isteniyor!
Gereksiz şeker ithalatının önüne geçilmesi talep ediliyor!
Şeker verimi ve üretim maliyetlerini düşürmek için üreticilere ve sektöre AB seviyesinde destek sağlanması isteniyor!
Şeker-İş sendikasının bu haklı taleplerini kimse göz ardı etmemeli diyoruz.
Yüzbinlerce pancar üreticisi ile onbinlerce şeker işçisinin mağdur edilmemesi için herkes elinden geleni yapmalıdır!
Özelleştirme ile başka ülkelerin çiftçi ve işçilerine imkan sağlama yerine tabir caizse pozitif ayrımcılık yapılarak kendi çiftçimiz ve işçimiz korunup kollanmalıdır!
"Özelleştirilme yapılırsa halkımız daha ucuz şeker yiyecek masalı" ile göz boyamaktan da artık vazgeçilmelidir!
Pancar şekeri yerine ikame edilmek istenen nişasta bazlı şeker için kimlerin devrede olduğu ise hiç unutulmamalıdır!
Evet, şeker de tehlikeli oyunların yeniden devreye sokulacağı bir döneme giriliyor.
Yani herkesin yani hepimizin uyanık olması gereken bir döneme giriliyor! Herkes üzerine düşen görevi yerine getirecek olursa özelleştirme hevesleri de kursaklarda kalacaktır!