Türkiye de yasak Avrupa da serbest

Türkiye de yasak Avrupa da serbest

Başörtülü öğrenciler Avrupa ülkelerinde mezun olmaya devam ediyorlar. Hem de yüksek lisans ve doktora yaparak.

Geçtiğimiz günlerde ÖNDER bursuyla Viyana Üniversitelerinde okuyan üç kız öğrencimiz daha yüksek lisans diplomalarını törenle aldılar. Törenlere Wonder (World Onder) başkanı Yusuf Kara ve eşi Nadire Kara, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Davut Dursun, aileleri ve arkadaşları katıldı.

Dipl. Ing. Hatice Kalfaoğlu Hatipoğlu

Konya Anadolu İmam Hatip Lisesini birincilikle bitirdikten sonra Selçuk Üniversitesinde Mimarlık Bölümüne başladı. Burada 3 ay öğrenim görerek Önder bursuyla Viyana´ya gitti. Yoğun bir eğitim hayatından sonra 4,5 senede yüksek lisanslı mezun oldu. Dünya çapında ünlü bir mimarlık bürosu olan “Coop Himmelb (l) au”da staj yaptı. Bunun yanısıra çesitli bürolardaki deneyimleri sayesinde Avrupa mimarisini daha yakından tanıdı. Yaz dönemlerinde ise bu eğitimi Anadolu mimarisiyle sentezleyebilmek için Türkiye´de farklı bürolarda tecrübeleri oldu. Bunlardan biri Ağa Han ödüllü Han Tümertekin´dir.

Tez konusu İstanbul´da (Haliç´te) sanat ve komünikasyon için bir Kültür Merkezi. Farklı düşüncedeki insanları bir araya getirebilecek ortak paydaların projenin işlevselliğini oluşturmasıyla elde ettiği bir tasarım.
Tezinde tarihte Osmanlı çatısı altında farklı din ve kültürdeki insanların bir arada yasayabildiklerine ve Osmanlı Barışı´na atıfta bulundu. Proje amaçlarından birisi de tarihteki canlılığını, kültür alışverişini Haliç´e yeniden kazandırarak, halkın suyla ve birbiriyle ilişkisini güçlendirmek.



Dipl. Ing. Sare Çelik

Bursa Nilüfer İmam Hatip Lisesi mezunu olan Sare Çelik de Önder bursuyla Beykent Üniversitesinde başladığı Mimarlık eğitimini Viyana Teknik Üniversitesinde yüksek lisanslı olarak tamamladı. Mezuniyet töreni Hatice Kalfaoğlu Hatipoğlu ile birlikte oldu.

Tez sınavında Mimarlık Teorisi Bölümünden Sigrid Hauser adında profesörün şu sözlerini unutamamış. “Ben de hamamlar üzerine bir çalışma hazırlıyorum ve Türk Hamamları hakkında İngilizce ve Almanca dilinde yeterli kaynak bulamadım. Senin tezini cep kitabı haline getirdim ve rehber kaynak olarak kullanıyorum, çok güzel bir çalışma olmuş” dedi.

Yine tez çalışmasında ona yardımcı olan Prof. Erich Lehner ve Prof. Sigrid Hauser Türkiye'ye gelmek ve özellikle Bursa ve İstanbul'daki hamamları görmek istiyorlar ve ortak proje gerçekleştirmek istiyorlar. Türkiye'deki bir tarihi hamamın restorasyonu veya yeni bir Türk hamamı inşası onu mesleki açıdan çok mutlu edecek.

Magistra Arzu Karabulut

Ankara Sincan İmam Hatip Lisesi mezunu olan Arzu Karabulut üniversite macerasına ilk olarak Konya'da başladı. Selçuk Üniversitesi Matematik bölümündeki eğitimine başörtüsü sorunu sebebiyle son veren Arzu Karabulut, daha sonra tekrar üniversite sınavlarına girip, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümünü Önder burslusu olarak kazandı. Oradaki eğitimine devam ederken, Türkiye'deki başörtüsü sorununun her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelmesi, onu da birçok arkadaşı gibi yurt dışında eğitim almaya sevk etti.

Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünü bitiren Arzu Karabulut master eğitimini de “İslami Toplumlarda Antisemitizm” konulu teziyle sonlandırdı.

Şimdi ise yine Viyana Üniversitesinde doktora eğitimine devam eden Arzu Karabulut, “Kültür, Kültürler arası çatışma-etkileşim/Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerinin kültürel ilişkileri ve bu bağlamda Türkiye'nin AB'ye adaylığı” konuları üzerinde yoğunlaşacak.
Doktora çalışması Avrupa ülkeleri eksenli olduğundan, Doğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kuzey Avrupa ülkelerini de, bizzat orada bulunarak, araştırmak istiyor. Bu sebeple Erasmus değişim programı ile Limerick Üniversitesinde araştırmalarıma devam edecek.

Arzu Karabulut, duygularını şu şekilde ifade ediyor:

“Ülkemde olamamak, ülkemin bende olmaması anlamına gelmez. Çünkü bir ülkenin kapısını açan anahtar, içinizde ona duyduğunuz sevgidir. Şimdilik, içimdeki bu anahtarla, diğer kapıların ardındaki evlerde misafirim...“

Kaynak:Haber Kaynağı