Güler, güneş panelinde hamsi kızartmış
Enerji Bakanı, güneş panelini üzerinde hamsi kızartarak denemiş
Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Antalya'da ki evlerin yüzde 80'ine güneş panelleri yerleştirmiş olsak 10 tane Kayseri'ye elektrik verebiliriz." dedi. Evler için geliştirdikleri elektrik üretimi yapan güneş panelleri projelerini anlatan Güler, güneş paneli projesini ilk olarak hamsi partisinde denediklerini söyledi. Bakan Güler, "Karlı bir havada bakanlığın bahçesine güneş panelini kurduk. Ardından ise hamsileri üstüne dizerek hamsi ızgara yaptık. Hamsiler çok güzel kızardı. Bu panelleri böylece denemiş olduk." dedi.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ordu Genç İşadamları Derneği (ORGİAD) toplantısına katılarak soruları cevaplandırdı. Enerji Bakanlığı'nın çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bakan Güler, enerjide yeni hedeflerinin güneş olduğunu söyledi. Burada güneş panelleri ile ilgili hamsi hatırasını anlatan Güler'e bir katılımcının esprili şekilde, "Bakanım bu panellerin üstünde ızgara da olur mu?" diye sordu. Güler de bunun üzerine, "Tabii ki olur. Çok güzel Hamsi ızgara oluyor. Bu proje ilk bize geldiğinde güneş panelinin birini alıp bakanlığın bahçesine kurduk. Ardından ise hamsi alarak üzerinde ızgara yaptık. Çok güzel kızartıyor. Panelin denemesini de böyle gerçekleştirdik. Güzel ızgara oluyormuş. Bir gün panel üstünde ızgara yapıp sizleri de davet ederim." diye konuştu.
Türkiye'nin ürettiği ve harcadığı enerjinin iki katının güneşten sağlanabileceğini belirten Güler, " Güneş enerjisinin yasasını çıkması için hazırlıklar bitmek üzere. Güneş paneli kurulacak yerler için sadece havanın açık olması yeterli. Güneş olmasına gerekte yok. Tuz Gölü mesela ne ekilir ne de biçilir. Buraya güneş panellerinden tarla yaparak enerji üretebilirsiniz." dedi.
'Su akar Türk bakar' sözünün artık tarihte kalacağını söyleyen Güler, "Sularımızın korunması için bin 600 proje geliştirdik. Bu da toplam 6 Keban Barajı demektir. Sadece Karadeniz için 174 proje geliştirildi bu da 2 Keban Barajı yapar. Baklama Deresi'nden Rize'ye kadar su akıyordu, hem de bu su kahverengi akıyordu. Her yıl 1 Kıbrıs kadar toprağı da alıp götürüyordu. Sadece burada derelerden enerji üretmiyoruz aynı zamanda toprağımızı da koruyoruz. Hem çevreyi bozmuyoruz hem de erozyonu önlüyoruz." diye konuştu.
Enerji yatırımlarında bir kriz olmadığını dile getiren Güler, "Göreve geldiğimizde enerji yatırımı yapar firma sayısı 30 idi şimdi 3 bine çıktı hedefimiz bu rakamı 3 milyona çıkarmak." ifadelerini kullandı.
(CİHAN)