Nohutlu Baba Türbesi

95ef7f6e-38a5-4b96-a52a-edefae75619c.jpeg
Yozgat’ın nohutlu tepesinde bulunan şimdiler de ismi Şahin tepesi olarak değiştirilen bir mekânda yer almaktadır. Nohutlu ismini eski zamanlar da Yozgat’ın savunma kalesi olarak bilinen Nohutlu Kalesinden almaktadır.

Rivayetlere göre bura da düşmanlara karşı savaşan Allah(C.C.) ehli olarak bilenen bir zatın olduğu söylenmektedir. Birçok kimse tarafından aynı rüyanın görüldüğü iddia etmektedir. Ziyaretlerin yapıldığı bazı ritüellerin gerçekleştirildiği, Yozgat ili ve diğer iller tarafından da ziyaretlerin gerçekleştiği mekanlardan biridir.

- Adak adamak, şeker, lokum gibi yiyeceklerin dağıtıldığı, yemek vermek gibi geleneklerin devam ettiği.

- Kurban kesmek

- Türbe etrafında bulunan ağaç ve çalılara kurdele bağlamak gibi inanışlar gözlemlenmektedir.

Türbe iki bölmeden oluşmaktadır. Ziyaretçilerin ibadetlerini gerçekleştirdi ve yatırın bulunduğu odadan oluşmaktadır. Türbe içinde bir adet sanduka vardır. Kesin olarak kime ait olduğu bilinmemektedir.

Ziyaretçiler burada dilek dilediklerini ve dileklerinin gerçekleştiğini söylemektedirler.

Bir rivayete göre Nohutlu Baba Türbesinin yan tarafında 40 kızlar mezarının olduğudur. Henüz Kültür Bakanlığı tarafından bir kazı çalışması yapılmamış olması da ayrı bir husustur.
Nohutlu Baba Türbesi aşağıya olan yükseltisi 1526 metre yükseklikte olduğu Yozgat ayaklarınızın altında gözükmektedir. Tam tamına eski bir savunma merkezi olduğuda doğrulamaktadır.

Dipnot: Sevgili okurlarım, siz değerli okuyucularıma yalan yanlış tarih sunmamak adına rivayetler ve gördüğüm şeyleri sizlere sunmakla yetindim bu yazımda.

Türbemize ait Kültür Bakanlığı nede Yozgat Kültür Müdürlüğü adına yayınlanan bir araştırma yok. Tez yazıları okudum size sunduğum bilgiler dışında bir şey bulamadım.

Türbe ile ilgili yorum yapmamı yanlışlara müdahale etmemi istemiş bir okuyucum. Yazılarımı takip eden okuyucularım bilir ki bu yazım da yorumdan çok gördüklerim ve araştırdıklarımın dışına çıkmadım.

Siz değerli okuyucularıma edebiyat sunmadım, çünkü öyle bir kaside-nakarat felan yok. Size istesem ala yazardım o konuda yetenekliyimdir. :)

Her gittiğim türbede çoğunlukla yetkili kuruluş ve bir kesim tarafından tabela yer alır ben o tabela doğrultusunda araştırmalarımı yaparım. Maalesef burada Diyanet İşleri tarafından bile bir küçük bir not yok.
Her yazdığım konuyu araştırırım aksini kimse düşünemez. İki adet üniversite tezi okudum. Siz de haklısınız benim yazmam gerekti. Tarih ve edebiyatım çok iyidir. Şiir de yazardım tarihte yazardım ama ben yapmadım. Araştırmalar maalesef bu kadar kısıtlıydı.
Tüm okuyucularıma duyurulur vesselam!)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • Asaf Berhaya / 17 Temmuz 2022 13:49

    Böyle bir yazıdan ne öğrendik. Nohutlu babanın hayatına, dönemine ilişkin hiç bir bilgi yok. Eserleri, sözleri yok. İbret alacağımız bir şey yok. Tarih yok, edebiyat yok.
    Ziyaretle ilgili bir sürü bidat var. Bunların yanlış olduğuna dair bir uyarıda yok. Fotoğraf dışında bir özgünlük de yok. O zaman böyle bir yazıdan ne öğreneceğiz . Niye vakit kaybedeceğiz?

    Yanıtla (0) (0)
  • Meltem Kavak / 22 Temmuz 2022 09:35

    Kendisinin asker olduğu söyleniyor. Kültür Bakanlığının veya Yozgat İl Kültür Müdürlüğünün yapmış olduğu bir araştırma yok.
    Rivayetlere göre yaşayan bir türbe küçük yörelere özel bir çalışma yer almıyor. Bu bölge de kazı çalışmaları yapılması adına bir talep oluşturulmuş maalesef ki kimse önem verip gelip araştırma yapmamış. Sene söyleyip yalan atmak istemedim efendim şu tarihlere ait bir kale olduğu söyleniyor diye siz okuyucularımı gayet güzel kandıra bilirim. Benim ahlakıma ters bir olaydır.
    Her türbe de bir kuruluş bir kimse tarafından resmî kaynak olarak göstere bileceğim bir şey oluyor onu dizinle paylaşıyordum. Maalesef bu türbede oda yok!
    Sadece savunma kalesi olduğu ve bu yatırın da burda şehit düştüğü söylenir.

    İstesem iki de şiir sallardım, size edebiyat olsun. Onu da yapmadım özür dilerim.
    Çünkü kimse böyle bir kaynak gösteremez yok!
    Biatlara gelince ön bilgiler içeriyor duygularımı fark ettiğiniz üzere hiç aktarmadım. Yazılarımı okuyan kişiler beni tanıyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • Salim Yılmaz / 16 Temmuz 2022 08:11

    Nohutlu Baba türbesi hatırasına tepenin adı Nohutlu Baba tepesi olarak kalsaydı daha iyi olurdu..Niye Şahin tepesi olarak ismi değiştirilmiş anlayamadım.

    Yanıtla (1) (0)
  • Meltem KvK / 16 Temmuz 2022 13:20

    İsminin değiştiğini duyduğum da tepkim şöyle oldu. Tarihimizden ne kadar yoksun millet olduğumuzu öğrendim. Yılların Nohutlu tepesi Yozgat iş adamı hatırı İçin değişmişti. Ben olsam gurur duymazdım, üZülürdüm isminin değişmesinden rahatsız olurdum.

    Saygı ve selamlarımla, hocam.

    Yanıtla (0) (0)