Fatih AYDIN
GELİR TESTİ SÜRESİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER
5510 sayılı yasa ile sağlıkta yapılan en büyük reformlardan biri olan Genel Sağlık sigortası uygulamaları kapsamında 31 Ocak 2012 tarihine kadar yaptırılması gereken Gelir Testi süresi Şubat 2012 sonuna kadar uzatıldı. Süre uzatımı bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklandı.
Gelir Testi uygulaması, Yeşil Kart sahibi vatandaşlar için vize bitim tarihine kadar yaptırılabilecek. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların yaptırması zorunlu olan Gelir Testi işlemi, emeklilik hakkı kazanmış olan, 5510 sayılı yasanın 4/a-b-c maddelerine göre herhangi bir sosyal güvenlik (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) hakkına sahip olan kimselerce yaptırılmayacak.
Uygulamada bir takım sıkıntılar çıktığını müşahede ettiğimiz için özellik arz eden bazı hususları vurgulamakta fayda mülahaza ediyoruz:
-Sigortalı olarak çalışanların test için başvurmasına gerek bulunmamaktadır.
-Sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları eş, evli olmayan çocuk ve anne-baba için test yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
-Hane halkı ifadesi vatandaşlarımızı yanıltmaktadır. Örneğin oğlunun sigortasından yararlanan (müstehaklık) bir baba farklı adreste ikamet etse bile gelir testine başvurmasına gerek bulunmamaktadır. Bu husus Üsküdar Kaymakamlığı’na başvuran bir vatandaşımız tarafından bizzat test edilerek doğrulanmıştır.
-Gelir Testi uygulamasının Sosyal Güvenlik Merkezlerinde de yapılabildiği bilgisi yanlıştır. SGK merkezlerine boşuna gitmemek ve yığılmaları önlemek için ikamet edilen adresin bağlı bulunduğu ilçe Kaymakamlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat edilmesi gerekmektedir.
-Yaklaşık 4 sayfalık bir dokumandan oluşan Gelir Testi Formu doldurulurken birbiri ile bağlantılı sorulara dikkat edilmesi ve önceki sayfada verilen bilgi ile bir sonraki sayfada verilen bilgi arasında çelişki olmamasına dikkat edilmelidir.
-Vakıf’a müracaat edildiğinde görevliler tarafından ‘’Gelir Testi yaptırmanıza gerek yok’’ bilgisi verilen vatandaşlarımızın görevliden bu hususu yazılı olarak tebliğ etmesini istemesi ilgili yönetmelik gereği yasal zorunluluktur. Fakat uygulamada yoğunluk sebebi ile vatandaşlarımıza bu yazının verilmediği görülmektedir. Bu durumda vatandaşımıza tavsiyemiz, durumu anlatan bir yazı hazırlayarak iadeli taahhütlü posta yolu ile Vakıf’a göndermeleridir. Böylece sonradan ortaya çıkabilecek olası bir ‘’başvuru görevini yerine getirmediniz’’ iddiası hukuken geçersiz olacaktır.
-Gelir testinden çıkan sonuca göre ödenmesi gereken tutar Şubat ayı sonunda ödeneceği için, telaş etmeye gerek bulunmamaktadır.
-Asgari ücretin üçte birinden az geliri (yaklaşık 887,00 / 3 = 296,00 TL.) olanların hane halkı itibari ile bütün gelirleri toplanacak ve kişi sayısına bölünecektir.
-Brüt asgari ücretin üçte birinden yani 296,00 TL'nin altında geliri olanların primleri hazine tarafından ödenecek. Asgari ücret kadar geliri olanlar yaklaşık 35,00 TL sağlık primi ödeyecek.
-Asgari ücretin 2 katına kadar geliri olanlar (1.774,00 TL.) yaklaşık 106,00 TL. sağlık primi ödeyecek. Asgari ücretin 2 katından daha fazla geliri olanlar ise yaklaşık 212,00 TL. sağlık primi ödeyecek.
-Dikkat edilmesi gereken husus şudur ki; ödenen primler sadece sağlık primidir. Yaşlılık ve malullük primi, diğer bir ifade ile emeklilik primi değildir.
Tekrar buluşuncaya kadar, yüzünüzden tebessüm, yüreğinizden sevgi eksik olmasın efendim.
Hoşça bakın zatınıza…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.