Kemal BOZKURT
Gökyüzü Neden Dolu Değil?
İlk ve eski genel müdürüm (üzerimde çok emeği bulunan), merhum Es’ad Coşan Hocaefendi’nin tabiriyle gittiği her yeri yeşerten, girişimci, eğitimci ve siyasetçi Kayseri’li Hüseyin Emin Öztürk Bey, İstanbul Maltepe’de dillere destan, üniversite ayarında özel ilköğretim ve lise açmış.
1997’den beri eğitime devam eden bu şahane kurumun adı ise GÖKYÜZÜ. Bu yaz eşimle Hüseyin Beyi ziyarete gittiğimizde; özel kalem müdüresi Fatma Hanımın okulu gezdirmesi tam bir saat sürdü.
Gördüklerim tek kelimyle MUHTEŞEMDİ. Türkiye’nin özel eğitimcilik ve girişimcilikte çağ atladığının sadece bir örneğiydi. Fatma Hanıma okulun doluluk oranını sorduğumda; kapasitelerinin altında olduğunu söyledi. Kendi kendime sordum GÖKYÜZÜ NEDEN DOLU DEĞİL?
Tabii bunun belki birinci nedeni mevcut öğrenci sayılarından çok daha fazlasına hitap edecek büyüklükte bir okul yaptırmış olmaları geliyordu (Hüseyin Bey ileriyi düşündüğü için olsa gerek). Ayrıca, ekonomik krizin ülkemizi teğet geçmediğinin de bir göstergesiydi. Hiç bir özel okulumuzun tam kapasiteyle dolu olduğunu da zannetmiyorum.
Asıl meramıma geçmeden başta Hüseyin Emin Öztürk gibi gençlerimize muhteşem eserler kazandıran Çınar, Fazilet, Asfa ve sadece İstanbul’a değil tüm Anadolu sathına yayılmış bütün kolej kurucularımız olan girişimcilerimizi tebrik ediyoruz.
***
Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik 6 yıllık bakanlığı döneminde genelde Doğu kökenlileri kayıran populist icraatının yanında, devrim niteliğinde bir işe girişmişti. Özellikle büyük şehirlerdeki kontenjan açığı olan özel okullara imtihanla bütün Türkiye’den öğrenci göndermek ve bunun parasını da devletin üstlenmesi.
Malum Medya ve
Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa
***
Hemen her yazımda 11 yıldır ABD’de ikamet ettiğimi ve burada gördüğüm güzel, olması gereken, ve benim ülkemde bunlar neden ve niçin yok dediğim bütün işleri siz kıymetli okuyucularıma aktarıp duruyorum. Bunları yazarken Amerikancı, ABD hayranı, gömlek değiştiren, memleketini unutan (nasıl oluyorsa) ve daha nice sıfatlara maruz kaldım. Eleştiren tüm dostlarıma saygı duyuyorum ancak gördüklerimi sizler için yazmaya devam edeceğim.
Hemen her ülkede olduğı gibi ABD’deki devlet okullarının da kalitesi genelde yüksek değil. Ve eğitim özellikle ABD gibi her yıl onbinlerce göçmen alan bir ülke için çok masraflı bir iş. Dolayısıyla ABD devleti gerek özel okul açmak isteyen hemen her dine mensup kişi ve kurumları teşvik ediyor, hem de CHARTER SCHOOL açmak isteyenlere ise masrafını karşılıyor.
***
Nedir Charter School (İmtiyazlı Okul)? Devlet okullarından memnun olmayan ilgili veliler, biraraya gelerek yine devletin onayıyla okul açıyorlar. Bütün idari kadroyu kendileri tesbit ediyor, resmi müfredat uygulanıyor, ancak bütün masrafları devlet üstleniyor. Ne güzel di mi?
Peki devletin bu durumda istediği ne? Üst düzey eğitim. Benim sınıflarımda çok öğrenci olduğundan ben yeterli eğitim veremiyorum, sen güzel eğitim ver, parasını ben vereceğim diyor devlet.
İlk defa ABD’de başlayan Cahrter School sistemi Kanada, İngiltere, Yeni Zelanda ile yıllarca diktatörlükle yönetilmiş ŞİLİ’de bile var. Genelde çekilişle öğrenci alınan Charter School’larde her yıl uzun bekleme listeleri oluşuyor.
***
Evet sevgili dostlar, dünyada eğitime bu kadar önem verilir, eğitim sevdalısı girişimcilere devlet destek verirken (ki bu devletin de işine geliyor esasında) bizde ise, tuzu kuru
Ne diyelim ALLAH ıslah eylesin.
Karşı kıyıdan hepinize selamlarımla
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.