Tarihi mezarlar dozerlerle yıkıldı!
Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi'nin yaptırdığı cami ve türbesinde bulunan tarihi mezarlar dozerlerle yıkıldı!
Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi'nin yaptırdığı cami ve türbesinde bulunan tarihi mezarlar dozerlerle yıkıldı! Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin girişinin altında bulunan tarihi mezarların dozerlerle yıkıldığı, mezar taşlarının parçalandığı öğrenildi. Pekerler İnşaat Şirketi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında, tarihi mezarların bulunduğu alana dozerin çıkarılması “skandal” olarak değerlendiriliyor.
Beşiktaş Çırağan Caddesi'nde bulunan Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin hemen yanında bulunan tarihi mezarlar talan edildi.
Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin girişinin altında bulunan tarihi mezarların dozerlerle yıkıldığı, mezar taşlarının parçalandığı öğrenildi. Pekerler İnşaat Şirketi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında, tarihi mezarların bulunduğu alana dozerin çıkarılması “skandal” olarak değerlendiriliyor.
TEKNİK ELEMAN VE ARKEOLOG, BU REZALETE NASIL İZİN VERDİ?
Vakıflar Genel Müdürlüğü, söz konusu alanda istinad duvarının yapıldığını belirterek, “İstinad duvarının çalışmaları yine Kurul onaylı projeler doğrultusunda gerçekleştirilen, idaremiz teknik elemanları tarafından takip edilen, kazısı ise arkeologumuz tarafından denetlenen bir çalışmadır” açıklamasında bulundu.
Restorasyonu gerçekleştiren Pekerler İnşaat Şirketi ise, tarihi alanlarda mezar taşlarının dozerlerle kırılması hakkında açıklamada bulunmadı.
Beşiktaş Belediyesi ise, konuyla ilgili yazılı sorularımızı cevaplamaktan kaçındı.
MÜFTÜ ÖZDEN: KÜTÜPHANE BİNASI İŞGALCİNİN TASALLUTU ALTINDA
Beşiktaş Emekli Müftüsü Süleyman İlhami Özden, “Beşiktaş Camileri” adlı kitabında, Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nde bulunan tek katlı olan kütüphane binasının bugün bir işgalcinin tasallutunda olduğunu açıklıyor. Şeyh Yahya Efendi Camii ve Türbesi, Beşiktaş Çırağan'da Boğaz'a hakim bir tepede kurulu… Türbenin üstünde işadamı İshak Alaton'un villası bulunuyor.
“İSTİNAD DUVARI ÇALIŞMALARI BAŞLATILMIŞTIR”
Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın Bürosu tarafından gazetemize yapılan açıklamada, Beşiktaş'ta bulunan Yahya Efendi türbesinin hayrat vasıflı bir vakıf eski eseri olduğu belirtilerek, “Anılan türbe ile ilgili restorasyon kararı alınmış olup, projelerinin ilgili Koruma Kurulu'ndan onaylanması halinde restorasyonuna başlanılacaktır” denildi.
Açıklamada; Yahya Efendi Camii ve Türbesi'nin eski eser niteliği taşıdığından izinsiz uygulama yapılmadığı, mezar yıkımının söz konusu olmadığı iddia edildi ve “Koruma Kurulu'ndan 5 Ocak 2010 tarihinde çıkan onaylı proje (müştemilat ve kazı çalışmaları ile ilgili) doğrultusunda, istinad duvarı çalışmaları başlatılmıştır. Dolayısıyla bölgeden çıkan taşlar, zemin ve bodrum kat duvarlarından çıkan taşlardır. Söz konusu alan bir vakıf kültür varlığıdır. Hayrat vasfı taşımaktadır” ifadeleri kullanıldı.
“KAZILAR TEKNİK ELEMANLARIMIZCA TAKİP EDİLİYOR, ARKEOLOGUMUZ TARAFINDAN DENETLENİYOR”
Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklamasında, gazetemiz tarafından elektronik postayla kendilerine ulaştırılan görüntülerin incelendiği belirtilerek, “Bahse konu araç, dik yamaçtan çıkan, dolgu zemin üstünde çalışan ve kuyuların boşluklarını dolduran bir kepçeli palettir. Bu makine, kazıda kullanılan bir alet olmadığı gibi tarihi bir zemin üzerinde değil, tamamıyla dolgu zemin üzerinde istinad duvarı için çalışmaktadır. İstinad duvarı için yeni mezarların olduğu kısım da dahil duvar yapımı devam ettirilmemiş, mezarların zarar görmemesi için de çalışmanın ilerleyen evreleri için uzman görüşü istenmiştir. Bununla beraber, istinad duvarının çalışmaları yine Kurul onaylı projeler doğrultusunda gerçekleştirilen, idaremiz teknik elemanları tarafından takip edilen, kazısı ise arkeologumuz tarafından denetlenen bir çalışmadır. Kaldı ki; tarihi mezarlar, fotoğraflardaki bölgede değildi” denildi.
Açıklamada; Yahya Efendi Külliyesi ve Türbesi'ndeki tüm uygulamaların, Koruma Kurulu'nca onaylı projeler doğrultusunda gerçekleştirildiği, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, 2003 yılından bugüne kadar 3 bin 484 vakıf eski eserini restore etmiş olduğu; restorasyon çalışmalarının yurt genelinde devam ettiği bildirildi.
ŞEYH YAHYA EFENDİ KİMDİR?
1495-1570 yılları arasında yaşayan Şeyh Yahya Efendi'nin, Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi olduğu ve 1526'da Canbaziye Medresesi'nde müderrislik yaptıktan sonra inzivaya çekildiği, ölümünden sonra da Sultan 2. Selim tarafından Mimar Sinan'a, burada kendisine türbe yaptırıldığı öğrenildi.
Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli din adamlarından biri olan Şeyh Yahya Efendi'nin türbesinin, özellikle sefere çıkan ve seferden dönen denizcilerin uğrak yeri olduğu ifade edildi.
Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Raziye Sultan ve 2. Abdulhamit'in kızı Hatice Sultan'ın da mezarlarının bulunduğu türbenin bahçesindeki mezarlıkta ayrıca, ilk seri ateşli topun mucidi Şeyh Ahmet Süreyya Emin ile çok sayıda askeri ve mülki erkanın mezarı bulunuyor.
TARİHİ ÖNEME SAHİP
Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanlığı'nın onayı ile İstanbul'da gömülmesine izin verilen 4 cenazeden 3'ü Beşiktaş'taki Şeyh Yahya Efendi Camii bahçesine defnedildi.
Sabahattin Tulgar'ın cenazesi, 23 Mayıs 2000 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, ‘'Tulgar Aile Mezarlığı''nda toprağa verildi.
Aynı mezarlıkta bulunan ‘'Ercihan Aile Mezarlığı''na, yine Bakanlar Kurulu'ndan alınan izinle, Atiye Selma Ercihan'ın cenazesi, 10 Kasım 2000 tarihinde defnedildi.
Gülgün Denizhan'ın cenazesinin de, yine Bakanlar Kurulu'ndan alınan izin çerçevesinde, aynı mezarlıktaki aile kabristanına, 1 Aralık 2000 tarihinde defnedildiği belirtildi.
Pekerler İnşaat Şirketi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında, tarihi mezarların bulunduğu alana dozer çıkarıldı ve mezar taşları kırıldı. Dozer, mezar taşını kepçeye alırken görülüyor.. (1)
Kırılan mezar taşları bir araya toplanmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü, söz konusu kazıların teknik elemanları tarafından takip edilen, kazısı ise arkeologları tarafından denetlenen bir çalışma olduğunu açıkladı. (2)
vakit