Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesinin “Yazar Okulu” ilk mezunlarını verdi
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi ile Mamak Belediyesi Başkanlığının ortaklaşa düzenledikleri “Ankara Edebiyat Festivali” kapsamında 21 Eylül-24 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleşen “Yazar Okulu” ilk mezunlarını verdi.
24 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşen kapanış paneli ile sertifika töreni Mamak Musiki Muallim Mektebinde gerçekleşti. Yazar Okulu mezuniyet törenine Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı, Yönetim Kurulu üyeleri, mezun olan 35 öğrenci ve ailelerin yanı sıra edebiyatseverler katıldı.
Mamak Belediye Başkanı Ziyareti
Kapanış töreni öncesi Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay ve Yönetim Kurulu üyeleri Yazar Okulu öğrencileri ile bir araya geldi. Yazar Okulu Koordinatörü Dr. Şemsettin Küzeci, Belediye Başkanına 13 hafta süren Yazar Okulu hakkında bilgi verdi. Birkaç öğrenciye soru soran Belediye Başkanı Köse, Yazar okulunun başarılı bir şekilde sonuçlanmasına ve öğrencilerinin memnuniyetine karşı mutlu olduğunu ifade etti. Gelecek yılda devamının yapılması için gayret edeceklerini dile getirdi. TYB Ankara Şube Başkanı Uluçay da öğrencilerin isteği üzerine Başkan Köse’den okulun tekrar devam etmesini talep etti.
Yazar Okulu müfredatı ve atölye dersleri
Yazar Okulu, açılış ve kapanış dersleri ile 7’si teorik, 4’ü atölye çalışmaları olmak üzere toplam 13 hafta, 40 saat sürdü. TRT eğitim dairesi, TYB üyeleri ve Akademisyenlerden oluşan Yazar Okulu eğitim kadrosu ise şöyleydi;
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan açılış dersi, Atilla Aktaş (Edebi türler), Ekrem Özdemir (Makale-Deneme), Osman Özbahçe (Şiir), Sadık Yalsızuçanlar (Roman), Necmettin Evci (Edebiyatta Estetik), Hamit Gök (Dil ve Anlatım), Murat Bölük (Sosyal Medya).
Yazar Okulunun son 4 haftasında atölye çalışmalarına başlandı. Şiir çalışmalarını M. Sait Uluçay, deneme-makale çalışmalarını Necmettin Evci ve Nuray Alper, hikâye-roman çalışmalarını Hamit Gök ve haber-senaryo ve belgesel metin yazarlığı Dr. Şemsettin Küzeci yönetti.
Kapanış Töreni açılış ve Protokol Konuşmaları
Yazar Okulu kapanışının töreni açılış konuşmasını TYB Ankara Şube Başkanı M. Sait Uluçay yaptı. Uluçay konuşmasında;
“Türkiye Yazarlar Birliğinin kurumsallaşmış Yazar Okulu programlarının içeriği esas alınarak hazırlanan 13 haftalık eğitim programı, Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Şemsettin Küzeci koordinatörlüğünde 12 Uzman Yazar kadrosu tarafından yürütülmüştür. Önce Edebiyat ve yazarlık konusunda teorik bilgiler verildikten sonra atölye çalışmaları şeklinde eğitime devam edilmiştir. Okulda esas olan, bireyin kabiliyetine göre yön verip, üretkenliğini sağlamaktır. Bu inançla eğer, Kursiyerlerimizin hayatına bir pencere açıp, kendilerine bir edebiyat zevkini tattırdıysak ne mutlu bize. Diyerek sözlerinin sonunda mezun olan genç yazarlara bazı öğütler vererek sözlerini noktaladı: “Yazar olmak istiyorsanız, yazmaktan çok edebi niteliği olan kitapları okumalısınız. Okuduğunuz kadar, yazı yazabilirsiniz. Hayatınız buyunca sürekli okuyun. Ağırlıklı olarak başarılı olacağınıza inandığınız türe öncü olan en az 20- 30 eser okuyunuz. Klasik eserlerden okuyarak görüş kazanınız. Kendinizi çağın gerisinde bırakmayınız. İlmin en doğru yol olduğu bilinci içinde olunuz. Hafızasındaki bilgilerle yetinmeyiniz. Farklı kaynaklar araştırarak düşünce marketinizi zenginleştiriniz. İyi bir gözlemci olunuz. Not almayı alışkanlık haline getirin. İyi bir dinleyici, güzel hikâyeler biriktirir. Başkalarının dünyalarına başlatacağınız yolculuk, sizlere çok kıymetli veriler kazandırır. Her zaman aç bir gezginci gibi davranın. Yeni bilgilerin peşinde koşarak, edindiğininiz taze bilgilerle açlığınızı gideriniz. Paylaşımcı olunuz. Yazdığınız yazıları başkalarıyla paylaşınız. Yazdıklarım beğenilmez diye bir korku içinde olmayınız. Yapılacak eleştirilerle olgunlaşacak yazdıklarınız. Yazı yazma konusunda kendiniz ve başkalarıyla yarışınız. Edebiyat, yazıya ara vermeyi asla kaldırmaz. İyi kötü, doğru yanlış demeden sürekli yazınız.”
Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci ise, konuşmasında; Türkiye Yazarlar Birliği Ankara şubesi başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile değerli eğitmenlere ve hocalara teşekkür ederek başladı. Ayrıca şunları kaydetti:
“Biz belediye olarak kültür ve sanata önem veriyoruz. Ankara Edebiyat Festivali sonrası sizlerden her ne kadar biraz uzak kalsak da Yazarlar Birliği o boşluğu doldurdu. Sizlerle 3 aydır Yazar Okulunda birliktedir. Bu gün sertifikalarınızı alıyorsunuz artık siz yazar adayı değilsiniz sizleri birer yazar olarak göreceğiz. Çok mutluyuz, eminim ki sizler de bizi gibi mutlusunuzdur. Belediye Başkanım ile bire bir sizlerle konuştuğumuzda bunları dile getirmeniz bizleri gayet mutlu kılmıştır. Biz de hiç boş durmadık. Genç yazarlar ve yazar adayları için bölge kütüphaneleri açtık, binlerce kitap temin ettik. İnşallah gelecekte sizlerin kütüphanelerimizde görürüz. Hepinizi tebrik edere, Yazarlar Birliği ve değerli hocalarınıza teşekkürler ederiz.”
Yazar Okulu Kapanış Paneli
Sertifika töreni öncesi Yazar Okulunda eğitim göre 5 yazar adayı “Yazar Okulu” ile ilgili birer sunum yaparak, yazar okulunda aldıkları yazarlık eğitim ve atölyeler hakkında konuştular. Paneli yöneten Aybeniz Küzeci önce Yazar Okulu hakkında kısa bilgi verdi. Konuşmasında şunları dedi.
“Okulda Şunu öğrendik ki, işin özü önce ne yazmak istediğinize karar vermek, ardından da o konu hakkında bolca araştırma ve okuma yapmak, gerekirse notlar almak, eğitimlere katılmak, ardından da yazmaya başlamak. Ve hiç pes etmemek, yazdıkça kalemimiz daha da güçlenecek ve Yazar Okulu’nda bizlere emek veren hocalarımızı gururlandıracağız…” diyerek sözlerini noktaladı. Daha sonra sırasıyla genç yazarlara 5’er dakikalık süre vererek panele devam etti.
Hamit Gök’ün yönettiği Hikâye ve Roman atölyesinde hikâyeyi Serpil Özdemir şöyle anlattı:
“Hikâye, gerçek ya da tasarlanmış olayları aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır. Hikâyede düşündürmekten ziyade duygulandırmak ve heyecanlandırmak ön plandadır. Benim duygularımı yazıya dökme yolculuğum on beş yaşlarımda başlamıştı. Bir okul çıkışında kırtasiyeden yanlışlıkla aldığım defterin ilk sayfasına “günlük” yazmamla başlayan bir yolculuk. Her gün yaşadıklarımı yazar, sayfaların kenarlarına süsler yapar, özenle kapatırdım defterimi. Bir süre sonra sadece yaşadıklarımı değil, duygularımı da yazmaya başladım. Kendimle hesaplaşmalarım, o yaşlardaki isyankarlığım, hayatı sorgulamalarım sayfa sayfa tarihleriyle durur hala…”
İsmihan Özen ise; “Roman, ülkemizde ve dünyada en çok okunan edebi türlerden biridir. Hepimiz masalları severek büyüdük. Masallar bir çocuğun engin hayal gücüne yolculuk yaparak gelişimlerinde önemli rol oynarlar. Büyüdüğümüzde ise masalların yerini romanlar alıyor. Romanda yazar hayal gücünü, sanatçı kişiliğini, görgü ve bilgisini, duygu ve düşüncelerini kalemiyle okura aktarırken okur da olmak istediği kişiyi hissetmek ve ruhunda yankılar uyandırmak için romanlara sarılır. Peki, gerçekten, bu kurgu romanlar bize ne katıyor?” dedi… Ayrıca sözlerini şöyle devam ettirdi;
“Yazar okulundaki dersler bana ilham oldu ve yazmakta olduğum ikinci romanıma güzel ivmeler kazandırdı. Şu an final bölümünü yazıyorum. (İz peşinde gösterilir.) (Hazine peşinde olan bir arkeoloğun başından geçenleri anlattığım iz peşinde kitabımı internet kitapçılarında ve dost kitabevinden edinebilirsiniz.) Atölyelerin hepimize çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yazma hevesime katkılarından dolayı emeği geçen tüm hocalarıma teşekkür ederim. Cümleler üretmeye gönül verenlerin karşısına böyle güzel projelerin daha çok çıkmasını dileyerek Türkiye Yazarlar Birliği ve Mamak Belediyesine sonsuz şükranlarımı sunarım.”
Necmettin Evci’nin yönettiği Deneme makale atölyesini Şevket Gölük, deneme konusunu şöyle özetledi:
“Bu okuldan eğitim alan birçok değerli yazar, şair ve gazeteci çıkmıştır. İyi yazmak için iyi bir okuyucu olmak ve çok okumak gerekir. Bunun kadar diğer önemli yolda önemli yazarları dinlemek ve iyi bir rehber yazar öğretmen eşliğinde yazma yöntemlerini ve inceliklerini öğrenmek gerekir. Elbette bizler kurs öncesinde de okuyor ve değişik yazı türlerinde yazma çalışmalarında bulunuyorduk. Bu yazarlık ve şairlik çalışmalarımızın yeterli olmadığını düşünerek ayrıca daha da zenginleştirmek, zenginleştirmek için bu kursa geldik. Yazar Okulu bizlerin ufkumuzu, düşünce dünyalarımızı ve kalemlerimizin yolunu sonuna kadar açtı. Okumak mükemmel insan olmanın en önemli etkenlerinden biridir. Çünkü insan bu dünyaya “İlimle mükemmelliği yakalamak için” gelmiştir. Kültürümüz okumanın gayesini “Kendini bilmek” olarak yorumlar. Buna bir anlamda mükemmel insan olmak yolunda atılan büyük bir adım diyebiliriz.”
Mehmet Sait Uluçay’ın yönettiği Şiir atölyesinden genç şair Doğan Bekir Baran’a söz verildi.
“Şiir, tarih boyunca ne olduğu konusunda, yüzyıllara dayanan arayışların olduğu bir tür. Ucu bucağı olmayan bir deryanın giz ve zenginliğine sahip. Öyle ki toprağından, suyuna; dağdaki ıssız taşının, şehirdeki meyve veren ağacına kadar bu coğrafyanın tüm varlığına sinmiş ve bu iklimin rüzgârlarıyla nice gönül coğrafyalarına da esmiştir… Hassan b. Sabitle, Ka’b bin Züheyrle başlayıp devamında Yunus Emre’nin, Karacaoğlan’ın, adını sayamayacağımız nice divan üstadının, Cumhuriyet dönemimizin öncü isimlerinden Akif’in, Yahya Kemal’in, Ahmet Haşim’in ve bugünün isimlerinden de Karakoç’un, İsmet Bey’in oluşturduğu uzun bir kültür zinciri bu. Her halkasında genişleyen, medeniyetimizi kuşatıp dilin ve düşüncenin sınırlarını zorlayan kurşuni gök renginde bir zincir… Bugün bizi her parçamızdan koparmaya çalışan kişi ve sistemler karşısında, değerli hocalarımızla bu zincire daha nice halkalar ekleyerek kıyamete kadar uzanacağız inşallah.”
Dr. Şemsettin Küzeci’nin yönettiği Haber-belgesel-senaryo yazarlığı atölyesini de Aybeniz Küzeci özetledi;
“Bu atölyede pek çok konuda örnekler üzerine konuştuk. Akademik makale, röportaj yapma teknikleri, kitapçık hazırlama, afiş, broşür, ajanda metinleri, davetiye, rapor, özgeçmiş, bilgi notu, reklam metni hazırlama gibi aklınıza gelebilecek nice metinler üzerine çalışmalar yaptık, örnekler gördük.
Haber almak, haber okumak, haber takibi yapmak her insanın doğası gereği vardır. Herkes aynı konu hakkında haber almak istemez ama mutlaka ki ilgi duyduğu şeylerden haberdardır. Peki, biz hep haber alan tarafta mı olacağız? Mesela ben bunu tercih etmedim ve haber veren, aktaran, sunan tarafta da varlık sürdürmek istedim. Ama haber alan tarafında ne istediğini iyi bildim. Ayrıca haberi aktarırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor, bir olay neden haber olur gibi önemli konulara da bu atölyede değindik.
Belgesel hepimize hitap eden bir türdür. İzlemeyi hepimiz elbette çok severiz. Peki, onların hazırlanış sürelerinin ne kadar zor ve çetrefilli bir süreç olduğunu biliyor muyuz? Belgesel iki türlü hazırlanıyor. Önce senaryosu yazılan sonra çekilen, ya da önce çekilip sonra senaryosu yazılıp montajlanan ki bu biraz amatörlerin ya da çok sanatsal çalışanların tercihi oluyor. Bizlerin rahatça oturup izlediğimiz belgeseller bazen aylar bazen yıllar süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor.
Senaryo yazmak için önce bir konu hakkında fazlasıyla araştırma yapmanız gerekiyor. Senaryonuz özgün, farklı, dikkat çeken bir senaryo olmalı ve akışıyla anlatılmak isteneni bazen merak uyandırarak bazen heyecanlandırarak anlatmalıdır. Belgesel, film, dizi, reklam filmi, tanıtım filmi, kamu spotu, klip için farklı farklı senaryo tarzları ve çeşitleri vardır. Size en uygun olanı ise ortaya çıkarmak istediğiniz esere göre siz belirleyeceksiniz.”
Müzik Fasılı
Yazar Okulu mezunlarına sertifika dağıtılmadan önce Mamak Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesine bağlı müzik ekibi mini bir konser verdi. Konserde birbirinden güzel türküler icra edildi. Belediyenin önemli bir çalışmasına da Yazar Okulu mezunları da tanık oldular.
Sertifika Dağıtımı
Yazar Okulu’nun kapanış töreninde son bölümünde genç yazarlara ve hocalarına katılım belgesi ile teşekkür belgesi takdim edildi.
Önce, hazırda olan Yazar Okulu hocalarından; Ekrem Özdemir, Nuray Alper, Necmettin Evci, Murat Bölük ve Dr. Şemsettin Küzeci’ye TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay birer Teşekkür Belgesi takdim etti.
Ardından da TYB Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Kezban Eldemir, Necmettin Evci, Şemsettin Küzeci, Mehmet Sıddık Yıldırım, Mehmet Selim Atlıhan ve Vedat Güneş tarafından mezun olan yazar adaylarına katılım belgelerini takdim ettiler.
Yazar Okulu Mezunları
13 haftalık eğitimin ardından mezun olan yazar adayları ise şu isimlerdir;
Abdulkadir Arslan, Aybeniz Küzeci, Ayşe Kürkçü, Ayşe Vural, Aytulan Çolpan Emin, Bayram Polat, Doğan Bekir Baran, Elif Dirican, Emine Yeşilbaş Akmaz, Esra Şayin, Ethem Göktürk, Fatma Betül Akmaz, Feyza Nur Koca, Firuze Yiğit, Gülsen Çubuk, Habibe Verda Kahraman, Hakan Erdal, Hüseyin Coşkun, İsmihan Özen, Kaan Çetin, Melahat Yüce, Nazira Boymurodova, Nilay Gökçe Eskitoros, Nisanur Güngör, Rumeysa Katar, Saadet Gündoğdu, Serpil Özdemir, Songül Güngör, Şevket Gölük, , Tolga Aydın, , Tuğba Altundaş, Türkan Emül, Yunus Şireci, Zeynep Aytemiş ve Zeynep Çitil.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.