Fazla Kilolu Anne Adayları Dikkat!
Sağlık Bakanlığı, anne adaylarına yönelik beslenme reçetesi çıkardı.
Obez anne adaylarının şeker ve yüksek tansiyon hastalığına yakalandığına dikkat çekilirken, bu rahatsızlıkların anne karnında bebek ölümüne neden olduğu belirtiliyor. Fazla kilolu kadınların yüzde 35'inin bebeklerinde kalp sorunları yaşandığı belirtiliyor. Şişman anne adaylarının gebeliğinde bebekler iri olduğu için normal doğumda zorlandıkları, genellikle sezaryen doğum yaptıklarına işaret ediliyor.
Bakanlığın reçetesine göre, Türkiye'de obezite görülme oranları doğurganlık çağındaki kadınlarda artış gösteriyor. Düşük sosyoekonomik düzeydeki 20-55 yaş grubundaki kadınlarda 2 kat fazla kilo problemi yaşanıyor. Obezite başta kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, solunum yetersizliği, eklem rahatsızlıklarına zemin hazırlıyor. Kan şekerinin yüksek olması aynı zamanda gebeliğin her döneminde bebeğin ani ölüm riskini artırıyor. Hem şişman hem diyabeti olan anne adaylarının bebek ve kendilerine zarar gelmemesi için diyetisyen tarafından önerilen beslenme programını takip etmesi tavsiye ediliyor.
Obez kadınların bebeklerinde omuz çıkıkları yaşanıyor
Obez kadınlarda zor doğum ve doğum komplikasyonlarının yaşanma oranı ideal kilolu anne adaylarına göre iki kat fazla. Bozulmuş karbonhidrat metabolizması yüzünden şişman bebek olasılığı yüksek oluyor. Bu nedenle kilolu kadınların doğumunda omuz takılmasıyla birlikte benzer sıkıntılar sıklıkla yaşanıyor.
Gebelik boyunca aylık beklenen ağırlık kazancı 1-1,5 kilo. 9 ayda ise toplam 10-14 kilo arasında kilo alınması sağlıklı bulunuyor. Hamileliğin başlangıcında obez olan kadının 9 ay boyunca 6-7 kilo alması anne ve bebek için yeterli oluyor. Bunun üzerinde alınacak kilolar ise doğacak bebek ve annenin sağlığını riske atıyor.
Gebelikte tüketilmesi gereken gıdalar
Bir su bardağı kadar az yağlı süt veya yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu kadar az yağlı peynir veya 1-2 kaşık çökelek.
Bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık. Bu besinler tüketilemiyorsa haftada 2 kez kurubaklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar.
C vitamini yönüyle zengin sebzeler maydanoz, lahana, biber, domates, karnabahar. Meyveler kuşburnu, kıvırcık, portakal, mandalina, elma, şeftali.
Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.