Kutu İçeceklerdeki Büyük Tehlike

Kutu İçeceklerdeki Büyük Tehlike

Akademik bir araştırmaya konu olan metal kutulu içeceklerin insan sağlığı üzerindeki etkisi riskin küçümsenemeyeceğini ortaya koydu.

İnsan sağlığı için '1 cent'i çok görenler diğer taraftan milyon dolarları sosyal sorumluluk projelerine yatırıyor. Kutulu içecek pazarında 1 cent maliyete katlanılmadığı için vatandaşı bekleyen tehlikeleri, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nden Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal anlattı.

Toptancı, market, bakkal, büfe ve depolardan, firma ya da marka dikkate almadan 100 metal kutu ambalajlı içecek toplayıp, araştırma yapan Baysal, ağızla doğrudan temas eden metal kutulu içecek ambalajlarının yol açabileceği enfeksiyon risklerini bir raporla ortaya koydu!

Baysal'a göre teneke kutuların dış ortamlarda saklanma koşulları, kutuların üzerinde enfeksiyon barınma riskini arttırıyor.

'Sarılık ve Tiberküloz'a neden olabilir!

Baysal "Kutu içeceklerin kapakları üzerinde genelde direkt hastalık oluşturmayan, ancak fırsatçı enfeksiyon yapabilen mikroorganizmalar bulunmakta. Kapak bölgesinde bulunan veya kapak açımı sırasında içeceğe bulaşan bu mikroorganizmalar, sindirim, solunum ya da ağız bölgesinde bulunabilecek çatlaktan vücuda girerek, solunum idrar yolu enfeksiyonu, hatta sarılık ve tüberküloz gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir." dedi.

Kutu deyip geçmeyin risk sanılandan daha büyük

Araştırmalarında elde ettiği mikroorganizmaların, sorunlar konusunda ciddi ipucu verdiğini ifade eden Baysal "Ancak rutin dışı tetkiklerle belirlenebilen mikroorganizmaların ve özellikle virüslerin varlığının da bu sonuçlara eklenebileceği düşünüldüğünde, riskin sanılandan daha büyük olduğu açıktır.

Üretimden raf satış aşamalarına kadar metal kutu ambalaj, özellikle dudakla temas edilen kapak civarına kolonize olan mikroorganizmalarla temas edebilmektedir. Dudağın metal içecek kutuları ile teması, gündelik hayatta hastalık oluşturmayan, fakat fırsatçı enfeksiyon yapabilen mikroorganizmaların vücuda alınmasını sağlayabilir. Kullanım öncesi son aşamada, ellerle olan temas sırasında mikroorganizmaların kapak bölgesine bulaşması da önemlidir" dedi.

Riski Azaltmak İçin hangi önlemler alınabilir?

Kutulu içeceklerin yol açabileceği sağlık riskinin çeşitli önemlerle azaltılabileceğini belirten Baysal, şu önerilerde bulundu: "Üretim aşamasında eklenebilecek basit bir koruyucu tabakanın kullanılması ya da alternatif kapak geliştirilmesiyle mikroorganizmanın vücuda geçmesi minimalize edilebilir. Başta İtalya olmak üzere bazı ülkelerde koruyucu ambalaj uygulamasına geçilip bu sorun aşılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.