Meltem KAVAK
Çocuklarınızın Yeteneklerini Keşfedin
Bugün size ortaokulda ev ekonomisi ve iş eğitim dersinde yapmış olduğum güzel sanatlardan bahsedeceğim. Evet aşağıda gördüğünüz aslında servis peçeteliği, buna şimdilerde supla deniliyor. Bunları tahmini orta ikinci sınıfta yapmıştım. İş eğitim ve ev ekonomisi derslerimiz vardı. O derslerde dönüşümlü olarak birçok sanat hakkında bilgi edinir ve uygulamalı işlemler yapardık.
Resimde görmüş olduğunuz peçetelikleri Sevgili, babacığım bunların kenarlarına tül dikti, altınada uygun renkten seten kumaştan astar dikmişti. Ekonomi hocam, hayran kalmıştı. Tahmini 26 yıl sonra bu eserlerim evimin bir köşesinde değerlendi. Şimdiki çocuklar ne yapıyor bilmiyorum. Biz bu derslerde sayısız el emeği sergilerdik öğrenciler olarak. Makrome ipinden saksı sarkaçlık. Yine makrome kıl ipten abajur. Minik halı dokudum ve ondan çanta yapmıştım.
Kıl testere kullanarak peçetelik ve minik süs desenli koltuk yaptım. Renkli çavdar saplarından tablo… Boncuk ve tel kullanarak süs çiçekler yaptık, sepet içine çok güzel olmuşlardı. Kumaş boyama tekniğinide kullandık, bu etkinlikte isteyen tişört boyadı isteyen benim gibi kendine özgü çiçekler çizip, peçetelik yaptı. Oda duruyor bakalım nereye sakladım. Alçı kullanarak duvarlarımıza süs tablolar yapmıştık. Tel kırma kullanarak eşek yapmıştım. Üstüne de bezden adam yapmıştım.
Adeta profesyonel bir kursiyerdik her birimiz. Yaşımız 12-13 ve elimizden her iş geliyordu. Ortaokulum öyle meslek ortaokullarından değildi. Ders olarak bizler dönüşümlü olarak bu dersleri görürdük. Bu dersler bize tüm mesleklere saygı duymamıza vesile olduğu gibi kişiliğimizin gelişmesinde büyük katkı sağlıyordu. Her bir eserimiz bize özgüven veriyordu. Bunların hepsi yeteneklerimizi keşfetme olarak nitelendire biliriz. Şimdilerde bu derslerin yerini ne aldı acaba? Geçen sene ortaokuldan mezun olan bir veli olarak bu gibi etkinlikler yapan bir öğrencimiz olmadı. Evde kendi başlarına yeteneklerini keşfetme dürtüsüne girdiler. Bu konuda onlara yol gösterici veli olduğum söylenebilir.
Çocuklarınızın yeteneklerini keşfetmelerine katkı sağlayın. Onlara fırsatlar tanıyın yetenekleri doğrultusunda hobi olarak yapmalarına müsaade edin. Bu etkinlikler inanın günlük ellerine aldıkları tablet, telefon gibi teknolojik aletleri kullanmalarından daha gereksiz bir aktivite olmayacağı aşikâr olacaktır.
Geleceğimizi emanet edeceğimiz evlatlarımıza bu dersleri okul vermiyorsa biz büyükler verebilecek bir eğitime sahibiz. Bizim iş eğitim hocamız ikizlerine hamileydi bir taraftan doğmamış oğullarına örgü örer, bir taraftan bizim sorduğumuz sorulara yanıt verirdi boş durmak yoktu vesselam. O zaman ebeveynler sıra siz de…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.