TÜBİTAK B. Ü.de bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirdi
TÜBİTAK'ın, ulusal ve uluslararası akademik araştırma programları ve bilim insanları desteklerine dair bilgi ve eğitim toplantısı, Bayburt Üniversitesinde yapıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılı
Türkiye’deki üniversitelerin geçmiş dönemlerde bilim öncülüğü rolünü başaramadıklarını, bunun çok çeşitli nedenleri olabileceğini ifade den Rektör Mollamahmutoğlu konuşmasında üniversitelerin misyon ve vizyon eksikliklerinden kaynaklanan birkaç yönüne değineceğini belirtti.
Rektör Mollamahmutoğlu, Türkiye’deki üniversitelerin toplumsal sorunlara ve gelişmelere duyarsız kaldığını ve tamamen toplumdan kopuk bir şekilde fonksiyonlarını sürdürdüklerini bu sebeple de Orta Çağ üniversiteleri anlayışından kurtulamadıklarını kaydetti. Rektör Mollamahmutoğlu şöyle devam etti; “Üniversitelerimizin bilimin öncüsü olamamalarının bir başka yönü de özellikle araştırma ve geliştirme kültürünün gelişmemiş olmasıdır. Yapılan deneysel çalışmaların merakın ötesine çıkamaması, daha da vahimi mastır, doktora çalışmaları ve yayınlar, makaleler gibi sadece akademik terfilerin gerektirdiği ölçüde bırakılması ve sürdürülmesi olmuştur. Bu nedenle de bazı alanlarda, endüstrinin oldukça gerisinde kalmış ve birçok endüstri kuruluşu da ihtiyacını kendi kurduğu Ar-Ge’lerle sürdürmeye çalışmıştır. Şimdi son dönemlerde önemli bir atılım başlamıştır, gecikmiş olsak da bu kapatılamayacak mesafe değil. O sebeple 3. nesil konseptiyle kurulan üniversiteler diye tanımladığım yeni kurulan üniversitelerin bu bakımdan önemli bir şansı ve fırsatı vardır ve bunu değerlendirecektir, bu toplantıda bu amaçla sürdürülmektedir.”
Toplumsal ihtiyaçlara, endüstriye destek verebilecek ve kalkınmayı tetikleyecek bir araştırma projesinin içeriğinin ne olması ve nasıl hazırlanması gerektiği ile başarılı olamamasındaki sebeplerin, TÜBİTAK uzmanları tarafından detaylı bir şekilde izah edileceğini belirten Mollamahmutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı; “Bunun için daha çok genç bilim adamı adaylarımızın burada bulunmasını istedik. Çünkü bu bir kültürdür, nasıl kazanılırsa öyle devam ettirilir. Bu nedenle bu bilgilendirme toplantısının hepinize faydalı olacağını düşünüyorum, başarılar diliyorum. Şimdiden katkısı bulunan arkadaşlarıma da, değerli misafirlerimize de teşekkür ediyorum ."
TÜBİTAK adına (ARDEB) Araştırma Destekleme Başkanlığı Başkan Vekili Doç. Dr. M. Necati Demir; slayt eşliğinde "Ulusal Araştırma Destek Programları Tanıtımı ve Başarılı Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar " konulu paneli gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Demir, TÜBİTAK’ın geri ödemesiz olarak akademik araştırma destekleri verdiğini, Türk araştırmacıların uluslararası akademik destek mekanizmalarında yer almalarına yönelik koordinasyonu sağladığını ve bilim insanlarına lisans-lisans sonrası burs desteği verdiğini belirtti.
TÜBİTAK Akademik Araştırma Destek programları kapsamında, 2005-2010 yılları arasındaki toplam 28.379 proje önerildiğini ve bunlardan 7.488 projenin desteklendiğini söyleyen Demir, desteklenen projelerin toplam destek bütçesinin ise yaklaşık olarak 2 Milyar lira olduğunu vurguladı. Demir konuşmasına şöyle devam etti; “Ülkemizdeki bilim ve teknoloji alanında çalışan insan kaynaklarının saptanması amacıyla tasarlanan ve TÜBİTAK tarafından yürütülen Araştırmacı Bilgi Sistemi’ne (ARBİS) kayıtlı kullanıcı sayısı Kasım 2011 itibariyle 71.886’ya ulaşmış ve ARBİS’e kayıtlı öğretim üyesi sayısı tüm öğretim üyelerinin yüzde 70’ini kapsar hale gelmiştir. TÜBİTAK bilim insanı destekleri kapsamında, 2010 yılında desteklenen toplam kişi sayısı 2003 yılının 12 katına çıkarak 18.841’e ulaşırken; 2010 yılında bilim insanlarına verilen destek tutarı ise 61,55 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, bilim insanı destek programlarının sayısı 2005 yılında 2 iken, 2011 yılı itibarıyla 28’e ulaşmıştır. Uluslararası destek programları kapsamında ise; Türk araştırmacıların yabancı meslektaşları ile ortak bilimsel projeler yürütebilmelerini sağlamak için 23 ülkeden 27 kuruluş ile ikili anlaşmalar imzalanmış olup, Kasım 2011 itibariyle 374 proje yürütülmektedir.”
Uluslararası ikili programların yanı sıra; çok taraflı işbirliği programları içerisinde en yüksek bütçeli programlardan biri olan Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programında da 743 Türk kuruluşunun ileri teknoloji projelerinde yer aldığını kaydeden Demir, bu kuruluşların ülke içindeki harcamalarını fonlamak için Avrupa Komisyonu’ndan aldıkları destek miktarının da 121,2 milyon Avro’ya ulaştığını söyledi.
Toplantıda daha sonra sırasıyla Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz "Nasıl Başardım", TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı Uzmanı İlter Haliloğlu "Uluslararası Bilimsel Destek Programları ve Başarılı Olmak İçin İpuçları", TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı Uzmanı Burçin Alparslan ise "Bilim İnsanı Destek Programları ve Başarılı Olmak İçin İp Uçları" konulu sunum gerçekleştirdiler.
TÜBİTAK'ın, ulusal ve uluslararası akademik araştırma programları ve bilim insanları desteklerine dair bilgi ve eğitim toplantısı, tartışma, soru- cevap ve anket çalışması ile sona erdi
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.