Üçüncü köprünün temeli dualarla atıldı

Üçüncü köprünün temeli dualarla atıldı

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temeli dualarla atıldı. İşte 3. köprünün ismi...

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün temeli İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle atılırken, yeni köprünün ismi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yavuz Sultan Selim olarak açıklandı.

 

Başbakan Erdoğan'dan sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Gül ise "Bu işi üstlenmek her babayiğidin harcı değil" diyerek üçüncü köprü projesini övdü. Gül ardından da sürprizi açıklayarak herkesin merakını giderdi. Sürpriz üçüncü köprünün ismiydi. Gül bunu şöyle duyurdu;

"Vardığımız karar şudur; Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak adı... Tarihimizle övünen bu büyük sultanı bu şekilde daima yad etmek, anmak için bu ismi uygun gördük. Bundan sonra inşallah 3. köprü de Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak seslendirilecek. Ülkemize hayırlı olsun."

 

İLKLERİN KÖPRÜSÜ OLACAK!

1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

Ayrıca köprünün bir başka ilki ise 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması. Köprünün Garipçe'deki iki ayağının teknik özelliklerine bakıldığında köprü ayakları 20 metre derinliğinde ve 20 metre çapında olacak. Ayrıca, köprü ayakları deniz seviyesinden 12 metre aşağıda olacak. 2015'te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosuyla entegre edilecek raylı sistemle Atatürk, sabiha gökçen ve yeni yapılacak 3. Havalimanı birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek.

4.5 milyar lira yatırım bedeli olan proje, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İÇTAŞ-ASTALDİ konsorsiyumu tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma, Denizcili ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilecek.

Üçüncü köprünün devamı olan Kuzey Marmara Otoyolu uzunluğu ise 115 km olacak. Odayeri-Paşaköy arasında 19 kavşak ve bağlantı yolu bulunuyor. Proje hayata geçtiğinde İstanbul trafiğini büyük ölçüde azaltması bekleniyor.

 

Temel atma töreninde kürsüye çıkan Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım projenin teknik özelliklerini sıraladı.

Bu proje ile İstanbul'un dünya şehirleri arasında önemli bir noktaya ulaşacağını belirten Yıldırım, bunun yanı sıra Anadolu'yu Avrupa'ya transit bağlayan demir yolu güzergahını da İstanbul'a kazandıracaklarını söyledi.

Bakan Yıldırım projenin belirlenen takvimden daha önce tamamlanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek bu dev projelerde çalışan isimsiz kahramanlarada teşekkür etti.

KORELİLER YAPACAK

Proje hakkında bilgi veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, ihaleyi alan ortak girişim grubunun Korelilerle anlaştığını belirterek, "3. köprünün temelden üstteki kısmını yani kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştılar. Koreliler şu anda şantiyede çalışıyorlar. Firma, temellerin kazılarını tamamladı. Temel kotu, zemin seviyesine geldiğinde kayar kalıpla beton işlerini ve diğer köprünün kesimlerinin beton dökümüne başlanacak" diye konuştu.

DÜNYADA İLK OLACAK

Turhan, köprünün teknik özelliklerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

"3. köprünün boyutları, ölçüleri ve hizmet bakımından diğer köprülerden farklılık arz ediyor. Köprütabliyesi, çok şeritli olacak. Tabliye üzerinde (2x4 araç yolu, 2x1 raylı sistem) 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması nedeniyle 59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak. Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle deköprü dünyada ilk olacak. Köprünün kule yüksekliği ise 320 metre olacak."

Dünyadaki son teknolojinin kullanılacağı 3. köprüde bin 408 metre açıklıklı ve tek tabliye olarak inşa edilmesi nedeniyle köprünün hem asma hem de eğik kablolarla takviye özelliğinin olacağını bildiren Turhan, "Köprünün tabliyesini askı halatlar taşırken, eğik kablolarla tabliyenin rijitliği yani sağlamlığı pekiştirilecek. Yük altında deformasyon olmaması sağlanacak. Tabliyeden gelen yükler arasında denge sağlanacak ve yükler ana kuleye aktarılmış olacak" diye konuştu.

 

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.