ÖSYM'den Yeni Sınav Sistemi!
ÖSYM Başkanı, önümüzdeki yıllarda üniversite sınav sisteminin değişeceğini ve elektronik ortamda sınav yapılacağını açıkladı. Demir, “görüntülü soru-sesli cevap sistemi için çalışmalara başladık” dedi
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı’nın (YDS) belirli bir geçerlilik süresi olmadığını belirterek, ”Sürekli geçerli olacak. Ancak kurumlar kendi istekleri doğrultusunda süre tanımlayabilir” dedi. Demir, ÖSYM’nin önceki yıllarda Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) yaptığını; Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) içinde, pek çok kamu kurumu sınavlarında ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) da yabancı dil testi olduğunu hatırlattı. Bu sınavları daha nitelikli hale getirmek amacıyla YDS adıyla birleştirerek yılda 2 kez yapacaklarını dile getiren Demir, ilk sınavın 7 Nisan’da olacağını, ikinci sınavın ise Ekim ayı içerisinde yapılmasının planlandığını belirtti. YDS’nin 23 dilde gerçekleştirileceğini ifade eden Demir, sınavın Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça için yılda 2 kez, bunun dışındaki diller için her yıl ilkbahar döneminde yapılacağını söyledi. ÖSYM’nin geçen yıl Eylül ayında 2 milyon 850 bin adayı sınava aldığını anımsatan Demir, KPDS ve ÜDS’de aday sayısı toplam 300 bine ulaşsa bile bunun kendileri için sorun yaratmayacağını bildirdi. KPDS ve ÜDS’nin geçerliliğinin devam edeceğini dile getiren Demir, ”Mevcut KPDS ve ÜDS’nin geçerlilikleri devam edecek ve yeni gelenler YDS’ye girecek. Bu yıl yapacağımız YDS’nin, KPDS ve ÜDS ile eşdeğerlilikte olmasını sağlayacağız. Dolayısıyla bu sınava geçişte bir sorun olmayacaktır” diye konuştu.
“Geçiş dönemindeyiz”
YDS ile yabancı dil seviye belirleme sınavlarını daha nitelikli yerlere taşımayı amaçladıklarını dile getiren Demir, ”Bunu geçiş dönemi olarak düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda ÖSYM’ye ait bir ’sesli soru-sesli cevap’, ‘görüntülü soru- sesli cevap’ şeklinde elektronik ortamda yapılacak sınav için çalışmalara başladık. Oraya taşımak istediğimiz için bu birleştirmeyi, güç toplamayı organize ettik” şeklinde konuştu. YDS’nin belirli bir geçerlilik süresi olmadığını, sürekli geçerli olacağını ifade eden Demir, ”Ancak kurumlar kendi istekleri doğrultusunda süre tanımlayabilir. Yabancı dil tazminatı için süre yine KPDS’de olduğu gibi 5 yıl” dedi. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda ise adayların YDS puanlarının yeterli seviyede olması halinde tercih yapabileceklerini belirten Demir, yeterli puanı alamamaları halinde TUS’ta başarılı olsalar bile tercih yapamayacaklarını kaydetti. Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS), yabancı dil testi olan LYS-5’in kapsamının farklı olduğuna dikkati çeken Demir, ”LYS 1-2-3 gibi LYS-5’i de adaylara vereceğiz ve üniversite yerleştirmelerinde LYS-5’i esas alacağız. Adaylardan LYS-5 dışında bir sınava girmelerini istemiyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.