İnternet Medyası Yasa Tasarısında Sona Gelindi
İnternet gazeteciliğini düzenleyen tasarıda TİB'in basın kartı iptal etme yetkisi alındı. Ancak TİB'in gazetecilerin haber kaynaklarına dair bilgi isteme yetkisi tasarıda kaldı.
TİB'e verilen mevzuata aykırılık halinde basın kartını iptal etme yetkisi, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne geçti. Ancak büyük tartışmalara neden olan, TİB'in isteği durumunda gazetecilerin haber kaynaklarına kadar bilgi isteyebilme yetkisini sağlayan madde tasarıda kaldı.
Hükümetin, Basın Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Adalet Alt Komisyonu'ndaki çalışmaları tamamlandı. İnternet gazeteciliğini düzenleyen tasarının önümüzdeki hafta Üst Komisyona gelerek görüşülmesi hedefleniyor. İptal yetkisi Basın Enformasyon'da Alt Komisyon'da en büyük düzenleme 7. maddenin çıkartılması oldu. Maddede, 'yayın durdurma sebeplerinin ortaya çıkması durumunda, adli makamlarca kovuşturmaya başlanması ve TİB tarafından aykırılığın tesbit edilmesiyle internet haber sitesinin resmi ilan ve reklam ile basın kartına ilişkin haklarının ortadan kalkacağı' belirtiliyordu. Ancak, 6. Madde'de önergeyle yapılan değişiklikle, 'yayın durdurma sebeplerinin ortaya çıkması halinde, internet haber sitesinin yayınının durdurulmayacağı, bu durumun kesinleşmiş mahkeme kararıyla tespit edilmesi halinde, basın kartının iptali için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce işlem yapılacağı' hükmü getirildi.
Düzenlemeye muhalefet şerhi koyan Komisyon üyesi CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, bu maddelerdeki değişiklikleri şöyle değerlendirdi: "7. madde, mahkeme kararı dahi olmaksızın, bu hakların ortadan kaldırılmasının internet medyasının tamamen baskı altında tutulmasına yönelik bir düzenlemeydi. Bu nedenle maddenin tasarıdan çıkarılması olumludur. Ancak yazılı basında beyannamenin incelenmesi sonucunda, yasaya aykırılık tesbit edildiği takdirde, gazetecinin basın kartının iptali yoluna gidilmezken, internet medyasında çalışan gazetecinin neden basın kartının iptali yoluna gidilmektedir? Bu eşitsiz uygulamanın hiçbir haklı gerekçesi yoktur." TİB'in emrine girecek Tasarının en çok tepki çeken 5. maddesi metinde kalırken, sadece anlatımda küçük bir değişiklik yapıldı. Bu madde internet medyasının tamamen TİB'in emrine gireceği ve Başkanlığın istediği takdirde gazetecilerin haber kaynaklarını bile öğrenebileceği tartışmasına neden olmuştu. İçerik sağlayacıların TİB'in istediği bilgileri vermek zorunda kalacağını belirten CHP'li Yılmaz, bu maddeyle ilgili de şunları söyledi: "En büyük tehlikeyi bu madde oluşturuyor. Bunun anlamı ise gazetecinin haber kaynağı da dahil bilgileri TİB'e vermek zorunda kalması olabilir ki, bu basın özgürlüğü ile asla bağdaşmayacaktır. Bu da iktidarın denetiminde bir basın demek. 'Gazeteci bilgi kaynaklarını açıklamak durumunda değildir. Siz gazetecileri TİB'in, iktidarın baskısı altında tutuyorsunuz' diyerek maddeye itiraz ettik."
Radikal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.