İHL’li Öğrenciler Yurtdışı Yolunda
İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER)geçen hafta Romanya ile başladığı yurtdışı ve yurtiçi eğitim mülakatlarına bu hafta Avusturya, Bosna-Hersek, Almanya, Makedonya, Bulgaristan gibi ülkelerle devam etti.
İmam-Hatipli öğrencilere yurtdışında eğitimin kapılarını aralayan ÖNDER’de eğitim danışmanlığı ve mülakatlar bu hafta sonu sona eriyor. Mülakatlara sabah erken saatlerden itibaren Türkiye’nin her yerinden öğrenciler akın etti. Yurtdışı Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Postacı’nın öncülük ettiği mülakatlarda öğrencilere puanlarına ve yeteneklerine göre uzman rehberler eşliğinde yönlendirmeler yapılırken, yurtdışında ve yurtiçinde okuyabilmek için gereken imkanlar da sunuluyor. Bugüne kadar yurtdışında 1000’i aşan öğrencisi bulunan ÖNDER imam-hatipli öğrencilerin önlerine konulan bütün engellere rağmen uluslar arası standartlarda eğitim almasını sağlıyor.
Mülakatlara başvuru yapan öğrenciler arasında yer alan Kadıköy AİHL Mezunu Kübra Değirmenci yurtdışında eğitim almayı Türkiye’de hala devam eden başörtü sorunu sebebiyle istediğini belirterek şunları söyledi; “biz imam-hatipli kız mezunlar olarak yurtdışında eğitim almaya mecbur bırakılıyoruz. Ama bunu nasıl fırsata çevireceğimizi de biliyoruz. ÖNDER bize bu anlamda büyük olanak sağlıyor. Daha önce ÖNDER vasıtasıyla yurtdışına giden abi ve ablalarımızın yurtdışı tercihimde etkisi büyük.” Psikoloji okumak isteyen Değirmenci, okuduktan sonra ülkesine gelerek hizmet etmek istediğini söylüyor.
Yurtdışında okumanın dil öğrenmek gibi birçok olanak sağladığını vurgulayan Üsküdar İHL Mezunu Abdurrahman Halil Oğuz ise “tek bir sınavla başarılı olup olmadığımı ölçen, üstelik katsayı gibi bir yükü de omuzlarıma bırakan bir sistemin bana bir şey vereceğini düşünmüyorum. Yurtdışında böyle bir ayrıma muhatap kalmayacağız” diyor.
Artık İmam-Hatipliler İçin Yurtdışında Okumak Prestij
Yurtdışında ÖNDER himayesi ile okuyarak mezun olan öğrencilerden Esra Bakır, üniversiteye yeni başlayacak olan öğrencilerle yurtdışı tecrübelerini paylaşarak; artık yurtdışında okumanın öğrenciler için daha cazip ve tüm zorluklarından arınmış olduğunu söyledi. Yurtdışında okumanın öncelikle başörtü sorunu, ardından da burs imkanları sebebiyle tercih edildiğini, aynı sebeplerle kendisinin de yurtdışını tercih ettiğini ve pişmanlık duymadığını belirtti.
ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut mülakatlarla ilgili olarak, başarılı İHL’li öğrencilere dünyanın popüler üniversitelerinin kapısını açtıklarını, imam-hatiplilerin gösterdikleri başarılar ile bu kaliteli eğitimi ve desteği hak ettiğini kaydetti. Korkut, yurtdışında okumanın imam-hatipliler için mağduriyet sonucu olmaktan çıkıp, bir prestije dönüştüğünü söyledi.
Kaynak: