Meltem KAVAK
Kitapların Dünyası
Kitapları kendine dost edinen insanlar gerçek hayatta en mutlu insanlardır. O insanlar bu durumun farkına birçok gereksiz kimseler ile hasbihal ettikten sonra anlarlar. Kitaplar benim hayatımın bir parçasıdır. Her zaman yanı başımda dururlar. En vefalı dost deyimi onlar adına söylemiş olsa gerek.
Kitap dünyasında yaşayan kimseler kitapların kendine has kokusunu bilirler. O kokuyu içlerine çekmek için yarışırlar. Kitaplara dokunmak, sayfa karıştırmak duygular arasında geçiş yapmanın en ulvi tarafıdır. Bu duygularımı yaşamama vesile olan ailem olmuştur. Evlerimizde gümüşlük diye tabir ettiğimiz vitrinlerimizin bir bölümünü kütüphane olarak kullanıyorduk. Kitapsever bir ailede büyüdüğüm için şanslıydım.
Size güzel bir haber ile geldim. Kitap Fuarları başladı. Memleketim Yozgat’ın Sorgun İlçesinde 1.si düzenlenecek olan Kitap Fuarından siz kitapseverleri haberdar etmek istiyorum. Sorgun Belediyesi tarafından düzenlenecek olan kitap fuarına çok sayıda değerli yazarlarımız iştirak edecektir. Buradan Sorgun Belediye Başkanımızı bu kıymetli etkinlik için öncü olduğu için tebrik ediyorum.
Gönül isterdi ki bende orda olayım. Şahsımı bu etkinliğe davet eden kıymetli yazarımız İsmail Mutlu hocamızdır. Kendisi daha önce benimle görüşmüştü ben de Yozgat Belediyesinden yetkili hanımefendi ile iletişime geçmiştim. İsmail Mutlu hocamız ve tüm yazarlarımız adına. Hocamdan telefon geldi “Meltem Hanım, siz Yozgatlısınız o kadar şehre gittim bir Yozgat’a gitmedim. Mutlu Yayıncılık adına bir stant açsam nasıl olur demişti. Fuar felan olmuyor hiç dedi.” Bende durumu ilettim, üstümdeki yükü atmıştım. Şimdi de Hocamız Meltem Hanım Sorguna gidiyorum sizi bekliyorum sizde gelin Kaç Çileden Çıkar Bir Hayat eseriniz ile imza günü yapalım hep birlikte, diye mesaj atınca sanki beni davet etmişler gibi hocamız adına çok sevindim. Kitap dünyası inanın çok farklı bir durumdur. Kültür Sanat deyince insanın aklına Tiyatro-Resim- Müzik gelir oysa tiyatro için yazmak gerekir. Müzik için yazmak gerekir. Resim için yazmak gerekir.
Kitapsever tüm dostlarımızı etkinliklere davet ediyorum. Hocamız, kıymetli eserleri ile siz değerli okuyucuları ile buluşmayı heyecanla bekliyor. Kitaplarını okurken soyadı gibi hissedeceksiniz. Okuyucusunu zorlamayan kelime telaffuzu ile eserleri sizi bekliyor olacak.
Yazarımız İsmail Mutlu hocamız Mutlu Yayınları Standın da 13-20 Mayıs saat:09.00-20.00 saatlerin ‘de siz değerli okurları ile olacaktır.
Daha önce kaleme aldığım bir yazımı paylaşmak istedim kitaplar ve insanların yaş evreleri adına..
Evlerimizi mat eşyalarla donatmak yerine hareket halindeki kitaplarla süslemiş olsak. Etrafımızdaki insanlardan fayda sağlamamız daha yükselecektir. Eski zamanlarda ki yaş ortalamalarına göre okunan kitaplara yer vereceğim biraz gülelim.
7-13 yaş arası Pamuk prenses, Külkedisi, Peter Pan, Pinokyo, Kaşağı gibi hikâyeler elimizin altında dururdu. Define Adası, Dünyanın Merkezine Yolculuk, Denizler Altında 20 Bin Fersah, Pollyanna, 80 Günde Devriâlem, Don Kişot, Heıdı, Falaka, Dede Korkut Hikâyeleri gibi eserleri okuyorduk.
14-18 yaş arası okuma sayısı azalır ve gençler Astrolojiye merak sarar. Herkeste bir burç merakı ortaya çıkar. Merkür- Venüs- Ay- Dünya misali kartlar işte bu yaş gurubunun gerçek konusudur.
18-22 yaş grubunun el altı kitabı rüya tabirleri kitaplarıdır.
Yerlerinden kalktılar mı rüya tabirlerine sarılırlar.
22-24 yaş arası şiir kitaplarını çok severlerdi. Radyo da çalan her şarkı seni anlatır sanki hepsi senin için çalıyor gibi gelir. Akşamdan kalan şiirler, sabah etkisini gösterir.
24-30 yaş arası Romanlar, romanlarda yaşamak istersin. Bazen de gerçek hayattan kopmak istersin.
30 ve üzeri dini kitaplar raflarda yerini bir bir alır. Mesnevi kitapları- Kuran-ı Kerimin Türkçe meali gösterimdedir.
Yaşlara göre kitaplar benim gözümde bu şekilde değerlendirildi. Düşüncelerimi en sona bıraktım. Bana göre yaş asla sorun olmamalı ben masal kitaplarını okumaktan zevk alan biriyim. Okurken hayal dünyam temizleniyor diye bilirim. Ruhumu temizliyorum masum hikâyelerle. Okurken daha mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz gün Pollyanna'yı okudum ve şükür her şeyin başıdır dedim.
Kitapların yaşı olmamalı. Edepli kitaplar olduğu müddetçe herkes her kitabı okur mahsuru olmaz. Bazı kitapları elime aldığım gibi üzülerekten bıraktığımı biliyorum. Adı ben de kalsın rezil bir yazarın kitabı bu şekilde olmuştu. Adam resmen porno video çekmişti kitapta.
Bu rezil kitapları çıkartan yayın evlerini de göz önüne alıp nerden kimden ne kitap alınması gerektiğini tecrübelerle sabitlemiş bulunmaktayım. Elbette ki hala yanılmalarım oluyor. Tecrübelerime tecrübe kattıkları içinde bu insanlara teşekkür etmemiz, gerek. Bakın okuduğum kitap, Pollyanna'nın tesiri altında kaldım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.