Paris'te akademi yönetiminden skandal karar
Paris Siyasi Bilimler Akademisi yönetimi skandal bir karara imza attı. Akademi, teröre destek veren "akademisyenlerin baskı altına alındığını" ileri sürerek, İstanbul Aydın Üniversitesi ile yapacağı ortak konferansı iptal etti.
Fransa'nın önemli siyaset ve araştırma üniversitelerinden Paris Siyasi Bilimler Akademisi, benzerine bugüne dek hiç rastlanmadık bir skandala imza attı. Akademi, İstanbul Aydın Üniversitesi’yle önümüzdeki hafta gerçekleştirmek üzere anlaşma yaptığı ‘Avrupa’da Mülteci Sorunu ve Türkiye’nin Rolü’ başlıklı ortak konferansı "Türkiye’de akademisyenlerin ifade özgürlüklerine yönelik baskılar söz konusu" diyerek iptal etti.
Fransız üniversitesi, iki ay önce anlaşmasını yaptığı konferansı 3 gün kala iptal etmesine ilişkin olarak Türkiye’nin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına kast eden terör grupları ile aynı anlayışı hakim kılan bir gerekçe öne sürdü. Sciences-Po Paris, İstanbul Aydın Üniversitesi’ne (İAÜ) ilettiği iptal bildiriminde, "Barış İçin Akademisyenler - Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan bir öğretim üyesinin okulla ilişiğinin kesilmesini gerekçe gösterdi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, 22 - 25 Mart 2016 tarihleri arasında Paris’te Avrupa’daki mülteci krizini ele almayı amaçlayan bir dizi konferans ve toplantıların planlanan şekilde yapılacağını belirterek, “Bunlardan birisini de Paris Siyasi Bilimler Akademisi’yle gerçekleştirecektik. Ancak konferansa üç gün kala onlar iptalden söz ettiler. İleri sürdükleri bahane de kelimenin tam anlamıyla ‘Ortaçağ Anlayışı’ denebilecek türden” dedi. Dr. Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Paris Siyasi Bilimler Akademisi, İstanbul Aydın Üniversitesi ile ortak konferans yapmayı 6 ay önce kararlaştırmıştı. Konferans geçen yıl Kasım ayında yapılacaktı. Ancak o dönemde Paris terör saldırısıyla sarsıldı. Biz de terör saldırısının kurbanlarına ve Fransız halkının yasına gösterdiğimiz saygı gereği önerimiz üzerine konferansın ertelenmesini ve 2016 Mart sonuna doğru yapılmasını kararlaştırdık. Aynı akademi ise bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve halkının bütünlüğünü hedef alan terör örgütünün vahşice faaliyetlerini destekleyen bir öğretim elemanının üniversitemizden ilişiğinin kesilmesini ifade özgürlüğü kisvesi altına sokarak bilimsel bir konferansı iptal ediyor. Bu, bildik bir senaryonun sahneye konulmasının bir başka oyun şeklidir. İstanbul Aydın Üniversitesi 37 bin öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük ve en çok tercih edilen vakıf ve önde gelen üniversitelerinden birisidir. Dünya’nın en prestijli üniversitelerinin de aralarında bulunduğu 500 uluslararası üniversite ile örnek teşkil eden anlaşmalarımız bulunuyor. Uluslararası cazibesi olan dinamik bir üniversiteyiz. Bu tarz olumsuz yaklaşımlar bilimsellik adına bizi hayal kırıklığına uğratmaktadır. Ne yazık ki, ülkemiz terörizmle mücadele verirken Avrupa’nın birçok ülkesi, üzülerek belirtmeliyim ki akademik çevresi bölücü terör örgütüne ilişkin utanç verici ve sempati desteği diyebileceğimiz bir tutum içerisinde.”
Dr. Aydın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşma yaptığı Avrupa Konseyi binasının çevresinde terör örgütü PKK’nın çadır kurmasına izin verildiğini de hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Modern dünya değerleriyle övünen Avrupa terör karşısında böylesi utanç verici düzeydeki standartsızlıkla mı, ilkesizlikle mi ortak tavır alacak? Ülkemin birlik ve beraberliğine kasteden, vahşi katliamlar yapan bir terör örgütünü görmezden gelen, hatta onun üyelerine kucak açan ve ne acıdır ki terörizmi destekleyen afişlere, flamalara izin veren Belçika’daki zihniyet ile üniversitemizle ortaklaşa konferansı iptal eden anlayış birebir örtüşmektedir. Maalesef bu tarifsiz derecede utanç verici bir tablodur. Bunu üzülerek söylüyorum; Sciences-Po Paris’in (Paris Siyasi Bilimler Akademisi) insanlık adına çok önemli bir konu olan mülteciler ve sığınmacılar konulu konferansı iptal etmesi, bu akademinin ifade özgürlüğünü ne kadar içlerine sindirebildiğini dramatik biçimde ortaya koymuştur. Tarihlerine kara bir vesika olarak geçen ve terör örgütüne destek verenlere sempati duyan akademinin bu kararı, hiçbir surette anlaşılır bulunamaz. Aynı zamanda kabul de edilemez. Çok yazık.”
Paris’teki konferansta konusunda uzman uluslararası öneme sahip akademisyenlerin yanı sıra AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Engin Soysal, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve Sciences Po Paris adına Doç. Dr. Elise Massicard ile TÜSİAD Uluslararası Etkinlikler Koordinatörü ve Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası konuşma yapacaklardı.
ULUSLARARASI AKADEMİNİN ÇİFTE STANDART ZİHNİYETİNE ÖRNEK
Paris Siyasi Bilimler Akademisi’nden İstanbul Aydın Üniversitesi’ne bildirilen iptal gerekçesinde, “Aldığımız bilgiye göre üniversitenizden 'Barış İçin Akademisyenler - Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriye imza atan bir öğretim üyesinin üniversite ile ilişkisi kesilmiştir. Bunu kabul edemeyiz” denildi.
Oysa 'Özgürlükler Ülkesi' olarak bilinen ABD’de bir terör hareketine sempati ve kollama içeren bir bildiriye imza atılmasının çok çok ötesinde, tamamıyla ifade özgürlüğü değerleri kapsamında gösterilen akademik bir makale dahi üniversite öğretim görevlisinin işine son verilmesinin nedeni olabilmişti.
2006 yılında 'İsrail lobisi ve ABD Dış Politikası' adlı iki profesörün kaleme aldığı bir makale nedeniyle fırtınalar kopmuş, Washington’un politikalarındaki İsrail etkisini ortaya koyan düşünceleri yüzünden bir Profesör Harvard Üniversitesi’nden atılmıştı.
Makalede; İsrail'i ABD için stratejik bir yük şeklinde niteleyip bir anlamda 'malumu ilam' eden Harvard Üniversitesi Profesörlerinden Stephen Walt, görevinden uzaklaştırılmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.