Hüseyin DERVİŞOĞLU
MERAKLI ÇOCUK HAYY
Sayın editörümle bu köşeyi aslında sadece sinema yazıları olsun diye planlamamıştık. İzlenim ismi altında sinemadan tiyatroya, kitap eleştirisinden kültürel programlara kadar belli bir bakış açısı ile okuyucularımızı bilgilendirelim düşüncesi ile yola çıkmıştık. Fakat kültür-sanat anlamında takibi en kolay ve çeşitlilik bakımından da cazip olan sektör sinema olunca ister istemez köşemiz sinema eleştirisi olarak şekillendi. Bu hafta siz sinemasever okuyucularımın izni ile dün (10.01.2016) galasına davetli olduğum bir çocuk oyununu anlatmak istiyorum.
Oyuna geçmeden önce, oyunun sponsoru Albaraka yetkililerini ve böylesine zor bir konuyu müzikli çocuk oyunu haline getirip, sahnelettiği için de Meridyen Derneği’ni kutlarım. Çok önemli gördüğüm bir hususu hatırlatmak gerekiyor: Gala öylesine kalabalıktı ki, merdivenler, çıkış ve ne kadar ara varsa hepsi seyircilerle doldu. Çok şükür bir aksaklık çıkmadı, ya çıksaydı? İzdiham ve panikten şu anda bambaşka şeyler okuyor olabilirdiniz. (Nitekim yıllar önce hem de cinleri anlatan bir filmin galasında yangın çıkmıştı. Galaya gelenler bu yangını konuyla da ilgili zannederek görsel şovun devamı zannetmişler. Son anda durum fark edildi de büyük bir facianın eşiğinden dönülmüştü.) Oyun öncesi ve sonrasıyla organizasyondaki tek eleştirilecek husus bu olduğu için bir dost uyarısı yapmak istedim.
Endülüslü İbn Tufeyl’in birçok düşünüre ilham veren neredeyse 1000 yıllık eseri Hayy b. Yekzan, İslam’ın temel tartışma konularından birisine sahip: Sadece akılla, Yüce Yaratıcı bilinebilir mi? Tartışmayı işin uzmanlarına bırakmak en doğrusu ama, Meraklı Çocuk Hayy, bu tartışmayı çocukların anlayabileceği sadelikte ve görsel olarak çok rahat izlenebilecek şekilde ortaya koymuş. Sonuçta af ve merhametin en yüce erdemlerden birisi olduğuna vurgu yapmayı da ihmal etmemiş.
Günlerden bir gün Ekvator’un güneyindeki Hint adalarının birinde kıyıya bir sandık vurur. İçinde zalim bir yöneticinin zulmünden yavrusunu korumak amacıyla, annesi tarafından konmuş sağlıklı bir bebek vardır.
Güzel bir dişi ceylan sandığı bulur. İçindeki bebeği kendi yavrusunun yerine koyar, emzirir büyütür. Günden güne büyümekte olan Hayy vahşi ormanda tabiatın bir parçası olarak yaşamını sürdürür. Ancak yaşı ilerledikçe etrafında gördüğü tüm canlılardan ne kadar farklı olduğunu görür. Daima kendi varlığı ve çevresi hakkında hakiki sorular sorar. Duyularını, gözlemlerini kullanarak kim olduğunu anlamaya çalışır.
Meraklı Çocuk Hayy tiyatro oyunu, böylesine felsefi bir eserin bir çocuk tiyatrosu olarak sahnelenmesindeki tüm zorlukları bünyesinde barındırarak günümüz çocuğuna insan olmanın anlamı ve erdemi, yaratıcının büyüklüğü gibi çok temel esaslarda düşünme fırsatı verebilecek bir içerikle günümüze uyarlanmıştır.
Bilge Baykuş’un eşliğinde hikâyeye tanık olacak çocuklar, Anaç Ceylan, Korkusuz Aslan, Şakacı Eşek, Tuzak Kurucu Yılan ve daha birçok karakterle tanışacaklar, Hayy'ın bitmek bilmeyen sorularına hep beraber cevap arayacaklar.
Profesyonel tiyatro oyuncuları, muhteşem dekor ve kostümleriyle Meraklı Çocuk Hayy oyunu, hepimizi gerçeğin peşinde iz süren bu hikâyeye şahit olmaya davet ediyor.
Gösterimleri ücretsiz olan Hayy, 6-10 yaş aralığında çocukları olan veliler için mükemmel bir alternatif. Ben 7 yaşımdaki kızımla izledim ve Avrupa yakasına geldiğinde bir kere daha gidip izlemeye kızıma söz verdim. Hayy, bu sezonun hoş bir sürprizi oldu. Çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmek isteyen velilerin kaçırmaması gerekir.
Anadolu Yakası Gösterim Yerleri:
16.01.2016 Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi 12:00
30.01.2016 Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi 12:00
31.01.2016 Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi 12:00
Avrupa Yakası Gösterim Yerleri:
23.01.2016 Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 12:00
24.01.2016 Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 12:00
28.01.2016 Bağcılar Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi 12:00
29.01.2016 Bağcılar Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi 12:00
04.02.2016 Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 12:00
05.02.2016 Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 12:00
06.02.2016 Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 12:00
07.02.2016 Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 12:00
Künye
Yapımcı: Meridyen Derneği
Yazan/Yöneten: Mehmet Emin İnci
Yönetmen Yardımcısı: Mehmet Alkan Demir
Oyuncular: Ali Ulvi Gülşen, Erman Bacak, Ezgi Bahar Karaarslan, Fatih Altınağaç, Işıl Keskin, Mehmet Alkan Demir, Onur Bilge, Seda Gün, Sefa Köksal
Müzik: Orhan Enes Kuzu
Şarkı Sözleri: Hatice Uğur
Hareket Tasarımı: Işıl Keskin, Onur Bilge
Dekor-Kostüm/Mask Tasarım: İlayda Çeşmecioğlu
Dekor Uygulama: Gizem Özçelik
Kostüm Uygulama: İlayda Çeşmecioğlu
Mask Uygulama: Yağmur Çalış
Işık Tasarım: Berk Yaparel
Teknik Kumanda: Berk Yaparel, Sinan Bal
Proje Koordinatörü: Seda Gün, Semih Okumuş
Uygulayıcı Yapımcı: Emrah Öter
Meridyen Derneği Adına
İçerik ve Konsept Danışmanı: Hatice Uğur
İlahiyat Danışmanı: Meral Günel
Hukuk Danışmanı: Emine Yavuz Doğan
Basın İletişim: Esra Polat- Melike Koç
Afiş İllüstrasyon: Sarmad Mohammed
Afiş / Web Grafik-Tasarım: Özgür Vurgun
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.