Wonder Başkanından Açıklamalar
Wonder Başkanı Yusuf Kara'nın çarpıcı açıklamaları.
Wonder ne zaman kuruldu, ne gibi faaliyetler yapıyorsunuz?
Wonder 2001 yılında Türkiye'den Viyana'ya okumak için giden ilk on iki arkadaş tarafından yeni gelecek arkadaşlara daha kurumsal destek vermek amacı ile kuruldu. Kurulduğundan bu güne yaptığı çalışmaların başında Viyana'ya eğitim amaçlı gelen arkadaşlarımızın eğitimlerini kolaylaştırma adına her türlü faaliyette bulunmuştur. Öncelikle karşılaşılan sorunları tesbit etmiş ve bu sorunları da önceleyerek çözüm üretmeye başlamıştır. Konaklama ve dil sorunları başta geldiği için öncelikle gelen öğrencilerin kalacakları yerlerin ayarlanması ile ilgili çalışmalara başlamış ev ve yurt çalışması başlatarak bu sorunu çözmeye çalışmıştır.
Her gelen öğrenci Viyana'ya gelirken artık havaalanından alınıp kalacağı yere yerleşmek üzere Türkiye'den yola çıkar olmuştur. Yer olmadığı zamanlarda bile yeni arkadaşlar sıkıntı yaşamamış mevcut evlerde bir süre misafir edildikten sonra asıl kalacağı yere yerleştirilmiştir. İkinci öncelik ise dil kursuna verilmiş ve gidilen ilk yıllardan buyana sürekli Almanca kursu düzenlenmiştir. Viyana'ya gelen tüm arkadaşlarımızın yaşadığı en önemli sorunlardan biri ilk yıllarda Almancayı iyi konuşamamalarından kaynaklanan adaptasyon veya başaramama korkularıdır. Dil sorununu hızlı aşan arkadaşlarımız her zaman daha az sorunlar yasamışlardır. WSI Wonder Sprach Institut (Wonder Dil Enstitüsü bu soruna çözüm üretmeye çalışmış ve yıllardır düzenlediği dil kursları ile büyük başarılar ortaya koymuştur.
Yurt dışında eğitim gören arkadaşlarımızın Türkiye'deki birikimden de istifade etmelerini arzuladığımız için Wonder bünyesinde kurduğumuz Wonder Sosyal Bilimler Akademisi ile de Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden bilim adamlarını akademisyen ve yazarlarını Viyana'ya davet ederek düzenli olarak dersler ve seminerler organize ettik. Yine farklı bölümlerde okuyan arkadaşlarımız kendi branşları ile ilgili etkinlikler yapmak dünya kurumları ile irtibata geçmek ve uluslararası organizasyonlarda akredite olmak uluslararası seminerlere ve kongrelere katılmak ve özellikle kendi alanlarında kendilerini yetiştirmek için kurdukları birçok dernek vardır Wonder bünyesinde.
Tıpta okuyanların kurduğu SCHIFA, ekonomide okuyanların kurduğu, EKOTREND ve FETA, hukukta okuyanların kurduğu JUS-AK, Politika da okuyan öğrencilerin kurduğu POLTIK-ALL gibi birçok dernek ve kulüplerimiz bulunmaktadır. Bu dernekler ve kulüpler kendilerini ilgilendiren alanlarda özel faaliyet göstermektedirler. Yine arkadaşlarımızın dünyayı tanıma ve gezme adına kurdukları WONDER DEVR-I ALEM Derneği vardır ki çok önemli icraatlar ortaya koymaktadır. Şu ana kadar sekiz ülkeyi arkadaşlarımıza gezdiren dernek, önümüzdeki yıllarda da bu faaliyetlerine yeni ülkeleri ekleyecektir.
Ayrıca yurt dışında öğrencinin en ihtiyaç duyduğu konuların başında cep harçlığı gelmektedir. Karz-i Hasen Derneği bu durumlarda imdada yetişen kurum olmuştur. Arkadaşlar kendi aralarında dayanışmayı temin etme adına 5 -10 Eurolarıyla para biriktirip ihtiyacı olan arkadaşlarına borç vermekteler ki en önemsediğimiz kurumlar arasında karz-i hasen gelmektedir.
Türkiye'deki İmam Hatip Liselerinin önemini Viyana'da daha iyi anladığımızı ifade etmek isterim. Viyana'da Wonder bünyesinde iki okul açtık. Biri IHBZ- İmam Hatip Bildungs Zentrum İmam Hatip Eğitim Merkezi. Bu okul hafta içi normal lise ve ortaokullara örgün eğitime devam eden arkadaşlarımıza hafta sonları Türkiye'deki imam hatip müfredatının uygulandığı bir okul. Yedi yıl devan eden bu okulda sınıf geçme sistemi ile arkadaşlarımıza sertifika verilmektedir. Ayrıca 06 -10 yaş arası çocuklar için kurduğumuz kubbe okulumuzda çok önemli görevler icra etmektedir. Arkadaşlarımız hem okuyor hem okutuyorlar.
Bunun yanında birçok dergi çıkarmakta ve radyotuna adı altında bir de radyo yayın yapılmaktadır. İnternetten 24 saat dinlenebilen radyo yayıncılığı da arkadaşlarımıza birçok tecrübe kazandırmıştır. Wonder araştırma Merkezinde de birçok konular üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Tabii bir soruda Wonderin bütün o günden buyana yaptığı çalışmaları aktarmak mümkün değil. Wonder dinamik bir kurum ve çok yoğun programları olan bir organizasyon. Benim bile takip etmem mümkün değil. Bütün işleri arkadaşlarımız yapar ve biz yetişebildiklerimizi sadece izleriz alkışlarız.
Wonder sadece başörtüsü mağduru kız öğrencilere mi hizmet sunuyor?
Wonderi sadece kız öğrenci okutan bir kurum zannederler. Halbuki wonder bünyesinde bulunan öğrencilerin çoğunluğunu erkek öğrenciler oluşturuyor. Her zamanda böyle oldu. Erkek öğrenci sayısı her zaman % 50'nin üzerinde bulundu Wonderde. Toplam bine yakın öğrencimiz var diyebiliriz. Bunun sekiz yüzün üzerindeki öğrenci Viyana'da, Bosna'da, Bulgaristan'da, Almanya'da ve son yıllarda sayıları hızla artan Romanya'da da birçok öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerin birçoğu burslu olmasına karşılık kendi masrafını kendi karşılayan öğrencilerde azımsanamayacak kadar var diyebilirim. İhtiyaçlar hayırsever iş adamlarımızın destekleri ile giderilmektedir. Dünya manevi olarak hızla kötüye gitmesinin yanında ülkemizde gerçekten bu dinamizmi yaşatmaya gayret eden çok değerli iş adamlarımız bulunmaktadır. Hepsini şükranla takdir ediyorum.
Öğrencileriniz en çok ne gibi sorunlarla karşılaşıyorlar?
Yabancı bir ülkede öncelikle karşılaştığınız sıkıntı dil oluyor ama bunların hepsi aşılabilecek konulardır. Asıl sorun kültür erozyonudur, eğer siz bu konuda tedbirler almazsanız yaptığınız işin faydadan çok arıza getirdiğini görürsünüz bir süre sonra. Biz bunu iyi bildiğimiz için bu konuda çok sıkı davrandık. Bu konularda aldığımız tedbirler çok işe yaradı diyebilirim. Öncelikle arkadaşlarımızla diyaloğumuz abi kardeş, anne baba, arkadaş şeklinde yürüdü. Birbirimizi anladık ve birbirimize sırt verdik. Düzenli olarak dersler yaptık Türkiye'den hocalarımızı düzenli olarak davet ettik ama bunların hepsinden de öte bir aile olduk orada. Bu bizi ayakta tuttu. Farklı kültürlerin mutlaka bize kattıkları olmuştur ama inanıyoruz ki bizde kültürümüzden çok şeyler taşıdık gittiğimiz yerlere.
Mezunlarınız neler yapıyorlar, iş bulmakta zorlanıyorlar mı?
Wonder bünyesinde birde kariyer merkezi kurduk. Bu merkez özellikle mezun olan ve olacak arkadaşlarımızla ilgileniyor. Arkadaşlarımızın özellikle alanları ile ilgili faaliyet göstermelerini arzuluyoruz. Şunu sevinerek söyleyebilirim ki mezun olan arkadaşlarımız çok rahatlıkla iş buluyorlar ve boşta gezen yok diyebilirim. Zaten eğitim dönemini iyi geçirmiş bir arkadaşımızın eğitim sonrası boşta gezmesi mümkün değildir. Bir de bu arkadaşlarımızın bir avantajı var birkaç dil biliyorlar. Bu büyük avantaj. Artık sadece İngilizce yetmiyor. Başka dilleri de öğrenmek gerekiyor. Bu da arkadaşlarımızda var zaten çünkü eğitimlerini Almanca alıyorlar.
Herkese ulaşabildiğiniz konusunda bir gönül rahatlığı taşıyor musunuz?
Tabi ki ne kadar fazla öğrencinin elinden tutabilirsek o kadar iyi olur. Bizim kontenjanımız dolduğunda geriye kalan ve destekleyemediğimiz arkadaşlara baktığımızda gerçekten üzülüyoruz. Onların arasında desteklenmeyi hak eden o kadar öğrencimiz var ki keşke imkân olsa da onları da desteklesek diye arzu ediyoruz.
Bir sosyal depremin mağdurlarıyla ilgileniyorsunuz. Bu yasak konusunda neler düşünüyorsunuz?
Bunu anlamak mümkün değil elbette. Türkiye haricinde dünyanın hiçbir yerinde en geri kalmış ülkelerden tutun en gelişmiş veya en laik ülkelere kadar hiçbir üniversitede başörtüsü sıkıntısı yaşanmıyor. Bu sorun maalesef sadece ülkemizde var. Bundan menfaat umup iktidarda kalmak isteyenlerin işi diye düşünüyorum. Bu sorun ne laiklik sorunudur ne rejim sorunudur ne de bir başka sorun. Tek sorun bunu alet olarak kullanarak iktidarlarını devem ettirmek isteyenlerin gayretidir. Bunun elbette bitmesi gerekiyor. Kaybeden ülkemiz ve ziyan olan milletimizin evlatlarıdır. Bu memleketin akli selim insanları vardır ve bir an önce ortak akılda birleşip bu sorunu çözeceklerdir. Biz bunu yurt dışında izah etmekte de güçlük çekiyoruz. Anlayamıyorlar. Hele halkının yüzde 90'ından fazlasının Müslüman olduğu bir ülkede nasıl oluyor da bunu başarabiliyor diye şaşırıyorlar. Gerçekten inanamıyorlar böyle bir uygulamaya. Millet iktidarı ile her sorun Çözüldüğü gibi bu da çözülecektir.
Bu mağduriyet bir açılımı doğal olarak ortaya çıkardı diyebilir miyiz?
Evet haklısınız. Bu Avrupa'da medyanın da desteği ile halklar etkilenmiş durumda. Ama bizim arkadaşlarımızın bu durumun düzelmesine katkıda bulunduğunu söyleyebilirim. İnsanlar üniversitede okuyan bir tesettürlüyü sokakta metroda elinde kitapla okula giden bir başörtülüyü gördüklerinde daha rahat diyalog kurabiliyor ve konuşabiliyorlar. Her kurulan diyalog kırılan bir önyargıdır. Bu diyalogların ve bu ülkelerde var olmanın getirdiği kısa ve uzun vadeli birçok getirileri bulunmaktadır. Wonder bu çalışmalarını sürdürdüğü sürece de bunların asgariye indirilmesine katkıda bulunacaktır.
Analitik Bakış
Wonder 2001 yılında Türkiye'den Viyana'ya okumak için giden ilk on iki arkadaş tarafından yeni gelecek arkadaşlara daha kurumsal destek vermek amacı ile kuruldu. Kurulduğundan bu güne yaptığı çalışmaların başında Viyana'ya eğitim amaçlı gelen arkadaşlarımızın eğitimlerini kolaylaştırma adına her türlü faaliyette bulunmuştur. Öncelikle karşılaşılan sorunları tesbit etmiş ve bu sorunları da önceleyerek çözüm üretmeye başlamıştır. Konaklama ve dil sorunları başta geldiği için öncelikle gelen öğrencilerin kalacakları yerlerin ayarlanması ile ilgili çalışmalara başlamış ev ve yurt çalışması başlatarak bu sorunu çözmeye çalışmıştır.
Her gelen öğrenci Viyana'ya gelirken artık havaalanından alınıp kalacağı yere yerleşmek üzere Türkiye'den yola çıkar olmuştur. Yer olmadığı zamanlarda bile yeni arkadaşlar sıkıntı yaşamamış mevcut evlerde bir süre misafir edildikten sonra asıl kalacağı yere yerleştirilmiştir. İkinci öncelik ise dil kursuna verilmiş ve gidilen ilk yıllardan buyana sürekli Almanca kursu düzenlenmiştir. Viyana'ya gelen tüm arkadaşlarımızın yaşadığı en önemli sorunlardan biri ilk yıllarda Almancayı iyi konuşamamalarından kaynaklanan adaptasyon veya başaramama korkularıdır. Dil sorununu hızlı aşan arkadaşlarımız her zaman daha az sorunlar yasamışlardır. WSI Wonder Sprach Institut (Wonder Dil Enstitüsü bu soruna çözüm üretmeye çalışmış ve yıllardır düzenlediği dil kursları ile büyük başarılar ortaya koymuştur.
Yurt dışında eğitim gören arkadaşlarımızın Türkiye'deki birikimden de istifade etmelerini arzuladığımız için Wonder bünyesinde kurduğumuz Wonder Sosyal Bilimler Akademisi ile de Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden bilim adamlarını akademisyen ve yazarlarını Viyana'ya davet ederek düzenli olarak dersler ve seminerler organize ettik. Yine farklı bölümlerde okuyan arkadaşlarımız kendi branşları ile ilgili etkinlikler yapmak dünya kurumları ile irtibata geçmek ve uluslararası organizasyonlarda akredite olmak uluslararası seminerlere ve kongrelere katılmak ve özellikle kendi alanlarında kendilerini yetiştirmek için kurdukları birçok dernek vardır Wonder bünyesinde.
Tıpta okuyanların kurduğu SCHIFA, ekonomide okuyanların kurduğu, EKOTREND ve FETA, hukukta okuyanların kurduğu JUS-AK, Politika da okuyan öğrencilerin kurduğu POLTIK-ALL gibi birçok dernek ve kulüplerimiz bulunmaktadır. Bu dernekler ve kulüpler kendilerini ilgilendiren alanlarda özel faaliyet göstermektedirler. Yine arkadaşlarımızın dünyayı tanıma ve gezme adına kurdukları WONDER DEVR-I ALEM Derneği vardır ki çok önemli icraatlar ortaya koymaktadır. Şu ana kadar sekiz ülkeyi arkadaşlarımıza gezdiren dernek, önümüzdeki yıllarda da bu faaliyetlerine yeni ülkeleri ekleyecektir.
Ayrıca yurt dışında öğrencinin en ihtiyaç duyduğu konuların başında cep harçlığı gelmektedir. Karz-i Hasen Derneği bu durumlarda imdada yetişen kurum olmuştur. Arkadaşlar kendi aralarında dayanışmayı temin etme adına 5 -10 Eurolarıyla para biriktirip ihtiyacı olan arkadaşlarına borç vermekteler ki en önemsediğimiz kurumlar arasında karz-i hasen gelmektedir.
Türkiye'deki İmam Hatip Liselerinin önemini Viyana'da daha iyi anladığımızı ifade etmek isterim. Viyana'da Wonder bünyesinde iki okul açtık. Biri IHBZ- İmam Hatip Bildungs Zentrum İmam Hatip Eğitim Merkezi. Bu okul hafta içi normal lise ve ortaokullara örgün eğitime devam eden arkadaşlarımıza hafta sonları Türkiye'deki imam hatip müfredatının uygulandığı bir okul. Yedi yıl devan eden bu okulda sınıf geçme sistemi ile arkadaşlarımıza sertifika verilmektedir. Ayrıca 06 -10 yaş arası çocuklar için kurduğumuz kubbe okulumuzda çok önemli görevler icra etmektedir. Arkadaşlarımız hem okuyor hem okutuyorlar.
Bunun yanında birçok dergi çıkarmakta ve radyotuna adı altında bir de radyo yayın yapılmaktadır. İnternetten 24 saat dinlenebilen radyo yayıncılığı da arkadaşlarımıza birçok tecrübe kazandırmıştır. Wonder araştırma Merkezinde de birçok konular üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Tabii bir soruda Wonderin bütün o günden buyana yaptığı çalışmaları aktarmak mümkün değil. Wonder dinamik bir kurum ve çok yoğun programları olan bir organizasyon. Benim bile takip etmem mümkün değil. Bütün işleri arkadaşlarımız yapar ve biz yetişebildiklerimizi sadece izleriz alkışlarız.
Wonder sadece başörtüsü mağduru kız öğrencilere mi hizmet sunuyor?
Wonderi sadece kız öğrenci okutan bir kurum zannederler. Halbuki wonder bünyesinde bulunan öğrencilerin çoğunluğunu erkek öğrenciler oluşturuyor. Her zamanda böyle oldu. Erkek öğrenci sayısı her zaman % 50'nin üzerinde bulundu Wonderde. Toplam bine yakın öğrencimiz var diyebiliriz. Bunun sekiz yüzün üzerindeki öğrenci Viyana'da, Bosna'da, Bulgaristan'da, Almanya'da ve son yıllarda sayıları hızla artan Romanya'da da birçok öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerin birçoğu burslu olmasına karşılık kendi masrafını kendi karşılayan öğrencilerde azımsanamayacak kadar var diyebilirim. İhtiyaçlar hayırsever iş adamlarımızın destekleri ile giderilmektedir. Dünya manevi olarak hızla kötüye gitmesinin yanında ülkemizde gerçekten bu dinamizmi yaşatmaya gayret eden çok değerli iş adamlarımız bulunmaktadır. Hepsini şükranla takdir ediyorum.
Öğrencileriniz en çok ne gibi sorunlarla karşılaşıyorlar?
Yabancı bir ülkede öncelikle karşılaştığınız sıkıntı dil oluyor ama bunların hepsi aşılabilecek konulardır. Asıl sorun kültür erozyonudur, eğer siz bu konuda tedbirler almazsanız yaptığınız işin faydadan çok arıza getirdiğini görürsünüz bir süre sonra. Biz bunu iyi bildiğimiz için bu konuda çok sıkı davrandık. Bu konularda aldığımız tedbirler çok işe yaradı diyebilirim. Öncelikle arkadaşlarımızla diyaloğumuz abi kardeş, anne baba, arkadaş şeklinde yürüdü. Birbirimizi anladık ve birbirimize sırt verdik. Düzenli olarak dersler yaptık Türkiye'den hocalarımızı düzenli olarak davet ettik ama bunların hepsinden de öte bir aile olduk orada. Bu bizi ayakta tuttu. Farklı kültürlerin mutlaka bize kattıkları olmuştur ama inanıyoruz ki bizde kültürümüzden çok şeyler taşıdık gittiğimiz yerlere.
Mezunlarınız neler yapıyorlar, iş bulmakta zorlanıyorlar mı?
Wonder bünyesinde birde kariyer merkezi kurduk. Bu merkez özellikle mezun olan ve olacak arkadaşlarımızla ilgileniyor. Arkadaşlarımızın özellikle alanları ile ilgili faaliyet göstermelerini arzuluyoruz. Şunu sevinerek söyleyebilirim ki mezun olan arkadaşlarımız çok rahatlıkla iş buluyorlar ve boşta gezen yok diyebilirim. Zaten eğitim dönemini iyi geçirmiş bir arkadaşımızın eğitim sonrası boşta gezmesi mümkün değildir. Bir de bu arkadaşlarımızın bir avantajı var birkaç dil biliyorlar. Bu büyük avantaj. Artık sadece İngilizce yetmiyor. Başka dilleri de öğrenmek gerekiyor. Bu da arkadaşlarımızda var zaten çünkü eğitimlerini Almanca alıyorlar.
Herkese ulaşabildiğiniz konusunda bir gönül rahatlığı taşıyor musunuz?
Tabi ki ne kadar fazla öğrencinin elinden tutabilirsek o kadar iyi olur. Bizim kontenjanımız dolduğunda geriye kalan ve destekleyemediğimiz arkadaşlara baktığımızda gerçekten üzülüyoruz. Onların arasında desteklenmeyi hak eden o kadar öğrencimiz var ki keşke imkân olsa da onları da desteklesek diye arzu ediyoruz.
Bir sosyal depremin mağdurlarıyla ilgileniyorsunuz. Bu yasak konusunda neler düşünüyorsunuz?
Bunu anlamak mümkün değil elbette. Türkiye haricinde dünyanın hiçbir yerinde en geri kalmış ülkelerden tutun en gelişmiş veya en laik ülkelere kadar hiçbir üniversitede başörtüsü sıkıntısı yaşanmıyor. Bu sorun maalesef sadece ülkemizde var. Bundan menfaat umup iktidarda kalmak isteyenlerin işi diye düşünüyorum. Bu sorun ne laiklik sorunudur ne rejim sorunudur ne de bir başka sorun. Tek sorun bunu alet olarak kullanarak iktidarlarını devem ettirmek isteyenlerin gayretidir. Bunun elbette bitmesi gerekiyor. Kaybeden ülkemiz ve ziyan olan milletimizin evlatlarıdır. Bu memleketin akli selim insanları vardır ve bir an önce ortak akılda birleşip bu sorunu çözeceklerdir. Biz bunu yurt dışında izah etmekte de güçlük çekiyoruz. Anlayamıyorlar. Hele halkının yüzde 90'ından fazlasının Müslüman olduğu bir ülkede nasıl oluyor da bunu başarabiliyor diye şaşırıyorlar. Gerçekten inanamıyorlar böyle bir uygulamaya. Millet iktidarı ile her sorun Çözüldüğü gibi bu da çözülecektir.
Bu mağduriyet bir açılımı doğal olarak ortaya çıkardı diyebilir miyiz?
Evet haklısınız. Bu Avrupa'da medyanın da desteği ile halklar etkilenmiş durumda. Ama bizim arkadaşlarımızın bu durumun düzelmesine katkıda bulunduğunu söyleyebilirim. İnsanlar üniversitede okuyan bir tesettürlüyü sokakta metroda elinde kitapla okula giden bir başörtülüyü gördüklerinde daha rahat diyalog kurabiliyor ve konuşabiliyorlar. Her kurulan diyalog kırılan bir önyargıdır. Bu diyalogların ve bu ülkelerde var olmanın getirdiği kısa ve uzun vadeli birçok getirileri bulunmaktadır. Wonder bu çalışmalarını sürdürdüğü sürece de bunların asgariye indirilmesine katkıda bulunacaktır.
Analitik Bakış