Marmaray Projesinde Sona Yaklaşıldı
İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Marmaray Projesi'nde son tüplerin bağlantısı yapıldı.
İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Marmaray Projesi'nde son tüplerin bağlantısı yapıldı.
Erdoğan, Boğaz'ın denizin altından tüp geçitle bağlanması fikrinin 1860 yılında dile getirildiğini söyleyerek "148 yıllık hayali gerçekleştirdik" dedi.
İstanbul Boğazı'nı denizin altından birleştiren Marmaray Projesi'nde son tüplerin bağlantısı yapıldı. İstanbul Boğazı'na döşenen 11 tüpten son ikisinin bağlantısını gerçekleştirmek için Üsküdar sahilinde tören düzenlendi. Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projenin sadece Türkiye için değil, Asya ve Avrupa için de önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bugün İstanbul için, Türkiye için, hatta Avrupa ve Asya için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Marmaray adını verdiğimiz projede bugün çok önemli bir etabı tamamlıyor, 11 tüpün son 2'sinin de bağlantısını gerçekleştirerek Boğaz'ın iki yakasını birleştiriyoruz. Şuraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; Boğaz'ın altına bir tüp geçit yapma fikri çok eskilere dayanıyor. 1860 yılında Boğaz'a bir tüp geçit yaparak demiryolu geçişini sağlamak üzere fikirler oluşturulmuş, sonraki yıllarda da hep bu konu gündemde olmuştur. Bu projeyi somutlaştırmak, eylem planına geçirmek, görünür hale getirmek, gerçekleştirmek hamdolsun bizlere nasip oldu. Yani bugün İstanbul'un ve Türkiye'nin tam 148 yıllık bir hayalini de gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.
Marmaray'la birlikte dünya ulaşım sektöründe birçok ilke de imza atıldığını belirten Erdoğan, "Dünyada iki boğazı birleştiren en derin tüp geçit Amerika Birleşik Devletleri'nde San Fransisco'da bulunuyordu. Bu tünelin deniz yüzeyinden derinliği 45 metre. Marmaray ise, deniz yüzeyinden 60 metre derinliğe kadar iniyor. Üstelik bu geçiş, iki ters akıntının olduğu bir boğazda gerçekleştiriliyor. Bu özellikleriyle Marmaray, 'Dünyanın ve asrın projes' sıfatını ziyadesiyle hak ediyor." şeklinde konuştu.