Sahil şeridi 10 şiddetinde hissedecek
Prof. Celal Şengör, İstanbul'da gerçekleşecek depremin yıkımının ve sonucunun çok ağır olacağı görüşünde.
Deprem uzmanı Prof. Celal Şengör'e göre, İstanbul’da gerçekleşecek bir depremin çok büyük bir yıkıma yol açacağını söyledi. Prof. Celal Şengör, “Deprem sonrası Marmara Bölgesi beş metre batıya kayacak. Sahil kesimlerinde deprem 9-10 şiddetinde hissedilecek” dedi.
Kanal D’deki 32. Gün Programı’na katılan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi’nde beklenen 7.5 büyüklüğündeki depremde, Marmara’nın beş metre batıya kayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Depremin her an olabileceğini anlatan Şengör, “Deprem her an olabilir, şu anda olabilir, 30 yıl sınra da 50 yıl sonra da” dedi.
Şengör, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada da bu kaymanın nasıl olacağını şu ifadelerle anlattı:
"17 Ağustos 1999 depremini hatırlayın. Nasıl tren rayları, ağaçlar, batıya doğru 4 metrelik bir kayma gerçekleştirdiyse, biz buna atım diyoruz, Marmara Denizi’ndeki depremde de denizin tabanı batıya kayacak. Bu atım Marmara Denizi’nde gerçekleşecek. Yani tabandaki toprak 5 metre ileriye hareket etmiş olacak. İstanbul değil de daha çok güney Marmara’daki kentler Bursa, Balıkesir, Çanakkale etkilenecek. Yani tıpkı İzmit’te olduğu gibi, oradaki ağaçların, rayların ve yolların batıya hareket ettiğini, yani kaydığını göreceksiniz. İstanbul belki kaymayacak ama depremin şiddeti çok büyük olacak. Deprem tahmin senaryoları can ve mal kaybının yüksek olacağını gösteriyor. Yani Marmara Denizi’nin tabanı ve güney Marmara’daki şehirler batıya doğru hareket edecek.
Marmara Denizi’ndeki ana fay üzerinde bilindiği gibi 1766’dan beri büyük deprem olmadı. Dolayısıyla bu fay üzerinde büyük bir enerji birikti. Kuzey Anadolu Fayı her yıl batıya doğru 2.5 santim hareket ediyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın devamı ve bir kolu olan Kuzey Marmara Fayı ise bizim hesabımıza göre 2 santim batıya kayıyor. Bu ana fayın 1766’dan bu yana hareket etmediğini düşünürsek, günümüze kadar yaklaşık 250 yıl geçti. Buna göre 7.5 büyüklüğündeki depremde bu bölgede batıya doğru yaklaşık 5 metrelik bir atım bekleniyor.
Bu depremin zararı Japon JICA adlı kuruluşun yaptığı tahmine göre 40-50 milyar dolar bekleniyor. Yani Şili depremindeki zarardan daha fazla. Şili depreminde maddi hasar 30-40 milyar olarak hesaplanıyor."
Celal Şengör, bu büyüklükteki bir depremde 52 bin ila 87 bin arasında can kaybının yaşanacağını, 135 bin kişinin ağır yaralanacağını, 59 bin 176 binanın ağır hasar göreceğini de aktardı.
Şengör'e göre, 7.5 büyüklüğünde bir depremde Adalar yüzde 8.4 ile en yüksek ölüm oranına sahip olacak ve en fazla bina hasarı da burada görülecek. Diğer en çok zarar görecek ilçelerin başında ise Fatih geliyor. Aynı şekilde Haliç’ten kuzeye uzanan vadide de büyük bir sarsıntı bekleniyor. Eminönü’nden Büyükçekmece’ye kadar olan kesimde de sarsıntı şiddetli olacak. Anadolu yakası kıyı kesimleri hariç iç kısımlarda sarsıntı daha az olacak.
Prof. Celal Şengör, böylesine büyük bir depremde açığa çıkacak enerji miktarının 11 bin terrajoule (bir enerji birimi) olarak hesaplandığını, bunun da Hiroşima’ya atılan bomba gibi 175 atom bombasının çıkardığı enerji miktarına eşit olduğunu kaydetti.
DUNYABULTENİ.NET