Genç girişimci 17 ülkeye taşıyıcı bant sistemi ihraç etti
Giresun'da iki yıl önce taşıyıcı bant sistemi imalatına başlayan Muhammed Usta'nın devlet desteği ile büyüttüğü firma, aralarında Kanada, Almanya ve Hollanda'nın da bulunduğu ülkelere ihracat gerçekleştirdi
GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'da kurduğu taşıyıcı bant sistemleri firmasını devlet desteği ile büyüten genç girişimci, 17 ülkeye ihracat yaptı.
Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 2018'de mezun olduktan sonra yüksek lisansını tamamlayan 28 yaşındaki Muhammed Usta, Giresun'un Bulancak ilçesinde konveyör adı verilen taşıyıcı bant sistemi üreten firmada bir yıl çalıştı.
Tecrübeli iki arkadaşının da desteği ile 22 kişinin istihdam edildiği işletme kurmaya karar veren Usta, hibe ve girişimcilik konularında çeşitli araştırma yaptı.
Nisan 2022'de şirketini kuran Usta, KOSGEB'den hibe alarak lazer kesim makinesi temin etti, bunun yanı sıra faizsiz kredi kullandı.
Ürettiği taşıyıcı bant sistemlerini 2023'te ilk olarak Portekiz'e ihracat eden Usta, kısa sürede ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Bulgaristan ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu 17 ülkeye dış satış gerçekleştirmeyi başardı.
- "Uçak gövdelerini işleyen CNC makinelerin akustik kabinlerini imal ediyoruz"
Firmanın sahibi Muhammet Usta, AA muhabirine, uluslararası pazar deneyiminin de etkisiyle, arkadaşlarıyla "Ne kaybederiz ki?" diyerek şirket kurma kararı aldıklarını söyledi.
İmalatını yaptıkları ilk ürünü Portekiz'e ihraç etmelerinin kendilerine cesaret verdiğini belirten Usta, bunun yurt içi pazarda kendilerine referans olduğunu ifade etti.
Usta, uluslararası pazarda birçok firma ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Yaptığımız ve yapacağımız işleri anlattık. Biraz da fazla çalışma sonucunda 17 ülkeye ihracat gerçekleştirdik, tabii bunların başında ABD, Kanada, Almanya, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler geliyor. Çoğu Avrupa ülkesi ama bizim için en mühim olan çok uzakta olduğu için ABD oldu. Orası bizim için gerçekten zor oldu." dedi.
Almanya'daki bir firma ile çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Usta, "Uçak gövdelerini işleyen CNC makinelerin akustik kabinlerini imal ediyoruz. Yer imkanı bulabilirsek bu işi daha da geliştirip istihdamı 100 kişiye çıkarma hedefimiz var." diye konuştu.
Usta, ürün imalatı ve pazarlama kısmında dış pazardan taleplerin olduğunu ancak imalat yaptıkları yerin küçük olması dolayısıyla zorlandıklarına işaret etti.
İmalathanenin 800 metrekare olduğunu belirten Usta, organize sanayi bölgelerinden birine taşınmalarının üretime önemli ivme katacağını, bu konuda yetkililerden destek beklediklerini vurguladı.
- "Devlet desteği bize can suyu oldu"
Usta, firmanın gelişmesindeki devlet desteğinin önemine dikkati çekerek, "Devlet desteği bize can suyu oldu diyebilirim çünkü bu destek olmasaydı makine alamazdık. Faizsiz krediyi de peyderpey ödedik, o da bize ekstra bir avantaj sağladı çünkü ilk başlarken neredeyse sıfırdık, bu bize finansman oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Firmayı kurma fikrine çevresindekilerin ilk etapta temkinli yaklaştığını ifade eden Usta, şunları kaydetti:
"Başarılı olmak için en önemli unsurlardan birisi çalışmak. Sonuç olarak siz ürününüzü satmak istedikten, ürün kaliteli olduktan ve çalıştıktan sonra insanların yapamayacağı şey yok. Gençler olarak bizim de üzerimize düşen durmadan çalışmak. İlk başladığımda sabahlara kadar çalışıyordum, tanıtımlar yapıyordum. Bu sayede devamı geldi."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.