KPSS ile ilgili özel açıklamalar

KPSS ile ilgili özel açıklamalar

Ahmet Ünlü'den bilgilendirme

Aşağıda KPSS-2008/3 yerleştirmelerine ilişkin olarak adayların geleceğini şekillendirecek özel açıklamalara yer verilmiştir.

Merkez ve Taşranın anlamı nedir?

Bazı kadroların yanında "taşra veya merkez" ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi, Bakanlık/ Müsteşarlık/ Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir. Bazen bir il birimi dahi taşra olabilir. Örneğin Ankara (Taşra) yazıyorsa bu ilgili kurumun merkez binası dışındaki diğer birimlerini ifade eder. Şunu da ifade etmek gerekirse, bir kurumun merkezi ile taşrası aynı ilde yer alabilir. Burada en önemli husus ilçe müdürlüklerine kadar taşra birimi olan kurumların bilinmesidir.

Dereceler ne anlam ifade ediyor? Derecesi olmayan kadrolar hangi kurumlardır?

Bazı kadroların yanında derece (örneğin 9 gibi) bulunurken bazılarında (-) işareti yazmaktadır. (-) işareti bulunanlar, KİT'lerdeki sözleşmeli pozisyonları ifade etmektedir.

Diğer taraftan, derecenin adayları ilgilendiren bir yönü bulunmamaktadır. Kılavuzda yer alan kadro derecelerinin yüksek olması veya düşük olmasının maaşa veya kariyere bir etkisi bulunmamaktadır. Bu sadece teknik bir ayarlamadan ibarettir. Adayların bu hususu dikkate almadan tercih yapması gerekmektedir.

V.H.K.İ. ne demektir?

Veri Hazırlama Kontrol İşletmenin kısaltılmış haline V.H.K.İ. denmektedir.

En son kaç puanla atama yapıldı?

Bu soruya tek tek kadro bazında cevap verilmesi gerekmektedir. Puanlar 79'a indi şeklinde bir tespit tümüyle yanlıştır. Tespitin her kadro için, önceki yerleştirmelere bakılarak, ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. http://www.memurlar.net/ozelkategori/ adresinde yıllar itibariyle yapılan yerleştirmeler kategorize edilmiş bulunmaktadır. Tercihler arasına aldığınız kadrolar için en son yerleştirme sonuçlarındaki minimum puanlara bakmanız uygun olacaktır. Bu adreslerden kılavuzdaki kadroları, nitelikleri ve boş kalan yerleri karşılaştırarak hangi kadroya kaç puana kadar atama yapıldığı konusunda bir fikir edinilebilir...

Özürlüler ne yapacak?

Şu hususun bilinmesi yararlı olacaktır. Kılavuzda, özürlülerin tercih yapabileceği belirtilmektedir. Ancak, kamu kurumları özürlü alımlarını yılda üç kez ayrı bir duyuru ile ilana çıktıklarından KPSS yerleştirmesi ile bir kadroya yerleşen özürlü adayı atamak istememektedir.

Tercih sırası önemli mi?

Tercih sıralaması yerleştirmede önemli değildir. Yazılan hiçbir tercihe adaydan daha düşük puanlı bir aday atanamayacaktır. Bu nedenle, adayların en çok gitmek istediği kadroyu en üste yazması gerekmektedir.

Bilgisayar dersi alan KPSS adaylarının, ayrıca sertifika almasına gerek var mı?

KPSS'de bazı bölümleri yazabilmek için MEB'- den onaylı sertifika isteniyor. Ben MYO mezunuyum ve benim MOY'de zorunlu bilgisayar dersim var... Transkıribinde de gözüküyor ders saatim ve notlarımı okulumdan alacağım.. Transkirip MEB'- den onaylı sertifikanın yerini tutar mı? Bu bölümleri yazsam sorun çıkar mı?

Yukarıda açık kimliği yazılı yüksekokulumuz harita kadastro öğrencisi …… öğrenim gördüğü süre içerisinde 112 saat temel bilgisayar dersi görmüş ve başarılı olmuştur. Bilgilerinizi rica ederim. imza

Bu şekilde elimde onaylı üniversiteden alınmış bir belge var. İçişleri Bakanlığı'na yapılacak olan atamada tercih yapabilir miyim. Elimdeki onaylı belge geçerli olur mu yardımcı olursanız sevinirim...

KPSS 2007/1 Tercih Kılavuzu'nun "Başvuru Genel Şartları ve Diğer Hususlar" Bölümü'nde "3.9. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, "MEB'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası'na sahip olmak" niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, "MEB'den Onaylı Daktilo Sertifikası'na sahip olmak" niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir" hükmü yer almaktadır.

Bir örgün öğretim olan Meslek Yüksek Okulları'nda bilgisayar dersi alanlar ve bunu onaylı bir yazı veya traskript ile ispatlaması mümkün olan adayların, "MEB'den onaylı daktilo sertifikasına sahip olmak" niteliği aranılan tercihleri seçmelerinde bir mahsur bulunmamaktadır. Bu seçenekleri seçebilirler... Bu adayların ayrıca sertifika almasına gerek yoktur.

Ancak buradaki püf nokta zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersinin örgün eğitimde alınmış olmasıdır. Açık öğretim de alınan bilgisayar dersleri aynı neviden kabul edilmeyecektir.

Eş durumundan nakil düşünen memur adayları nasıl tercih yapmalı?

Evlenme arefesindeyken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen KPSS tercihi ile ilk defa bir memuriyete yerleşmeyi düşünen adaylar şu sıralar oldukça sıkıntılı... Yanlış bir kamu kurumunun tercih edilmesi eş durumundan nakli bir kaç yıl uzatabilecektir. Detaylı bilgi için http://www.memurlar.net/haber/69262/ adresine bakınız.

Kaynak:Haber Kaynağı