Recep KOÇAK
Âlimler Peygamberlerin Varisleridir
Merhum Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, doğumunun 74. yılı vesilesiyle Hicri 13 Safer 1431, Miladi 28 Ocak 2010 Perşembe günü ikindi namazını müteakip Eyüp’teki kabirleri başında, akşam namazını müteakip ise İskenderpaşa Camii’nde özel programlarla ve hatim dualarıyla yâd edildi.
Onu rahmetle anarken, Avustralya’da yaptığı bir sohbetten alimin önemine dair kısa bir bölümü istifadenize sunmak istiyorum:
RE. 419/10 (Men harace yürîdü ilmen yeteallemühû fütiha lehû bâbün ilel-cenneti ve fereşethül-melâiketü eknâfehâ, ve sallet aleyhi melâiketüs-semâvât, ve hîtânül-bahr. Ve lil-àlimi minel-fadli alel-àbidi kefadlil-kameri leyletel-bedri alâ asgari kevkebin fis-semâi.
İnnel-ulemâe veresetül-enbiyâi. İnnel-enbiyâe lem yüverrisû dinâran ve lâ dirhemen, ve lâkinnehüm verrasül-ilm. Femen ehaze bil-ilmi fekat ehaze bihazzıhî..
Mevtül-àlimü musîbetün lâ tücberu ve selmetün lâ tüseddü ve hüve necmün tumise, mevtü kabîletin eyseru min mevti àlim.)
Ebû-Derdâ RA'dan. Artık bunu, bütün üniversiteye başlayan öğrenciler ezberlemeli yâni. İlmi neden öğrendiğini o zaman artık ergenlik çağında iyice anlarlar. Tabii ortaokulda, lisede öğrenseler daha iyi. Bence herhalde ilkokuldan sonra, bunu ezberletmeli çocuklara... Artık herkesin çocuğu ne yapar bilmiyoruz ama, kendi çocuklarımıza öğretelim!..
Efendimiz s.a.s buyuruyor ki:
(Men harace yurîdu ilmen yeteallemühû) "Kim evinden, diyârından ilim öğrenmek için, ilmi öğrenmek istiyerek kim çıkarsa..." Ne olur? (Fütiha lehû bâbün ilel-cenneh) "Onun için, cennete doğru giden yolun önünde bir kapı açılır. Onun için, cennete doğru bir kapı açılır." Yâni, iyi bir alim olarak öğrenir, yetişirse, cennete varacak demek ki.
(Ve fereşethül-melâiketu eknâfehâ) "Melekler kanatlarını yayarlar ona..." Hem gölgelemek için, korumak için, hem de, "Buyur başımızın üzerinde yerin var, seni isteğin yere götürelim!" gibi düşünebiliriz.
(Ve sallet aleyhi melâiketüs-semâvât) "Göklerin melekleri ona dua ederler, salât ederler. 'Esselâtü ves-selâmü aleyke' diye salât ederler. (Ve hîtânül-bahr.) Denizdeki balıklar bile dua ederler."
Halbuki denizde ne kadar balıklar vardır? Milyarlarca, sayısı mümkün değil; onlar bile dua ederler. Artık nasıl oluyorsa, bu Cenâb-ı Hakk'ın bileceği bir şey. Peygamber Efendimiz buyurmuş: "Denizdeki balıklar bile âlimiin kıymetini bilip, ona dua ederler. Gökteki melekler de..."
(Ve lil-àlimi minel-fadli alel-àbidi) Alimin fazl u kemâl, rütbe ve derece bakımından, abidle mukayese edildiği zaman derecesi nasıldır?.. (Kefadlil-kameri leyletel-bedri) Ayın ondördünde dolunayın, (alâ asgari kevkebin fis-semâi) gökteki en zayıf yıldızın yanında parlaklığı ne kadar fazlaysa, ışığı ne kadar çoksa; âlimin, âbid üzerine kıymeti, o zayıf ışık pırıltıcığı yanında dolunayın koca pırıltısı gibidir. O kadar fazladır âlimin kıymeti, dolunay gibidir yâni.
(İnnel-ulemâe verasetül-enbiyâi.) "Hiç şüphe yok ki mü'min âlimler, ârif âlimler, mürşid-i kâmiller, din âlimleri, imanlı âlimler, (verasetül-enbiyâi.) peygamberlerin vârisleridir." Çünkü, peygamberlerin yaptığı görevi devam ettiriyorlar.
(İnnel-enbiyâe lem yüverrisü dînâran ve lâ dirhemen) "Hiç şüphe yok ki, peygamberler dinâr, dirhem, altın para, gümüş para, hazine, miras bırakmazlar, bırakmadılar. Hiçbir peygamberin böyle bir mirası yok. Para biriktirip servet yığıp da onları miras bırakmadılar. (Ve lâkinnehüm verrasül-ilm) İlim miras bıraktılar. Din ilmi, ma'rifetullah; Allah bilgisi, âhiret bilgisi iman bilgisi, edeb, ahlak bıraktılar." İşte âlimlerin peygamberlerden aldıkları miras bu.
(Femen ehaze bil-ilmi) "Kim öğrenirse, ilmi alırsa, (fekad ehaze bihazzıhî.) işte o bu mirastan nasibini almış olur." Peygamberlerin (Aleyhimüs-salavâtü vet-teslimât)'ın bıraktığı mirastan nasibini almış olur.
(Mevtül-àlimi musîbetün lâ tücber) "Alimin ölümü, telâfi edilemeyecek bir büyük felâket ve musibettir." Cebere, yarayı sargıyla sarmak mânâsına geliyor Arapçada. Alimin ölümü, böyle sarılamayacak, tedâvi edilemeyecek, merhem sürülüp sargı beziyle sarılamayacak bir büyük musibettir, belâdır, yaradır. Âlim öldü mü, öyle oluyor.
(Ve selmetün) Gedik demek, yarık demek. (Ve selmetün lâ tüseddü) "Alimin ölümü, duvarda, surda kapatılmayan bir gediktir. İslâm'ın surunda, yâni kalesinde bir gedik meydana gelir; kapatılması mümkün olmaz. (Ve hüve necmün tümise.) O artık böyle ışığı sönmüş bir yıldız gibidir öldüğü zaman."
(Mevtü kabîletin eyseru min mevti àlim.) Bir kabile, bir sürü insan ölseler daha hafiftir; bir alimin ölmesi, daha büyük bir felâkettir." Çünkü alimin hizmeti, sıradan insanların hizmeti gibi değildir, onlardan kat kat daha fazladır. Milyonlara, milyarlara ışık tutar, kavimlere yol gösterir, yanlışlıkları düzeltir. Doğru yolu aydınlatır, insanları doğru yola çevirir, çeker.
…
Allah-u Teàlâ Hazretleri cümlemize hakîkî ilimler, faydalı ilimler, ilm-i nâfîler ihsân eylesin... Kendimizi, evlâtlarımızı, yakınlarımızı böyle âlimler zümresinden eylesin... Hiç olmazsa evlâtlarımızdan bir tanesini o yola vakfedip hizmete gönderirsek, ne kadar güzel olur!..
Hani Meryem Validemiz'in annesi:
"--Yâ Rabbi! Şu karnımdaki yavrumu senin dinine, imana hizmet için vakfetmeye niyet ettim." diye düşünmüş hamileyken.
Meryem Validemiz doğunca da:
"--Yâ Rabbi, bu kız oldu. Halbuki ben onu erkek olacak, öyle hizmet edecek sanıyordum." demiş.
Ama Cenàb-ı Hak onun hizmetini, o iyi niyetle vakfetmesini kabul etmiş. O küçük bebek, o vakfedilen bebek Meryem Validemiz olmuş. Meryem Validemiz de, mübarek bir cennetlik hatun olmuş. O da Hazreti İsâ AS'ın annesi olmuş. Ne kadar güzel!..
Yâni oradan ibret alalım ki, bak, onun annesi yavrusunu Allah'ın dinine hizmet etsin diye vakfetmeye niyetlenmiş. Biz de hiç olmazsa bir çocuğumuzu, Allah'ın dinine hizmet etsin diye yönlendirelim!.. Çok ihtiyacı var müslümanların böyle samimi alimlere... Yâni para pul hesabı yapmayan, menfaat hesabı yapmayan, dünya ehli olmayan, âhireti düşünen, samîmî, ihlâslı, derin alime çok büyük bir ihtiyaç var.
Allah hepimizin evlatlarını ve kendimizi ve eşlerimizi, ailelerimizi hayırlı ilimlerle mücehhez, samîmî, has hâlis, âlim, fâzıl, kâmil kullardan eylesin... (26 Mayıs 2000 – Avustralya)
(http://www.iskenderpasa.com/90F077AA-AE3E-449D-9570-D5171562832A.aspx)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.