Pet şişe sular kansere yol açıyor mu?

Pet şişe sular kansere yol açıyor mu?

Pet ve damacana şişelerin kansere yol açtığı iddiası korkuttu. Her gün kullandığımız evlerde çocuklara içirdiğimiz pet ve damacana sular gerçekten kanser yapıyor mu?

Bu konuda ispatlanmış bir çalışmanın olmadığını belirten Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, "Naylon maddelerin kansorejen etkisinin olduğunu" da ekliyor. Celkan, sıcakta kalan pet şişelerden su içmemek gerektiğini de vurguluyor.

Pet şişelerin kansere yol açtığı iddiası şu ana kadar sadece iddiada kaldı ancak bu tıp dünyasının ikiye bölmeye yetti. Kanser hakkında çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, BPA adı verilen kanserojen maddenin bardak, şişe, saklama kabı gibi yiyecek ve içeceklerin muhafazasında kullanılan sert plastik kaplarda da bulunduğunu söyledi. Küçükusta, "Bunlar içinde en önemlisi de BPA ihtiva eden biberonlardır" dedi.

BPA' nın insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğunu gösteren yüzlerce araştırma olduğunu belirten Küçükusta, 'BPA' nın öğrenme ve davranış üzerine de olumsuz etkileri olduğu, saldırganlığı artırdığı ve öğrenmeyi güçleştirdiği de bilindiğini' ifade etti. BPA'nın obezite, diyabet, astım, kalp-damar hastalıkları ve karaciğer hasarı ile de ilişkilendirildiğini hatırlatan Küçükusta, "Kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanseri riskini artırdığı da ileri sürülmektedir. En önemlisi de genler üzerine olan etkileri ve olumsuzluklarının sonraki nesilde daha belirgin ortaya çıkması ihtimalidir" ifadelerini kullandı.
Yalçın: "Pet şişe kansere yol açmaz"

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise pet şişedeki suyun kansere neden olduğuna dair kanıtlanmış bir verinin olmadığını söyledi. Pet şişeden önce sigara, ve alkolden uzak durulması gerektiğini ifade eden Yalçın, "Pet şişenin kanser yapan bir etkisi olsaydı pet şişe kullanan ülkelerde mide, yemek borusu ve mesane kanseri oranlarının artmış olması gerekirdi. Pet şişenin kansere neden olduğunu söylemek doğru değil. Pet şişeler uygun şekilde üretilmeli ve üretim süreçleri denetlenmeli. Tekrar tekrar kullanmaktan da kaçınılmalı" dedi.

Topuz: "60 kez kullanılması gereken damacanalar bin kez kullanılıyor"

Kanser hakkında çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Erkan Topuz ise meslektaşıyla aynı fikirde değil. Güneşte duran pet şişelerin kanser riskini arttırdığını söyleyen Topuz, "Eve damacanayla alınan su hemen cam boşaltılmalı. Günlerce bekletmek doğru değil. Pet şişeler kesinlikle güneşte durmamalı. Aksi taktirde plastikteki maddeler suya geçiyor. Ekonomik nedenlerle bunlar plastikten yapılıyor, ama en sağlıklısı cam" ifadelerini kullandı.

60 kez kullanılması gereken damacaların neredeyse bin kez kullanıldığını belirten Topuz, Yerel yönetimlerin bunu denetlemesi gerektiğinden bahsetti. - Milli Gazete -

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.