Uluslararası Öğrenci Sayısı 10 Yılda 15 Kat Arttı

Uluslararası Öğrenci Sayısı 10 Yılda 15 Kat Arttı

Dünyanın farklı ülkelerinde Türkoloji eğitimi alan öğrencilere, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın Türkiye Bursları programı kapsamında Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezinde Türkçe eğitimi Verilecek

YTB ile Ankara Üniversitesi TÖMER arasında, dünyanın farklı ülkelerinde Türkoloji eğitimi alan öğrenciler için eğitim iş birliği protokolü imzalandı. YTB Başkanı Abdullah Eren, Ankara Üniversitesi TÖMER’de düzenlenen imza töreninde, Türkiye’de şu an 185 ülkeden öğrenci bulunduğunu kaydetti.

Uluslararası Öğrenci Sayısı 10 Yılda 15 Kat Arttı

Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısının son 10 yılda yaklaşık 15 kat arttığına dikkat çeken Eren, “2011’in sonunda 20 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, 2022’nin sonlarına yaklaştığımız şu günlerde YÖK’ün verdiği rakamlarla 300 bine yaklaşmış durumda. Burada burslu gelen öğrencilerin payı olduğu kadar üniversitelerimizin uluslararasılaşmaya verdiği önemin de çok büyük payı var” ifadelerini kullandı.

Bazı üniversitelerin tarihleri, geçmişleri, akademisyen profili ve gelenekleriyle diğer üniversitelerden pozitif şekilde ayrıldığını, bu üniversitelerin başında da Ankara Üniversitesinin geldiğini aktaran Eren, “Şu an itibarı ile bizim 85 ülkeden 607 öğrencimiz, Ankara Üniversitesinde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Türkiye Bursları kapsamında alıyor” dedi.

Türkiye’de dil eğitimi konusunda diğer üniversitelere örnek olan Ankara Üniversitesi TÖMER’in uzmanlığına her zaman başvurmaya gayret ettiklerini belirten Eren, şunları söyledi:

“Bu kapsamda TÖMER’le konuştuğumuzda şöyle bir fikir ortaya çıktı. 31 ülkede 81 Türkoloji bölümü var; fakülte var, enstitü var. Farklı farklı idari birimlerde Türkçe öğretiliyor. Ben de bir kısmını ziyaret etme imkânı yakaladım; Gürcistan’da, Sırbistan’da, Arnavutluk’ta, Macaristan’da, Kazakistan’da. Dünyanın farklı yerlerinde Türkçe öğreten yerlere gitmeye gayret ediyorum. Orada gözümüze çarpan birkaç husus vardı, ‘bunlarla ilgili neler yapılabilir?’ diye düşündüğümüzde, biz en azından YTB olarak kendi sorumluluğumuzda bir formül üretme gayretine girdik. Bu kapsamda yine Ankara Üniversitesi TÖMER ile yollarımız kesişti.”

Türkoloji Öğrencileri Hazırlık Sınıfını Türkiye’de Okuyacak

Eren, imzalanan protokol çerçevesinde, YTB ve TÖMER’in uygun gördüğü yerlerden hazırlık sınıfını Türkiye’de okutmak üzere Türkoloji öğrencisi getireceklerini dile getirerek, “Burada Ankara Üniversitesinin bize şöyle bir avantajı var; Ankara Üniversitesinin uluslararasılaşma konusundaki bugünkü performansı ve bilinirliği sayesinde ilgili üniversiteler kendi öğrencilerinin Türkiye’de TÖMER’de hazırlık okumasını kayda geçirecekler ve bunları sayacaklar. Nihayetinde amacımız şu; dünyanın neresinde olursa olsun Türkoloji okumak isteyen bir öğrenci, belli kriterleri sağladığı takdirde hazırlığı Türkiye’de veya birinci sınıfı Türkiye’de okuduğunu bilecek. Ve biz böylelikle Türkçeye olan ilgiyi teşvik etmiş olacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Türkolojiler Türkiye İçin Hayati Öneme Sahip

Türkoloji öğrencilerinin önümüzdeki seneden itibaren Türkiye’ye getirileceğini kaydeden Eren, “Ben Türkolojilerin Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu, bunların devletimiz tarafından mutlaka desteklenmesi gerektiğini, bizim YTB olarak Türkoloji’de yeni başlayan öğrencilerin Türkiye’de bir sene geçirmesi, sonra kendi ülkelerine dönmesi marifetiyle onları ciddi şekilde Ankara Üniversitesi ile motive edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

YTB’nin Ankara Üniversitesi TÖMER’i Tercih Etmesi Tesadüf Değil

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Ankara Üniversitesi TÖMER ile YTB arasında imzalanan protokolün çok önemli olduğunu kaydetti.

Pek çok fakültesi, enstitüsü, meslek yüksekokulu, araştırma ve uygulama merkezi bulunan Ankara Üniversitesinin çok köklü bir üniversite olduğunun altını çizen Ünüvar, “Buralarda yurt dışından gelen çok sayıda öğrenci var ve onların da dil öğrenimiyle ilgili bir ihtiyacı var. YTB bursuyla bizde okuyan çok öğrenci var ama sadece bizde değil, Türkiye’deki neredeyse tüm üniversitelerde YTB bursuyla gelen öğrenciler var. Bunların dil öğrenimiyle ilgili hususlarda Ankara Üniversitesi TÖMER olarak, biz bizzat yürütücü kuruluş olarak görev alacağız” ifadelerini kullandı.

YTB’nin Ankara Üniversitesi TÖMER’i tercih etmesinin de tesadüf olmadığını dile getiren Ünüvar, “Çünkü TÖMER ismiyle çok sayıda üniversitenin yabancı dil öğretim merkezi var ama uluslararası akreditasyona sahip tek TÖMER Ankara Üniversitesi TÖMER. O yüzden YTB’nin Ankara Üniversitesi TÖMER’i seçmiş olması son derece önemli ve değerli. Umuyorum ki burada imzalanacak protokol çerçevesinde yapacağımız Türkçe öğretim faaliyetleri, öğrencilerimiz için de çok faydalı bir hizmet olacaktır” şeklinde konuştu.

Eren ve Ünüvar, imza töreninin ardından, YTB Türkiye Bursları kapsamında Ankara Üniversitesinde eğitim gören uluslararası öğrencilerle bir araya gelerek sohbet etti.

ankarauni3.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.