Ulvi SEVECEN
GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ BİR DENİZCİLİK
Bir ülkenin dünyaya açılımını ve entegrasyonunu sağlayan sektörlerden biri de hiç kuşkusuz denizcilik sektörüdür. Bu açılım ve entegrasyonun hızı ve devamlılığı sektörün gücüyle doğru orantılı olarak kendini göstermektedir.Bu sektör ne kadar güçlü olursa ülkelerin ekonomik gücü de o derece yüksek olmaktadır.
Denizlerdeki ekonomik potansiyelin artması ve uluslararası hukuki düzenlemeler nedeni ile dünya ülkeleri denizlerdeki çıkarlarını korumaya yönlenmiş ve denizi rantabl kullanan ülkeler dünya ticaretine de hakim olmuşlardır. Bu gün dünya ticaretinin yaklaşık %80’nin,ülkemizin ithalat ve ihracattaşımalarının ise yaklaşık %90’lık bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır.
Ülkemiz ise, Türk Boğazları yolu ile Karadeniz’e sahili olan ülkelere, OrtaAsya’ya, Uzak Doğu’ya, Doğu Akdeniz’deki konumu nedeniyle Orta Doğu’ya ve Kuzey Afrika’ya, Cebelitarık’la Atlantik’e, Süveyş’le uzak doğuya açılmakta olup, uluslararası deniz ulaşım yollarının kavşağındajeo-politik ve jeo-stratejik öneme haiz bir konumuna ve 8333 km. kıyısı bulunmasına rağmen dünya deniz ticaretinde hak ettiği yerde değildir.
Son yıllarda denizyolu taşımacılığında finansman ihtiyacı, deniz taşımacılığı ile ilgili mevzuatın ihtiyaca cevap verememesi, Türk ticaret filomuzun gelişen dünya şartlarına (siyasi ve ekonomik) ve teknolojiye ayak uydurulamaması, uluslararası standartta olmaması, yetersiz ve yaşlı olması nedeniyle zaman içinde amaçlanan gelişme sağlanamamış ve bugün deniz ticaret filomuz, taşıma taleplerini karşılayabilecek seviye ve kapasiteye ulaşamamıştır.
Tüm bu olumsuzlıklara rağmen ülkemizde bu sektörü hem bölgesinde hem de uluslararası alanda daha da ötelere taşıma noktasında gayretler sarfedildiğine de şahit olmaktayız. Finans ve teknik konularda yapılan proje çalışmaları ve eğitimli elememan yetiştirmede (gemi kaptanları ve kılavuz kaptanları gibi temsil özelliği olan mesleklerin Meslek Odaları oluşturulmaya teşvik, denizcilik sektöründe hizmet veren STK'ların desteklenmesi vs) gerçekleştirilen yapılanmalara hız verilmektedir.
Kurulduğu günden bugüne denizcilik sektörüne önemli katkılarda bulunan STK'lardan biri de BADER/ Barbaros Denizciler Derneği'dir.Kurulduğu 2006 yılından günümüze henüz 4 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen ilklere imza atan dernek, düzenlediği seminerlerle sektörün rotasının belirlenmesinde bilgi ve tecrübe paylaşımıyla denizcilik sektöründe en başarılı sivil toplum örgütleri arasında gösterilmektedir.
Üyeleri arasındaki mesleki dayanışma ve yardımlaşmayı sağlayıp arttırmak, mesleki eğitim konularında etkin çaba içerisinde olmak, ilgili makamlardan izin alarak süreli-süresiz kurslar düzenlemek, üyelerin bağlı bulunduğu denizcilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hedef ve ilkelerine ulaşmaları için çözüm ve politikalar üretmek gibi amaçlarla kurulan BADER, ayrıca dışa yönelik olarak armatörlerden tersanecisine, kaptanından gemi inşa mühendisine ortak paydası denizcilik sektöründe yer almak olan herkesi kucaklamak, ülkemizin denizciliğine fayda sağlamak ve denizciliği sevdirmek şeklinde de özetlenebilecek bir misyonun temsilciliğini de yapmaktadır.
"Bader, denizciliği aynı çatı altında topluyor. Denizcilikte hakikaten eğitimli, yetişmiş insan gücüyle ilgili sorunlarımız var. Dünyada bir açık var ama Türkiye'de daha fazla hissediliyor. Bader bunun bilincinde bir dernek.
Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM...
Sektörde ihtiyaç duyular konularda derneğin organize ettiği eğitim seminerlerinden bazıları:
* Denizcilik Sektörünün Finansal Sorunları ve Çözüm Önerileri 1/2
* Gemi Alım Satımı
* Global Kriz ve Denizcilik Sektörüne Etkileri, Alternatif Öneriler (Panel)
* Türk Ekonomisi ve Denizcilik Sektörünün Geleceği
* Gemilerde Bayrak Tercihi
* Bayrak ve Liman Devleti İşletmeleri
* Türkiye Beyaz Bayrakta Nasıl Kalır
* Türk Gemi İnşa ve Yan Sanayisi'nin Sorunları, Rekabet Gücü Ve Çıkış Yolları
Bir sivil toplum kuruluşu olarak "Güçlü Bir Türkiye İçin Güçlü Bir Denizcilik" anlayışıyla aynı kaderi paylaşan sektörün desteğini arkasına alarak Türk denizciliğine katkı sağlamak adına faaliyetlerine devam eden BADER'in en büyük hedefi; denizcilik platformunda Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesi.
Bize de "Pruvanız Neta Olsun "* demek kalıyor.
* "Yolunuz Açık Olsun " manasına
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.