İTO Başkanı Avdagiç: "İstatistik; iş adamının tutan eli, gören gözü gibidir"
"Hızın ve dijitalleşmenin egemen olduğu günümüzde, küresel rekabette söz sahibi olmanın yolu ekonomik verileri doğru işleyip analiz etmeye, buradan sonuçlar ve politikalar üretme yeteneğine bağlıdır"
İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, istatistiğin, iş adamının tutan eli, gören gözü gibi olduğunu belirterek, "Hızın ve dijitalleşmenin egemen olduğu günümüzde, küresel rekabette söz sahibi olmanın yolu ekonomik verileri doğru işleyip analiz etmeye, buradan sonuçlar ve politikalar üretme yeteneğine bağlıdır." dedi.
Avdagiç, 25 Nisan Türkiye İstatistik Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, İTO'nun istatistiki faaliyetleri odakta tutmasındaki en önemli sebebin, artık veri çağında yaşanması olduğunu söyledi.
İstatistiğin, dünyayı verilerle birbirine bağladığına işaret eden Avdagiç, "Hızın ve dijitalleşmenin egemen olduğu günümüzde, küresel rekabette söz sahibi olmanın yolu ekonomik verileri doğru işleyip analiz etmeye, buradan sonuçlar ve politikalar üretme yeteneğine bağlıdır. Bize bunu sağlayan ise istatistik..." diye konuştu.
İstatistiğin "iş dünyasının kalbi" gibi olduğunu ifade eden Avdagiç, istatistiğin düzenli çalıştıkça ekonomi ve ticaretin çarklarının daha sağlam ve güvenle döndüğünü söyledi.
İstatistiği, "iş dünyası için yol gösterici deniz feneri" şeklinde nitelendiren Avdagiç, şunları kaydetti:
"Tüccara, üretimden pazarlamaya kadar geniş bir alanda özgün ve yenilikçi yaklaşımlar getirecek politikaların uygulamasına rehberlik eder. Bu yüzden İTO da ekonomimize ve üyelerimize yol gösterecek özgün istatistikler üretir. Türkiye'nin en eski ve kurumsallaşmış istatistik birimi İTO'da kurulmuştur. İTO, 1927 yılında periyodik olarak hazırladığımız fiyat endeksleriyle, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sonrasında istatistik alanında da öncü olmuştur. Bu endeks daha sonra Birleşmiş Milletler istatistiklerinde ülkemizin ilk endeksi olarak yer aldı. O tarihten bu yana da ekonominin nabzını tutan özgün istatistiki veriler üretmekteyiz. İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ile Toptan Eşya Fiyatları İndeksleri her ay duyurduğumuz istatistiklerin başında gelirken, Türkiye ve İstanbul'a yönelik ekonomik ve sosyal göstergelerden oluşan kitap ve rehber yayınlar da hazırlıyoruz."
- "Verilerin aydınlattığı bir ekonomik vizyon oluşturma gayretindeyiz"
Şekib Avdagiç, 1984 yılından bu yana Makroekonomik Göstergeler'i aylık olarak yayınladıklarını, 2004'ten itibaren ise 3'er aylık dönemlerde Türkçe ve İngilizce yayına dönüştürdüklerini bildirdi.
Türkiye'yi yerli ve yabancı iş adamlarına daha iyi tanıtabilmek için Rakamlarla Türkiye Ekonomisi adlı kitabı da Türkçe ve İngilizce olarak yayınladıklarını aktaran Avdagiç, bu çalışmaya daha sonra e-kitap şeklinde devam ettiklerini söyledi.
Avdagiç, buna benzer birçok yayınları bulunduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti:
"Oda olarak ayrıca dönemsel olarak İstanbul Küçük Sanayi Kapasite Kullanım Araştırması, İstanbul Piyasa Güven İndeksi, İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi Çalışmaları, Yan Sanayi Borsası Üye Profil Anketi gibi istatistiki çalışmaları hazırlıyoruz. Özellikle İTO'da temsil edilen sektörler içinde çeşitli ankete dayalı istatistiki araştırmalarımız bulunuyor. Sonuç olarak belirtmeliyim ki, İTO'nun istatistiki yayınlara bu kadar önem vermesinin nedeni, verilerin aydınlattığı bir ekonomik vizyon oluşturma gayretidir. Bize göre istatistik; iş adamının tutan eli, gören gözü, yürüyen ayağı gibidir. Bu kapsamda da istatistik uzmanlarını, ekonominin görünmez kahramanları ve yönlendiricileri olarak görüyor, onların Türkiye İstatistik Günü'nü kutluyorum."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.