Liseli Mucitler Mühendis Olacak
TÜBİTAK'ın yarışmasında ikinci olan meslek liseli mucitler, okullarının mütevazi bütçesi ve hurdacılardan topladıkları malzemelerle buluşlara imza atıyor.
Onlar, okullarının 500 liralık mütevazı bütçesiyle geleceğin icatlarını üreten liseli mucitler. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geçen yıl düzenlenen proje yarışmasında ikinci olan
Danıştay'ın önce, katsayının YÖK'ün iç meselesi olduğuna karar verdiğini hatırlatan öğrenciler, daha sonra tam tersini söylemesine sitem ediyor. Faik ile Murat, kendilerine destek verilmesi halinde mütevazı bütçelerle birçok buluşa imza atabileceklerini vurguluyor. Kendileri gibi diğer arkadaşlarının da Türk ekonomisine katkı sağlayacak projelerinin bulunduğunu ifade eden gençler, "Meslek lisesi öğrencileri önlerinin açılması durumunda kendilerinden beklenenin çok üstünde performans gösterebilir. Hem üniversite sınavlarında hem de Türk sanayiinin gereksinim duyduğu donanımlı ara eleman yetişmesi konusunda yol kat edebilir. Yeter ki bize güvenilsin ve önümüz açılsın." diye konuşuyor.
Geçen yıl, 'Güneş Kaynaklı Isı Pompasının Sıcak Sulu Konut Isıtmasında Kullanımı ve Sistem Üzerindeki COP Etkisi' konulu projeleriyle Türkiye ikinciliği kazanan öğrenciler, bu yıl da rehber öğretmenleri Günay Cankurtaran gözetiminde, 'Jeotermal Kaynaklı Isı Pompasının Konut Isıtmasında Kullanımı ve Jeotermal Verimliliğin Artırılması' projesiyle şampiyonluk için iddialı. Cankurtaran, okul ziyaretinde öğrencilerin azmini ve gayretini gören dekanların, "Bizim böyle öğrencilere ihtiyacımız var." dediğini aktarıyor. Katsayı engeli kalktığında binlerce başarılı çocuğun, hak ettikleri yer olan mühendislik fakültelerine girebileceğine dikkat çeken Cankurtaran, geleceğin mühendislerinin 500 liralık bütçelerle icat yapmasının da alkışlanması gerektiğinin altını çiziyor.