GAZETECİLER DE GAZETELERİN YASAĞINA TEPKİLİ

GAZETECİLER DE GAZETELERİN YASAĞINA TEPKİLİ

"Gazete attığı manşet konuşulsun ister. Bir yazar, yazısı dolaşıma girsin ister. Konuşulmayan haber, haber değildir"

Gazete haberlerinin ve köşe yazılarının haber sitelerinde ve televizyonlarda kullanılmasının yasaklanmasına köşe yazarları da tepki göstermeye başladı.

Bugün Gazetesi Yazarı Tarık Toros, "konuşulmayan haber, haber değildir" diyerek tartışmaya yeni bir boyut kattı.

Medyada 1 Ekim itibariyle yeni bir dönem başladı. 20 Gazete ortak bir deklarasyon yayınlayarak gazetelerdeki haberlerin, köşe yazılarının televizyonlarda ve haber sitelerinde kullanılmasını, alıntılanması, kaynak göstererek dahi haberleştirilmesini yasakladılar. Yapanlar hakkında hukuki yaptırım uygulayacaklarını bildirdiler.

Gazetelerin o bildirisindeki en kritik cümle şuydu:

"Gazetelerdeki haberler, yorumlar, köşe yazıları, fotoğraflar, sayfa tasarımı ve benzeri unsurların tek sahibi gazetelerdir. Bugünden (1 Ekim Pazartesi) itibaren, hiçbir televizyon kanalı ve internet sitesi, gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacaklardır."

GAZETELER ABARTTI

Mesleki yaşamının önemi bir bölümünü haber sitelerinde geçiren Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni aynı zamanda Bugün Gazetesi Yazarı Tarık Toros, gazetelerin işi abarttığını söyledi.

Haberin okunduğu zaman, kamuoyunda tartışıldığı zaman haber olduğuna vurgu yapan Toros, "Bir de işin gündem olma, konuşulma tarafı var. Eminim, bu karara en çok muhabirler ve yazarlar üzüldü. Çünkü ürettikleri haber ve yorumlar televizyonda, internette yayıldıkça daha çok etki uyandırıyordu" tespitinde bulundu.

Artık dijital bir çağda yaşadığımıza dikkat çeken Toros, haber ve köşe yazısı ne kadar alıntılanmışsa o kadar büyük ve sahibini markalaştıracağını belirtti.

Toros şunları kaydetti:

"Konuşuluyorsanız, gündem olmuşsanız bir şey yapmışsınız demektir. Hele hele medya için bu yüzde yüz geçerli bir önermedir. Yolu da, haberin ve yorumun yayılmasından geçer. Ne kadar çok alıntılanmışsa o kadar büyür, sahibini de markalaştırır"

GAZETELER DE HAKSIZ DEĞİL AMA

Haber sitelerinin de bu alıntılama işini abarttıklarını, gazetelerin de tümüyle haksız olmadığına dikkat çeken Tarık Toros, gazetelerin koyduğu yasağının çok sert olduğunu ve hemen kesip attıklarını ama kendisinin bu konuda bir orta yolun bulunabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Tarık Toros yeni dönemde gazeteler ile televizyonlar ve internet siteleri arasınadaki sorunun çözümüne ilişkin bazı beklentileri ve önerilerini de paylaştı.

ORTA YOL BULUNABİLİR

Tarık Toros, "Yakın bir gelecekte, haberlerin adeta hortumlanmayacağını... Alıntılansa bile kaynağa gönderme yapılacağını... Belli başlı manşetler üzerinde durulacağını... Öne çıkan köşe yazılarından birkaç cümlelik cımbızlamalar yapılacağını umuyorum" dedi.

Ve Tarık Toros yazısının sonunda evrensel bir ilkeyi hatırlattı:

"Gazete attığı manşet konuşulsun ister. Bir yazar, yazısı dolaşıma girsin ister. Sadece internette değil, sosyal medya dahil her türlü mecrada.
Konuşulmayan haber, haber değildir" 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.