Kırgızistan'da Nevruz Bayramı'nın tatlısı pişirilmesi için kazanlar yakıldı.
BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da Nevruz Bayramı'nın vazgeçilmez ikramlarından ve tarifi kuşaktan kuşağa aktarılan bolluk ve bereketin simgesi "sümölök"...
BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da Nevruz Bayramı'nın vazgeçilmez ikramlarından ve tarifi kuşaktan kuşağa aktarılan bolluk ve bereketin simgesi "sümölök" tatlısı pişirilmeye başlandı.
Başkent Bişkek'te bir restoranın bahçesinde Nevruz Bayramı için hazırlanacak sümölök tatlısı için halk sanatçıları ve vatandaşların katılımıyla kutlama etkinliği düzenlendi.
Tatlıyı hazırlama sürecinde, geleneksel çalgıların eşliğinde türküler söylendi, halkın birliği ve beraberliği, bereket ve afiyet için dualar edildi.
Yerel kıyafetler içindeki kadınlar, milli müzikler eşliğinde yaptıkları danslarla ve söylediği şarkılarla sümölök pişirme etkinliğine renk kattı.
Tatlının yanmaması için kazanın tabanına erik büyüklüğünde 71 taş dizildikten sonra sırasıyla yağ, filizlenmiş buğday, un ve su kullanıldı.
Dev kazana konulan malzemeler, 12 saat boyunca yakılan ateşin üzerinde istenilen kıvam yakalanıncaya kadar karıştırılacak.
Sümölök tatlısı yarınki Nevruz Bayramı'nda misafirlere ikram edilecek.
- Bayrama 1 ton 200 kilogramlık tatlı hazırlanıyor
Etkinliğin organizatörü Suriya Osmankulova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pişirilen sümölök tatlısına "uyum" adını verdiklerini belirterek "Bayrama 1 ton 200 kilogramlık tatlı hazırlanıyor." dedi.
Sümölök tatlısının özellikle Nevruz Bayram sofrası için hazırlandığını söyleyen Osmankulova, Nevruz'un, Kırgız halkı için uyumun, birliğin, bereketin, inancın ve yeni yılın bayramı olduğunun altını çizdi.
Osmankulova, Müslüman halkların arasında sevilen sümölök tatlısının yapımında sadece yağ, filizlenmiş buğday, un ve su kullanıldığını anlattı.
Yakılan ateşin üzerinde tatlı istenilen kıvama gelinciye kadar 12 saat boyunca karıştırılacağını belirten Osmankulova, "Yarın sabah kazanın kapağı açıldığında çok lezzetli ve sağlığa faydalı bir tatlı ortaya çıkacaktır." diye konuştu.
Osmankulova, sümölök tatlısının hikayesini şöyle anlattı:
"Bir zamanlar bir kadın varmış. Kadın, çocuklarının karnını doyurmak için çimlenmiş buğday ve taş toplayıp eve getirmiş. Kazana attığı taşlara ve buğdaya su ekleyip sürekli karıştıran anne, çocuklarını avutmak için yemek hazırladığını gösterirmiş. Yemeği beklemekten usanan çocuklar, kazandaki taşların birbirine değmesinden çıkan ses sayesinde uyuyakalırmış. Sabah kalktıklarında bir kazan dolusu yemek bulan anne ve çocukları, böylece açlıktan kurtulmuş."
- Kazanın başında dileklerde bulunuldu
Kırgızistan'ın Çuy bölgesine bağlı Moskova ilçesindeki Kadınlar Komisyonu Başkanı Damira Sıdıkbayeva, sümölöğün piştiği kazana 71 taş bırakılırken, barış olsun ve afetler olmasın dileğinde bulunduklarını belirtti.
Sıdıkbayeva, şöyle devam etti:
"Annelerin barış, uyum ve birliğin korunmasında büyük emeği vardır. Türkiye'de geçen ay meydana gelen deprem haberlerini gözyaşı içinde izledik. Olan bitenleri yüreğimizde ve ülkemizde olmuş gibi hissettik. Allah'a böyle acılar yaşanmasın diye duada bulunduk. Bizim Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve diğer Müslüman ülkeler Türkiye'nin yardımına gitti. Biz anneler olarak Türkiye halkına sıcak selamımızı gönderiyoruz. Aman dikkatli olun. Bu afetler geride kalsın. Devletinize her şeyi yeniden imar etmesi için temennide bulunuyorum."
- Nevruz Bayramı meydanlarda kutlanacak
Milli bayram Nevruz, yarın tüm ana meydanlarda kültürel etkinliklerle kutlanacak.
Bişkek Büyükşehir Belediyesi, Nevruz için Ala-Too Meydanı'nda halk oyunları, konser, fuar, el işleri, gelenekleri tanıtma etkinlikleri düzenleyecek.
Oş Büyükşehir Belediyesi de sümölök festivali, kutlama ve yerel sanatçıların katılımıyla konser etkinliği organize edecek.
İlçe belediyeleri de etkinliklerin ziyaretçilerine sümölök tatlısı ikramında bulunacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.