Perukla YGS'ye Almadılar
Kadıköy Leman Kaya İlköğretim Okulu'nda perukla sınava girmek isteyen öğrenciye izin verilmedi.
Kadıköy Leman Kaya İlköğretim Okulu'nda perukla sınava girmek isteyen öğrenciye izin verilmedi. Başındaki peruğun çıkartılarak yere atıldığını belirten Köse, suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Peruğu çıkartmakla suçlanan okul sorumlusu ise iddiaları reddetti.
Tarafları tartışmanın eşiğine getiren uygulama Bostancı'daki Leman Kaya İlköğretim Okulu'nda meydana geldi. Ümit Köse, sınava girmek için geldiği okulda başı kapalı olduğu için içeri alınmadı. Görevlilerin perukla sınava girebileceğini belirtmesi üzerine yanında getirdiği peruğu takarak sınava girmek isteyen Ümit Köse'nin karşısına okul sorumlusu Doç. Dr. Barbaros Okan çıktı. Kendisini sınava alamayacağını söyleyen Barbaros Okan ile Ümit Köse'nin arasında tartışma çıktı. İddialara göre Okan, Ümit Köse'nin başındaki peruğu alarak yere attı. Yaşadığı olay karşısında şoka giren Köse, yanındakiler tarafından okul bahçesine çıkartıldı. Tartışmaların büyümesi üzerine okul bahçesinden de çıkartılan Köse, gözyaşlarına boğuldu.
Olayın duyulmasından sonra harekete geçen Eğitim Bir Sendikası ve Memur Sen, yaşananlara sert tepki gösterdi. Okul önünde yaşadığı olayı anlatırken gözyaşlarını tutamayan Ümit Köse, herkesin içinde başındaki peruğun çıkartılarak rencide edildiğini söyledi. Köse, "Emeklerim boşa gitti. Herkesin içinde başımdaki peruk çıkartılarak rencide edildim. Hangi hakla bana bunu yapabilir. Bir yıl boyunca bütün çabalarım yok oldu. Haklarım elimden alındı." diye konuştu.
Eğitim Bir Sen 4 Nolu Şube Başkanı Ali Yalçın, olayı Maraş'taki Fransız askerlerinin tavrına benzetti. Yalçın, "Bugün burada bir hak ihlali yapılmıştır. Burada fiili bir müdahale yapılmıştır. Öğrencinin başındaki peruk çıkartılarak yere atılmıştır. Öğrencinin bütün emekleri boşa gitmiştir. Perukla sınava girilir. Burada yapılan tamamen keyfi uygulamadır. Öğrencinin sınava girmesine engel olacak hiçbir dayanak yoktur. Başındaki peruğu çıkartılması son derece yakışıksızdır. Bu Kahraman Maraş'taki Fransız askerlerinin oradaki hanımların başını açtırmasıyla eşdeğerdir." dedi.
Memur Sen İstanbul İl Başkanı Ahmet Yurtman ise eğitimcilerin arasında art niyetli, özgürlüklere düşman insanların olmasından utandıklarını söyledi. Yurtman, "Hükümet yetkililerine sesleniyorum. Özgürlükleri genişleten anayasa değişikliğini taviz vermeden halkın onayına sunun. Halk bunlara gereken dersi versin. Hukuki olarak biz gereğini yapacağız." diye konuştu. Suçlanan isim Barbaros Okan ise, görevinin gereğini yaptığını, peruğu çıkartıp atmasının söz konusu olmadığını söyledi. Barbaros Okan, "Uzatmanın anlamı yok. Bir arkadaş geldi, başörtülüydü. Başörtüsü ile sınava giremeyeceğini söyledim. Başı açık olarak sınava girebileceğini söyledim. Sonra münakaşa ettiler. Sınav binasına bir yakınıyla birlikte girmişti. Halbuki onun girmemesi lazımdı. Onu çıkarttım ben. Ondan sonra peruğunu takmış, girmiş. 'Olmuş mu?' dedi bana. Ben de kontrol ettim. Baktım, peruk. Peruğu hafif çıkınca bıraktım. 'Peruk' dedim. 'Kabul etmiyorum' dedim. O arada bağıra çağıra çıktı gitti. Sonra da zabıt tutuldu. Kendilerinin haklarıdır gidip şikayette bulunabilirler. Onlar da gittiler şikayet etmeye. Hukuki işlem başladı. Bundan sonra tartışılacak hiçbir şey yok." açıklamasını yaptı.
Eğitim Bir Sen 4 Nolu Şube Başkanı Ali Yançın'ın 'sınav yönetmeliğinde böyle bir şey yok' itirazı üzerine ise Okan, "Ona siz karar veremezsiniz. Ona şu anda ben inisiyatifimi kullanarak izin vermedim. Benden daha üst makam, bana sınava böyle alacaksın diyecek olan İstanbul Sınav Yönetimidir. Onlar söylerse olur." karşılığını verdi.
Okan bu açıklamalarının ardından binadan ayrıldı.