Hüseyin DERVİŞOĞLU
GÖREVİMİZ TEHLİKE 5
Künye
Orijinal Adı: Mission: Impossible-Rouge Nation
Senaryo: Christopher McQuarrie
Orijinal Fikir: Drew Pierce, Will Staples
Orijinal Karakterleri Bulan: Bruce Geller
Vizyon Tarihi: 31 Temmuz 2015
Tür: Aksiyon, Macera
Süre: 131 Dak.
Cast Direktörü: Mindy Marin, Lucinda Syson
Yapım: Paramount Pictures, Bad Robot, Skydance Productions
Türk Dağıtımcı: UIP Türkiye
Yapımcı: Tom Cruise, J.J. Abrams, David Ellison, Bryan Burk, Dana Goldberg
Besteci: Joe Kraemer
Tema Müziği Sanatçısı: Lalo Schifrin
Müzik Süpervizörü: James Mather, Joe Kraemer
Görüntü Yönetmeni: Robert Elswit
Genel Yayın Yönetmeni: Eddie Hamilton
Danışman: Robin Saxen
Oyuncular: Tom Cruise (Ethan Hunt), Jeremy Renner (William Brandt), Simon Pegg (Benji Dunn), Ving Rhames (Luther Stickell), Sean Harris (Solomane Lane), Simon McBurney (Atlee), Rebecca Ferguson (İlsa Faust), Jingchu Zhang (Lauren), Alec Baldwin (Alan Hunley)
Yönetmen: Christopher McQuarrie
Görevimiz Tehlike bizim kuşağın televizyonda dizi olarak izlemeye başladığı, ilk filmi ile birlikte kimyası tutan oyuncuların rol aldığı, her bölümde görsel şölen vaat eden bir aksiyon. Konunun detaylarını öğrenmek için kafa yormazsanız oldukça zengin bir mönü sizleri bekliyor.
Görevimiz Tehlike’nin bu bölümünde kahramanımız Ethan Hunt ve ekibini oldukça zorlayacak bir düşman var. Adına Sendika (Syndicate) denilen ve suç tarihinin en acımasız kişilerini bir araya getiren bu örgüt, özellikle resmen öldüğü bildirilen eski ajanları kullandığı için yakalanmamakta hatta arkalarında iz bırakmamaktadır. Sendika’yı ortadan kaldırmayı hedeflerken IMF’in kendileri hedef haline gelir. Rakip sendika olunca, Hunt’ın taktiklerini en az Hunt kadar bildiklerinden Hunt ve ekibi; şu ana kadar ki en zor görevlerinden biriyle karşı karşıya geliyor.
Artık bir aksiyon başyapıtlarından sayılan Görevimiz Tehlike serisinin 5. filminin başrolünde ayrıca Rebecca Ferguson’a yer verilmesi, James Bond filmlerinde alışageldiğimiz kadın kahraman ihtiyacını da gidermiş. Üstelik kadın karakterin en az Hunt kadar iyi ve sıkı bir ajan olması da filmin sonuna kadar ilgiyle takip edilmesini sağlamış.
Filmin yönetmen koltuğunda ise; Jack Reacher filminde de Cruise ile birlikte çalışan Christopher McQuarrie oturuyor. Bence Cruise’un son yıllarda çevirdiği en başarılı filmlerinden birisi olan Jack Reacher’de sağlanan uyum Görevimiz Tehlike 5’te kendisini fazlasıyla hissettiriyor. Bu sefer daha geniş bir bütçe ve hikâye ile çalışan McQuarrie, serinin en akılda kalır aksiyon sekanslarından bazılarını oluşturmuş. Özellikle Viyana Operası’nda geçen gerilim dolu suikast sahnesi çoğunlukla bilgisayar efektleri yerine gerçek görüntüler ile dolu oldukları için bir o kadar daha heyecanla izleniyor. Görevimiz Tehlike 5, serinin diğer filmlerinden daha basit açılış sahnesine sahip olsa da, ekip ruhunu ön plana çıkartması, aksiyonla birlikte klasik sinema izleyicisinin aradığı casusluk=entrika havasını vermesi açısından diğerlerinden bir adım öne geçmiş.
Lise yıllarında okuduğum bir film eleştirisinden aklımda şu cümle kalmış: “İçinde motosikletle kovalamaca sahnesi olmayan filmler gerçek bir aksiyon filmi olmaktan uzaktırlar.” Bu görüşe ne kadar katılırsınız bilemem ama filmi izlerken bu söz aklıma geldi. Gerçekten Fas’ın büyülü çöl ortamında safari tadında geçen hızlı motosikletli kovalamaca sahneleri nefesinizi tutarak izlediğiniz bölümlerden oluşuyor. Sırf bu sahneler için bile Görevimiz Tehlike 5 izlenir.
Tom Cruise’un çok zorda kalmadıktan sonra dublör kullanmaması ve yapay efektlerden uzak olması, kovalamaca ve çatışma sahneleriyle dolu bu aksiyonun heyecan dozunu artırıyor. Cruise’un, dördüncü filmde dünyanın en yüksek binasına gerçekten tırmandığına inanmak istemeyen beni, bu sefer havalanmakta olan bir uçağa dışarıdan tutunmaya karar vermiş olması dehşete düşürmeye yetti. Serinin ilerleyen filmlerinde Cruise’un yaşını da hesaba katacak olursak nasıl bir Görevimiz Tehlike bizi bekliyor doğrusu merak ediyorum.
Senaryo yazarlığından (Olağan Şüpheliler) yazar/yönetmenliğe geçiş yapan Christopher McQuarrie, Jack Reacher’i yöneterek Cruise’un kendine özgü film yıldızı havasının nasıl kullanılılacaığını bildiğini göstermişti. Ayrıca bütün fragmanlarda öne çıkartılan uçak bölümünü ise filmin başında aradan kaldırarak seyircinin o sahneyi beklerken diğer aksiyonları kaçırmamayı hedeflemiş. Bence de başarılı bir pazarlama taktiği olmuş.
Görevimiz Tehlike 5 akıl dolu gizli soygunlar, kırk yıl düşünülse akla gelmeyecek dâhice numaralarla dolu entrikalar, iyi ayarlanmış casus gerilimi, neredeyse aksiyon sahneleri ile eşit sunulan görsel kareler sayesinde seyirciyi avucunun içine alıyor. Aksiyon severlerin kayıtsız kalmaması gereken bir film.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.