İşte İstanbul'un şanslı bölgesi
Mesa, 1.2 milyar Euro yatırım değerine sahip, oteller, fuar alanı ve eğlence merkezinden oluşan sembol niteliğindeki proje olan Tema Park İstanbul'un temelini ekimde atıyor.
Proje 4 yıl içinde tamamlanacak. 1.6 milyon metrekarelik alanda gerçekleştirilecek İstanbul Tema Park projesini Mesa öncülüğündeki Kantur-Akdaş, Artaş, Öztaş girişim grubu yapacak. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Mesa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özhan Akçalı ve Mesa Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz önceki gün basınla bir araya gelip grubun bu yıl başlayacağı 6 milyar liralık projeleri ile ilgili bilgi verdi.
BAŞBAKAN İSTEDİ
Erhan Boysanoğlu, Tema Park için ABD’li Six Flags ile görüştüklerini belirtirken “Disneyland” benzeri olan projenin 150 milyon Euro’ya mal olacağını ve temada Osmanlı ve İstanbul’un fethinden esinlenilebileceğini ifade etti. Projede 4 bin konuta yer verileceğini belirten Boysanoğlu projede metrekare başlangıç fiyatının 3 bin lira seviyesinde olabileceğini açıkladı. Projenin en önemli ayaklarından olan fuar alanı için ise Alman fuarcılık devi Deutche Messe ile görüşmeye başladıklarını belirten Boysanoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine 200 bin metrekare kapalı, 40 bin metrekare açık alana sahip Türkiye’nin en büyük fuar yerinin inşa edileceğini söyledi. Boysanoğlu, bu projenin yabancı şirketlerin Çin korkusu nedeniyle merakla beklendiğini söyledi. Boysanoğlu "Alman teknoloji şirketleri Çin'deki fuarlara katılmak istemiyor. Çünkü anında taklitlerini yapıyorlar. Bu nedenle Türkiye'de bizim yapacağımız gibi büyük bir fuar alanını çoktandır istiyorlardı. En az 3 milyonu fuar için olmak üzere Tema Park İstanbul, yıllık yaklaşık 28 milyon ziyaretçi ile bölgeye büyük bir değer katacak. Projede iki de otel olacak" dedi.
KRİKOYLA YALI ÇATISI KALDIRANLAR VAR
Kentsel Dönüşüm Projesi ile Mesa’nın da ilgilendiğini belirten Boysanoğlu, “Yasa çıkınca daha normal işler yapılabilir. Fikirtepe’ye biz de baktık. Fakat çok uçuk rakamlar konuşuluyor. Bazı yerlerde mülk sahibine yüzde 60’a kadar pay verildiğini duyuyoruz. Ama bunlar yanlış. Sonra başka problemler doğar. Özellikle de kat sayısı çok artırılabilir. Neler neler oluyor. Akıl almaz ama İstanbul’da biz çatısı kriko ile yükseltilen yalılar biliyoruz. Belediye görevlisi gelir yüksekliği kontrol eder gider. Sonra iki kriko ile çatıyı yükseltirler çatı olur çatı katı oda. O nedenle bu konuda dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
BRÜT METREKARE İLE KONUT SATILMASIN, DÜZENLEME ŞART
Boysanoğlu, konut alıcısı ile üreticisi arasındaki zaman zaman sorunlara yol açan “brüt metrekare” üzerinden konut satışının artık bitmesi gerektiğini söyledi. MESA olarak verdikleri bütün satış fiyatının net metrekare üzerinden belirlendiğini belirten Boysanoğlu "Brüt metrekare niye var! Konutta süpürülebilir alanların fiyatlandırılması gerekir. Yani, kolonların, bahçelerin, apartman boşluklarının fiyatlandırılmaması gerekiyor. Örneğin bir eve 150 metrekare deniliyor, ancak teslim alındığında evin büyüklüğü bunun çok uzağında. Bazen netbrüt arasındaki fark 45 metrekareye kadar çıkıyor. Kimse aldığı konutun kaç metrekare olduğunu bilmiyor. Bunu konut müşterisinin ödemek gibi bir zorunluluğu yok. Bu konu ile ilgili bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Sanırım buna yönelik bir çalışma da var" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.