
Demliyazılar
Topal Osman, Ali Şükrü Bey ve Tek Adam -III-
Topal Osman Ağa Tehcir Zengini mi?
Sokakbaşı Yolumuz
Osman Ağa kolumuz
Osman Ağa ölürse
Yaman olur halimiz
O yana dönder beni
Bu yana dönder beni
Sağ yanımda sancım var
Sol yana dönder beni
Biz bu yazı dizisini yazarken olaylara objektif bakmak zorundayız. Belki büyük bir kahramandır, belki de bir tehcir zenginidir Topal Osman Ağa. Ama biz yine de onu sevenlerin ve sevmeyenlerin onun hakkında yazdıklarını buraya aktarmak zorundayız.
Birikim Dergisi’nde Ayşe Hür, Topal Osman Ağa hakkında yaptığı araştırmada şunları yazar;
Topal Osman Ağa’nın tarih sahnesine ilk çıkışı 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Giresun’dan topladığı 100 kişilik çeteyle Trabzon hapishanesinin kapısını açtırıp 150 mahkûmu çetesine ilave etmesiyledir. Kendi ifadesine göre 1. Balkan Harbinde yaralanarak topal kalmıştır. Topal Osman’ın gönüllüleri (!) Teşkilat-ı Mahsusa’ya bağlı olarak Artvin yöresindeki Ermeni tehcirinde görev (!) yaparlar. Nisan 1916’da Borçka’da Ruslara karşı savaşan Türk ordusuna katılan Topal Osman, orduda olduğunu unutup kabadayılığa devam etmekle kalmayıp, sıcak çarpışmaları görünce kaçma emareleri gösterince, komutanı kendisini affetmez ve 50 değnekle cezalandır. Değnekler, kahramanımızın alelacele çürük raporu alıp memleketine geri dönmesine yeter de artar bile. (Arif Cemil, 1. Dünya Savaşında Teşkilat-ı Mahsusa)
Asker kaçağı Topal Osman bir süre sonra Giresun-Samsun havalisinde ortaya çıkar. Bölge uzun süredir bağımsız Pontus Devleti’ni kurmayı hedefleyen Rum çeteleri ile uğraşmaktadır. İttihatçıların gizli örgütü Teşkilat-ı Mahsusa’nın son başkanı Hüsamettin Ertürk’e göre Mustafa Kemal’in Samsun'a gelir gelmez Havza'da Osman Ağa ile görüşmüştür. (İki Devrin Perde Arkası) Hâlbuki bu sırada Topal Osman İstanbul Divan-ı Harbi tarafından Ermeni katliamlarına katılmaktan aranmaktadır. Anlaşılan bu alandaki maharetlerinden Rumlara karşı yararlanmak ihtiyacı doğmuştur ki, 8 Temmuz 1919'da Osman Ağa hakkındaki tutuklama kararı Padişah Vahdettin tarafından kaldırılır. Topal Osman, Muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti Giresun Şube başkanı olur ardından Erzurum Kongresi’nde Mustafa Kemal’e muhalefet edenleri sindirme görevini başarı ile yapar. H.İ. Dinamo’ya göre Mustafa Kemal “Pontus belasından kurtulmayı Topal Osman’ın tecrübeli ellerine” bırakmıştır. Topal Osman da “Siz hiç merak etmeyin Paşam. Bu Pontus Rumlarına öyle bir tütsü vereceğim ki, hepsi mağaralarda eşek arısı gibi boğulacak” der. (Kutsal İsyan, 2. Cilt)
Falih Rıfkı’ya göre Topal Osman basılan her Türk evine karşı 3 Rum evini basmak, mezarını kendine kazdırıp diri diri adam gömmek, vapur kazanlarında kömür yerine canlı adam yakmak gibi zulüm ve işkenceleri ile bölgeyi Rumlardan tamamen temizler. Görevinde ne kadar başarılı olduğunu Genelkurmay raporlarından anlarız. O tarihte çetecilik olayına karışan Rum sayısı 11.118 iken Rum çeteciler tarafından öldürülen Türk köylü sayısı 1817’dir. 1914 Osmanlı Salnamesi’ne göre Trabzon, Sivas ve Kastamonu vilayetlerinde yaşayan 450 bin Rum’dan 86 bini 1. Dünya Savaşı sırasında Rusya’ya göç etmiş, 322 bini 1923 nüfus mübadelesiyle Yunanistan’a gitmişti. Aradaki fark olan 65-70 bin Rum’un 1916-1923 arasında şu veya bu şekilde hayatını kaybettiği tahmin edilir. (Aktaran Stefanos Yerasimos, Pontus Meselesi, Toplum ve Bilim, 1988-89 Güz sayısı.)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sayin yazar Osman aga dizisini sadece siyasal islamcilarla ortaklik kurmus 2. Cumhuriyetcilerin yazilarindan faydanarak yazmissin. Giresun'lu arastirmaci yazarlarin, Teoman Alparslan, Erdem Mentesoglu veya Giresun'lu olmayan Cemal Sener'in kitaplarina hic bakmamissin. Sayin yazar Kara deniz'de her sehire isgalci askerler ayak basmistir. Yalniz Giresun'a bir tek Dusman askeri basmamistir Rahmetli Kahraman Topal Osman'nin sayeinde. Giresu' u 700 yil once Rum Pontos'lulardan Cepni Turk'leri almis ondan sonra bir daha kimseye verilmemistir. Kurtulus savasina 2 tane gonullu alay verilmistir bunun baska ornegi varmi. Birakin kahramanlarimizin yakasini O buyuk kahraman ne demistir. "Karadeniz sahilinde Ankara hukumetinin emirleri uygulanmistir". Ataturk'un dedigi gibi "o bir Cumhuriyet sehididir"
Yanıtla (2) (0)osman aga hakkında bilgi sahibi değilim doğrusu kim ne yazarsa çizerse ona inanırım ama benim bir prensibim var peygamberler hariç hiç kimse mükemmel hatasız günahsız değildir bu insanlar hak huzurundadırlar iyiliklerinin mükafatını almak kötülüklerinin hesabını vermek üzere hiç kimsede böylesi bir şeyden muaf değildir bunu bilirim
Yanıtla (0) (0)çok güzel yazılarınız bilgiler için teşekkürler
Yanıtla (0) (0)http://islamiyasamplatformu.wordpress.com/
Üç yorum yapan sayın okur için tenkit edecek bir husus bulamadım . Kişisel aşağılamalar ne Topal Osman için ne de Ayşe Hür için yapılmamalıdır. Tarihçi Ayşe Hanım duygusal davrandı ise bir belge kaynak gösterilmelidir.
Yanıtla (3) (0)Topal Osman vatanını seven bir kahramandı ama sonra patronu onu tetikçi yaptı. Hamgisine ağlayalım ?
Mondrosun 7. maddesini uygulatarak bölgenin İngilizler tarafından işgal edilmesini istiyorlardı keza böyle bir durum Rumlar için büyük bir fırsattı ve bu fırsatı Türk köylerini basarak yaratmaya çalıştılar...
Yanıtla (2) (2)Kısaca şuna değinmek istiyorum Osman Ağa belki orantısız güç oranında aşırıya kaçmış olabilir ama yaptıklarının hiç biri haksız yere yapılmış faaliyetler değil....
Ayşe Hür gibi ne olduğu belirsiz insanların yazdığı yazılar yüzünden Osman Ağa bugün hangi internet sitesini açarsan aç vatan haini olarak görülüyor bu konu yine mahkme sürecinde çok güzel ifade edilmiş Milletvekili Ali Şükrü Paşayı öldüren birisi vatan haini değil olsa olsa Katil zanlısıdır denmiştir başka söze gerek yok sanırım.