Tahirhan GÜL
ASYA DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Değerli dostlar son günlerde Hindistan ile kardeş Ülke Pakistan arasında ciddi bir çatışma başlamış durumda düşük yoğunluklu vesayet çatışması yerini yavaş yavaş yüksek yoğunluklu, kitle imha silahlarının da kullanılma ihtimalinin olacağı büyük bir savaşa bırakmak üzere. Tabi bu kötü ihtimal batı dışında hiç kimsenin isteyemeyeceği bir durum. Son birkaç günde önce Hindistan haddini aşarak Pakistan topraklarını bombaladı. Pakistan’da bir kabile devleti olmadığını sınır ihlali yapan Hindistan uçaklarını düşürerek göstermiş oldu. Aslında son yıllarda Asya da bir huzursuzluk ortamı oluşturmak için çok çaba sarf edildi. üçyüz dörtyüz yıllık devam eden doğudan batıya hammadde, batıdan doğuya üretilmiş mal olarak geri gönderilmesi ve kazananın batı olması döngüsü 1990’lardan sonra artık üreten doğu olarak değişmeye başladı. Artık Asya düşük işçilik maliyeti ve gelişen teknolojiyle üretimde de ciddi bir mesafe kaydetmeye başladı. Birçok batı kökenli uluslararası şirket artık üretimini Çinin başını çektiği Asya ülkelerinde yapmaya başladı. Bu batı toplumları için felaket oluşturmaktadır. Bu onların tekrar orta çağa dönmesi demektir. Fabrikaların gitmesi kamu gelirlerinin azalması, sosyal güvenlik çarkının çökmesi, teknolojik olarak geri kalmışlık gibi sonuçlar ortaya çıkarıp bir çok alanda felaketi getirecektir.
Tabi buna çözüm olarak başta Amerika olmak üzere Avrupa birliği gerekli önlem almak için her şeyi yapmaya başladı ve yapıyor da. İlk olarak ABD başta Asya’nın en büyük devi Çin olmak üzere bu ülkeler için çeşitli yeni vergiler getirdi. Yine Avrupa birliği yeni ticari partnerler aramaya başladı en son Arap birliğiyle ortak toplantı düzenlendi. Ve bazı arap ülkeleriyle büyük çapta yeni ticari antlaşmalar yapıldı. Kendi kanaatim en büyük plan Asya’da üretim ve ticareti tamamen bitirecek büyük savaşlar çıkarmak olacaktır. İlk denemeler Japonya Çin arasında sorun çıkarmak oldu. Şimdi ise iki komşu ülke Pakistan ile Hindistan savaştırılıyor. Savaşın büyümesi bu bölge için tam bir felaket olur. İki ülkede de nükleer silahların olduğunu düşünürsek Asya ateş topuna döner. Bunla ilgili Asya devletlerinin acil arabuluculuk yapıp iki komşu ülkeyi masaya oturtması ve kalıcı barışa yardım etmeleri gerekiyor. Ticaret yollarının ana geçiş bölgesindeki bu iki ülkedeki savaş diğer ülkeleri de ciddi şekilde etkileyecektir. Bunun dışında en büyük felaket kitle imha silahlarının kullanılma ihtimalinden dolayı insani boyutta olacaktır.
RABBİM TÜM İNSANLIĞI SAVAŞ BELASINDAN KORUSUN
HİKAYENAME
Bugün ki hikâyemiz bir tır şoförü tanıdıktan. Kendisi bildiğimiz çok dürüst bir abimiz. Uzun yıllar önce orta doğu ülkelerine bir firmanın beyaz eşya ihracında taşımacılık işini yapıyormuş. Bir sefer yine ihracat ürünü mallar yüklenirken gözüne bir müzik seti takılmış firma yetkilisine malları teslimde ben bu müzik setini orda alırım hediyeniz olur haberiniz olsun demiş. Firma yetkilisi her ne kadar bakarız ederiz dese de o kafaya takmış çok hoş bir görüntüsü olan bu elektronik aleti aralarındaki dostluk hukukuna dayanarak alacaktı. Neyse yük yüklenmiş sınır geçilip firmaya mallar teslim edilirken durum karşıya anlatılıp bu ürün düşülüp mal teslim edilmiş. Nasıl olsa firmaya söylendi yıllardır bu firmaya çalışılıyor, karşı taraf gönülsüzde olsa böyle bir hediyenin hakkı olduğu kanaatinden müzik seti hediye olarak alınmış. O sıralar yine tır şoförlerine yurt dışından belli miktarda mazot alma hakkı tanınmıştı bu yüzden tırcıların tamamının araçlarında büyük ek mazot deposu olurdu. Mazotlar dış ülkede alınır getirilip ülkemizde satılıp ek gelir elde edilirdi. Bu da nakliye işinin daha da büyümesine katkı sağlardı. Bizim abide müzik setinin verdiyi sevinçle hemen mazotunu alıp yola koyulmuş. Tam sınıra yaklaşınca yemek molası vermiş. Araçtan iner inmez birde ne görsün kocaman yedek mazot deposu yok. Kocaman depo yok bunun onda biri depo bile yolda kopup düşse ses çıkarır belli olurken bu sessiz sedasız düşmüş. Sonra abi kendi kendine ey ismet efendi ömründe ilk defa alın terin olmayan bir şeyi zorla hediye aldın şimdi yirmi katı ederi olan mazot senden gitti. Alın teri illede alın teri deyip gidip müzik setini alıp mola yerinde gördüğü ilk kişiye hediye etmiş. Ne me lazım alın terim olmayanbu alet bir saniye yanımda kalmasın demiş.
Tahirhan gül selam ve duayla
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.